Peter van Ewijk is binnen de cabaret wereld nog niet zo heel erg bekend. Maar het duo Lankmoed, waar Van Ewijk deel uit maakt, zal zeker een belletje doen rinkelen.
In zijn tweede solo programma “Ontbindingsangst” gaat van Ewijk op geheel eigen wijze de strijd aan met de vergankelijkheid van het leven. Hoe de dood eigenlijk maar een belachelijk iets is, vooral de weg er naar toe. Met een hoofd vol wetenschappelijke feitjes en een dosis gezonde humor pakt van Ewijk dit zware onderwerp aan.
Ik mag wel zeggen een zeer gewaagde insteek. Zo’n rode lijn is gedurfd en kan totaal verkeerd uitpakken want hoeveel grappen kan je hierover maken?
Gelukkig begint van Ewijk luchtig wat interactie met een groep studenten die vanavond in de zaal zitten. Wat leuke en soms ook bijzondere grappen die gebaseerd zijn op historische feiten. Zoals de uitleg over dat gek en geniaal vaak hand in hand gaan.
Vanaf het moment dat de moeder van Van Ewijk in beeld gaat komen draait voor mij de intentie van de voorstelling wel. Zijn moeder lijdt aan dementie. Van Ewijk omschrijft de geestelijke aftakeling van deze ziekte en vertelt en passant ook nog dat zijn familie hier erfelijk mee belast is. De kans is dus groot dat wat hij nu met zijn moeder meemaakt het voorportaal van zijn eigen toekomst is.
Van Ewijk gaat hier luchtig mee om maar in de diepte voel ik toch meer het drama wat achter deze ziekte zit dan de humor die van Ewijk er in probeert te brengen. Hoewel het liedje “Liever leven”, waar iedere zin een synoniem voor de dood is, erg grappig is en prachtig gezongen wordt.
De verhouding tussen humor en drama, slaat voor mij iets door naar de dramatiek. Door de grappen en bijzondere anekdotes blijft de voorstelling wel mooi in balans. Het wordt zeker geen zwaarmoedig droevige avond. Maar de schaterlach blijft weg.
“Ontbindingsangst” is voor mij meer een mooie voorstelling over de vergankelijkheid van het leven dan een cabaret voorstelling waarin ik de sleur van de dag kan weglachen. Een gewaagde keuze van onderwerp waar van Ewijk zich meesterlijk met zijn eigen bijzondere humor vorm aan heeft gegeven. Kwetsbaar, teder, emotioneel maar zeer licht en toegankelijk. Zwarte humor met een persoonlijk gouden randje.
Met de gedachte dat sciencefiction van vandaag de realiteit van de toekomst is, stap ik toch met een goed gevoel het theater uit, de regen in.
Klik hier voor de speellijst en tickets
Gezien op 23 maart 2023 Schouwburg Amstelveen