Buy website traffic cheap

Recensie Schaakmat van Musa, intiem, ontroerend grappigAls je applaus bij jouw opkomst wat magertjes klinkt dan doe je dat toch gewoon even opnieuw?
Met deze eerste actie trekt cabaretier Muhsin Abdulwahab,  alle aandacht naar zich toe, om die de hele voorstelling niet meer los te laten.

Muhsin Abdulwahab is op achtjarige leeftijd vanuit Jemen met zijn moeder, zusjes en broer naar Nederland gekomen. De vader van Muhsin is voor zijn gemak maar even in Jemen gebleven, zodat het gezin alvast voor hem de basis in Nederland kon gaan leggen.

De naam Muhsin Abdulwahab is wat lastig om constant uit te spreken daarom mogen we hem Musa noemen. Toevallig zit er vanavond nog een man uit Jemen in de zaal met zo’n onuitspreekbare naam.
In de voorstelling “Schaakmat” vertelt Musa over zijn jeugd in Jemen en de emigratie naar Nederland.

Musa foto Jaap Reedijk 3

De energie, die na zijn tweede opkomst, de zaal in is geslingerd verdwijnt geen moment meer. Musa vertelt en vertelt en vertelt. Van het oplossen van problemen door zijn vader, de harde Jemenistische opvoeding, de “hartelijke ontvangst” van de bevolking van Vuren het gaat maar door. Alles met een ongekende dosis humor. Humor, die perfect gedoseerd is waardoor het cynische van sommige situaties niet volledig naar de achtergrond verdwijnt.

Musa stelt zich kwetsbaar en open op. Hierdoor krijgt de voorstelling een prachtig emotionele balans. De persoonlijke verhalen van Musa raken op het éne moment de gevoelige snaar en dan weer de lachstuip. Het wegwerken van een traan wordt opgevolgd door het onderdrukken van een hysterische hoestbui die wordt veroorzaakt door een enorme lachbui.

De gemaakte grappen zijn scherp. Musa neemt geen blad voor de mond en hij voelt het publiek ontzettend goed aan. Anticipeert meteen op de reacties vanuit de zaal. Brengt rustmomenten aan op de juiste plaatsen om daarna weer als een losgeslagen stoomtrein verder te denderen.

Musa betrekt regelmatig het publiek bij de voorstelling. Hij doet dit op een geheel eigen manier. Ik kan dat wel gezellig en vriendelijk noemen en uit ervaring kan ik zeggen dat je gerust op rij één kan gaan zitten.

Musa foto Jaap Reedijk 2

Dat het leven van de familie niet altijd makkelijk is geweest, komt in “schaakmat” schitterend naar voren. Een verhaal met ups en downs maar vooral met een enorme dosis humor. Zijn niet al te beste relatie met zijn vader, zijn respect en liefde voor zijn moeder wordt op een mooie, intieme manier gedeeld met het publiek.

Dat er vanavond nog wat plaatsen vrij waren in het gezellige theater De Mess in Naarden is over een tijdje ondenkbaar want Musa heeft heel wat in zijn mars. Dit talent weet met deze debuutvoorstelling zichzelf enorm goed te profileren. De denderende staande ovatie is dan ook geheel verdiend.

Klik hier voor de speellijst