Door Peter Rombouts - foto's Hans Gerritsen
Dat Introdans zich heeft ontwikkeld tot een uniek dansgezelschap hier in Nederland bewijst de eigenzinnige programmering waarin de groep de wereldwijde choreografieën van belangwekkende iconen danst.
Zo'n iconische choreograaf is de Amerikaanse Lucinda Childs, die met haar minimalistische stijl toonaangevend is. Geen groep in Europa heeft zoveel dansen van haar op het repertoire staan en dat maakt dit programma Icoon waarmee Introdans op dit moment door de Nederlandse Theaters toert speciaal en bijzonder. Maar liefst vijf choreografieën krijgen we voorgeschoteld waarvan drie speciaal voor Introdans gemaakt.
Waar de danswereld toch vaak geleid wordt door mannelijke choreografen is het verwonderlijk dat juist in de minimalistische dansstijl vrouwelijke choreografen als Krisztina de Chatel, Anne Teresa de Keersmaeker en Lucinda Childs de toonaangevende personen zijn in deze unieke kunststroming.
Het eerste ballet Interior Drama uit 1977 is een van de vroege werken van Childs en wordt volledig in stilte gedanst. Vijf dansers in eenvoudig wit gekleed dansen simpele frases waarbij ze alle vijf door te tellen op verschillende momenten invallen in een bepaalde frase. Er wordt losjes gehuppeld van een voet op de ander, de benen steeds zijwaarts uitzwaaiend. Een andere bewegingsfrase is dat ze achterwaarts in een schakel achtig patroon lichtvoetig hun knieën gebogen snelwandelen. Dit alles wordt nog begeleid met een meer ballet achtige frase waar veel draai en armbewegingen in zitten en waarbij van richting veranderd wordt. Door het afstemmen van de dansers die in stilte hetzelfde ritme moeten houden raak je als toeschouwer door de constante herhalingen in een bijna meditatieve hypnose.
In het ballet Petricor uit 2018 op de gelijknamige compositie van Ludovico Einaudi zien we zes paren die in mooi gekleurde kostuums sprankelende doorgaande dansbewegingen maken waarbij de patronen die ze dansen op het achterdoek ( Dominique Drillot)getekend worden. Het geeft daardoor een verhelderend beeld. De overgang van de vier paren naar de twee in aardse kleuren geklede paren is verbluffend en ingenieus. Zo fijn, door de herhaling daarvan begrijp je meer hoe soepel alles in elkaar past.
Dan krijgen we de wereldpremière van Notes of Longing. Acht stukken uit het gelijknamige album van de Nederlandse componist/pianist Matteo Myderwyk. Het kan geen toeval zijn dat dit stuk ook gedanst wordt door acht dansers, want Lucinda Childs is wel een wiskundig wonder. Alles is bedacht en goed uitgewerkt. De dansers moeten ook stevig aan de bak, niet alleen qua beweging maar ook qua tellen. In een droomachtige setting prachtig uitgelicht met mooie wolkenluchten geprojecteerd op het achterdoek en maagdelijk witte kostuums. Dit alles ontworpen door Dominique Drillot. Je waant je in een soort hemel waar alles sereen en devoot aanvoelt. In deze roerige tijd is dat even een welkom gebeuren. Met een gemak dansen de koppels hun technische variaties waar ook hier in een constante stroom aan beweging de muziek mooi wordt ontleed.
Na de pauze krijgen we in Concerto een totaal andere beleving. Gejaagd en voortgestuwd op de muziek van Henryk Mikolaj Górecki dansen zeven dansers in losse zwarte kostuums. Door de constante aanwezigheid van de stormachtige stuwing van de muziek worden de dansers als een georkestreerde wervelwind gevormd in hun bewegingsidioom.
En dan als slot het voor mij in alle opzichten meesterlijke Kilar uit 2013 wat Lucinda Childs als eerste werk voor Introdans creëerde. Op het pianoconcerto van Wojciech Kilar met strak zwarte kostuums gecombineerd met stalen kubussen en hoepelrokken van Dominique Drillot ontstaat er een kunstzinnige wereld. Doordat de kunstvoorwerpen zwart zijn net als de kostuums van de dansers wordt er door schaduw belichting een kunstzinnige wereld gecreëerd. Als bewegende tableaus van zeefdrukken dansen de dansers met een vanzelfsprekendheid die je geest in alle opzichten stimuleert.
Een voorstelling waar er zowel iconisch gedanst als gecreëerd wordt.
4 sterren, gezien 27-03-2025 in de schouwburg te Amstelveen