Door Andy Doornhein - foto's Jaap Reedijk
Ik schreef al eerder: het gaat goed met cabaretvoorstellingen in Nederland. Vanavond ben ik bij Tim Hartog in een uitverkochte zaal van Schouwburg Amstelveen.
Tim Hartog is een stand-up comedian die regelmatig te vinden is in de Rotterdamse Comedy Club Haug. Oplettende kijkers kunnen hem herkennen als kandidaat in De Slimste Mens.
Met veel lichteffecten en geluid wordt de opkomst van Tim Hartog ondersteund—een entree die in contrast staat met de rest van de voorstelling. Want hoe knallend de opening ook is, zo relaxed is de rest van de show.
De omschrijving van de voorstelling op de website van Tim Hartog had van tevoren mijn nieuwsgierigheid gewekt. Een omschrijving die alle kanten op kan gaan en verwachtingen schept.
Zonder frictie geen verandering
Op het eerste gezicht is Tim een sympathieke knul met deugdelijke normen en waarden. Maar deze piekerende ADHD'er, opgegroeid in Rotterdam-Zuid, bezit meer tegenstrijdigheden dan je op het eerste oog zou denken. En juist die tegenstrijdigheden maken van Tim een observerende komiek die speelt met aannames en vooroordelen. Iedereen wil een zo leuk en comfortabel mogelijk leven leiden, maar volgens Tim bereik je dat niet door de gebaande paden te bewandelen. We moeten de confrontatie aangaan met onszelf en met de wereld om ons heen. Want zonder frictie is verandering ver te zoeken—en dat leuke leven al helemaal.
Hartog maakt vanaf de eerste seconde contact met het publiek. Hij opent met een simpele "Goedenavond Amstelveen" en wacht bewust op de energie van het antwoord voordat hij verdergaat. Zijn manier van het publiek betrekken is zo natuurlijk en ontspannen dat het voelt alsof ik een gezellige avond heb met een paar goede vrienden die elkaar verhalen vertellen.
Zijn interactie met opmerkingen uit het publiek wordt op zo’n organische manier in zijn verhaallijn opgenomen dat het bijna lijkt alsof het van tevoren is afgesproken. Zo ook in zijn gesprek met Maas, een jongen van 16. Op dat moment lijkt het even alsof de rest van de zaal er niet toe doet en wij getuige mogen zijn van een uitermate leuk gesprek tussen twee mensen die elkaar al jaren lijken te kennen.
Deze ontspannen sfeer kenmerkt de hele voorstelling. Elk onderwerp dat wordt aangesneden spreekt tot de verbeelding, en de grappen die hieromheen worden gevormd zorgen ervoor dat de luchtige toon behouden blijft.
Hartog gaat confronterende onderwerpen niet uit de weg. Van een intiem verhaal over een vriendin met borstkanker tot zijn verslaving aan porno—alles is herkenbaar en wordt voortdurend doorspekt met goed getimede grappen.
Zijn manier van vertellen is innemend; ik hang aan zijn lippen en ben verbaasd als de voorstelling, met een mooie afsluiting, alweer voorbij is. Anderhalf uur is voorbijgevlogen.
Frictie is een heerlijke voorstelling voor een mooie cabaretavond. Voor mij was het een verrassende en aangename ervaring. De energie die in het begin de zaal werd ingeknald, bleef de rest van de voorstelling gelukkig achterwege.
Volg ons ook op Facebook en Instagram
Gezien op 18 maart 2025 in Schouwburg Amstelveen