Buy website traffic cheap

Recensie Meester Mark De grappigste taalfoutjes uit de klas



Door Andy Doornhein / foto's Annemieke van der Togt

Met meer dan 382.000 volgers op Instagram is Mark van der Werf behoorlijk populair. Hij publiceert daar onder de naam Meester Mark grappige, ontroerende en vaak bijzondere taalfoutjes. Foutjes die gemaakt worden door kinderen in het basis onderwijs. Vanuit de onderwijswereld en van ouders krijgt hij voorbeelden van deze foutjes nu massaal aangeleverd.

Na een carrière  als journalist voor het Algemeen Dagblad besloot van der Werf rond zijn 35e levensjaar dat hij wat anders wilde gaan doen. Hij heeft toen gekozen voor het onderwijs. Die keuze is voor hem niet helemaal gegaan zoals hij die in zijn hoofd had. Het heeft ons uiteindelijk wel heel veel voorbeelden van grappige taalfoutjes uit de klas opgeleverd.
Na zijn onderwijs carrière is van der Werf zijn ervaring gaan publiceren in diverse boeken. Naast het schrijven van boeken geeft hij ook lezingen. Nu is hij daar met zijn eerste theatervoorstelling.

Altijd als ik een theatervoorstelling bezoek kijk ik even, met behulp van de speellijst, naar hoe het met de kaartverkoop gaat. Dan zie ik meteen, dat als je voor deze voorstelling kaartjes wilt hebben, je best snel moet zijn. Heel wat voorstellingen zijn al uitverkocht. Ook voor deze première voorstelling staan er mensen op de wachtlijst van het theater.
Dit geeft meteen al aan hoe populair Meester Mark is.



De voorstelling begint met het Kinderen voor Kinderen liedje Ochtendhumeur uit 1985. Ja, Mark van der Werf is daarin het schattige jongetje met het rode haar. Een grappige opening van de voorstelling.
Van der Werf staat wat onwennig op het podium. Maar na de introductie beging hij langzaam maar zeker wat meer in een flow te komen.

De taalfoutjes van de leerlingen worden in blokjes van een bepaald probleem op een groot scherm getoond. Het verwisselen van de D en de B, de H en de K, waarbij het woord hut verschillende keren verkeerd geschreven voorbij komt.
Soms zijn de getoonde beelden wat moeilijk leesbaar.  Regelmatig, omdat ik niet gewend ben het handschrift van kinderen te lezen, soms ook omdat het getoonde beeld gewoon niet duidelijk te zien is. Iets minder toneelverlichting tijdens zo’n presentatie zou hierbij wel kunnen helpen.
Deze onderdelen van de voorstelling zijn echt ontzettend grappig. Maar hier maak je geen complete theatervoorstelling mee.



Van der Werf vertelt,  naast het laten zien van die grappige inzendingen met taalfoutjes, over zijn ervaringen in het onderwijs. Aan het begin vraagt van der Werf of er ook mensen, die in het basis onderwijs werken, aanwezig zijn. Dat zijn er in Hoofddorp best veel. Voor mijn gevoel wordt het vertellen over zijn onderwijs ervaringen nu meer een lezing voor de aanwezige leerkrachten dan een mooi en leuk verhaal voor het gehele publiek.
Het voorlezen uit eigen werk is leuk als dit in een boekhandel gebeurt. In een theatervoorstelling kan je deze verhalen beter, in geuren en kleuren, uit het hoofd vertellen.

Spreek ook iets af met de technicus voor tijdens de publieksinteracties. Toneellicht wat doven en in de zaal wat intenser. Dan hoef je als artiest op het podium niet constant je handen te gebruiken als tegenlichtwering. Dan kan je zonder problemen het publiek gewoon zien.

Hoewel het merendeel van de teksten moeiteloos vloeiend uitgesproken worden, zijn de delen waarbij iedere woord afzonderlijk wordt benoemd vermoeiend. Het haalt de vaart uit de voorstelling en volgens mij is dat nergens voor nodig.

Meester Mark is een amusante voorstelling die mooi aansluit op wat hij in zijn boeken schrijft en laat zien op zijn Instagram account. Wat mij betreft mag er iets meer vaart, kleur en enthousiasme in de teksten komen. Nu is het toch meer een lezing dan een avondvullend theaterprogramma.

 

Heb ik er nog wat van geleerd? Jazeker, taal is vooral bedoeld om te kunnen communiceren. Dat hierbij fouten gemaakt worden is een normaal onderdeel ervan, zolang we elkaar maar blijven begrijpen.

Voor de speellijst en kaarten klik hier

Gezien op 25 oktober 2023 in Theater van C. in Hoofddorp