Buy website traffic cheap

Recensie Ruud Smulders – Rudiversum


Door Andy Doornhein - foto's Thomas de Wit

Als er poep uit je mond komt
Moet je er geen asbak van willen maken
Ruud Smulders 2023

Rudiversum
is de derde solo voorstelling van de veelzijdige artiest Ruud Smulders. Naast cabaretier is hij onder andere rapper, columnist, tekstschrijver en acteur.
Vanavond gaat in theater Diligentia in Den Haag zijn nieuwe voorstelling Rudiversum in première.

Recensie Ruud Smulders – Rudiversum

Deze nieuwe voorstelling is een zeer persoonlijke geworden. De moeder van Smulders lijdt namelijk aan alcoholisme. Vijftien jaar geleden viel zijn moeder , door haar verslaving , van de trap en vorig jaar gebeurde dat weer.
Op zeer aangrijpende manier vertelt Smulders over de aftakeling van zijn moeder en het effect wat haar ziekte heeft op haar geliefden en haar omgeving. Tijdens deze zeer intieme momenten in de voorstelling is het werkelijk muis en  muis stil. Om dan met een explosieve knal de compleet andere kant op te schieten waarin Smulders zijn dagelijkse beslommeringen en bezigheden onder een enorm vergrootglas legt. De herkomst van gezegdes, een APK keuring bij de Kwik-Fit, zijn leven in de volksbuurt in Utrecht, de gave hebben om mensen te kunnen lezen, het zijn zo maar een paar onderwerpen die voor bij komen.

Smulders schakelt op een perfecte wijze tussen de serieuze rode draad en de compleet absurdistische humor van de andere scènes. Humor en drama op een bijzondere wijze bij elkaar gebracht. Alles in harmonie en balans. Ik heb vooral genoten van hoe Smulders omgaat met de energie die hij de zaal in torpedeert en hoe hij die energie er na een paar minuten weer volledig uit kan zuigen. Van uitbundig schaterlachen tot het werkelijk aanvoelen hoe pijn het moet doen om je moeder zo te zien lijden.
Een prachtige beeld wordt er bij gecreëerd door het alcoholisme van zijn moeder een naam te geven, Marie. Zo krijgt deze ziekte een extra bijna menselijke laag mee. Dan wel een zeer onplezierig maar vooral zeer invloedrijk mens. De zwarte humor die in de serieuze stukken zit zorgen ervoor dat het niet in een soort van droefenis afzakt. Nee de humor houdt de gehele voorstelling stand om telkens weer met een razende energie de overhand te nemen.

Recensie Ruud Smulders – Rudiversum

Het statische decor verandert tijdens deze voorstelling subtiel mee in de emotie. 
Regisseur  Laurens Krispijn de Boer, die ook het decor heeft ontworpen,  heeft het weer voor elkaar gekregen om een absurdistische en serieuze voorstelling in goede banen te leiden.

Ik hoop dat Rudiversum toch ook mensen aan het denken gaat zetten. De manier waarop Smulders de ziekte van zijn moeder bespreekt en volledig inpakt in energieke humor is van een ongekende klasse. De voorstelling is absoluut niet belerend, maar de onderliggende boodschap is wel, denk zelf eens goed na wat je met je leven aan wilt. Als na de voorstelling er geen alcoholische dranken klaar staan komt deze boodschap nog eens extra duidelijk binnen.

Als iemand door een ziekte geen liefde meer kan geven, hou dan zelf gewoon twee keer extra van die persoon.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 28 november 2023 in theater Diligentia in Den Haag.