Buy website traffic cheapVoor de vierentwintigste keer werd afgelopen maandag met succes het Nederlandse Ballet Gala gehouden in het DeLaMar theater te Amsterdam. Het Gala laat het hoge dansniveau zien welke Nederland rijk is. De crème de la crème is aanwezig. Zowel op het toneel als in de zaal. Dit door het bekende dansechtpaar Han Ebbelaar en Alexandra Radius georganiseerde Gala laat zien wat een bevlogenheid ze tentoonspreiden ten aanzien van de dans in Nederland. Tevens reiken ze prijzen uit aan dansers. Ook geven ze beurzen aan ballet studenten en helpen ze oud dansers financieel voor een omscholingsregeling. Dit alles met ondersteuning van sponsoren en natuurlijk met de opbrengsten van de kaartverkoop.

De prijs voor verdienste 2022 gaat naar Jozef Varga die 15 jaar bij Het Nationale Ballet heeft gedanst en dit seizoen afscheid neemt als danser en verder gaat als leraar bij zijn gezelschap. De speciale prijs is voor Esther Protzman. Voormalig soliste van Het Nationale Ballet en al meer als twintig jaar lerares aan Het Koninklijk Conservatorium. De aanmoedigingsprijs is voor  Ellen Landa danseres bij Het Scapino Ballet.

Het Gala wordt opgedragen aan Rachel Beaujean die met het klassieke avondvullende ballet Raymonda bij het Nationale Ballet dit jaar een 5 sterren productie creëerde. Uit het ballet zien we later deze avond de liefdes pas de deux zo prachtig en sereen gedanst door Maia Makhateli en Young Gyu Choi.

De avond begint met de Bloemenwals uit The Sleeping Beauty gedanst door de leerlingen van De Nationale Balletacademie in een choreografie van Ernst-Meisner. Een mooie opening en een constatering van het hoge niveau van de leerlingen. De junior Company Van Het Nationale ballet, Het Nationale Ballet, NDT1, Conny Janssen Danst, Introdans en Scapino Ballet maken hun opwachting. Er wordt zo mooi gedanst door alle dansers. Het is teveel om iedereen te benoemen.

Foto Alvin KaftiraIk wil wel het absolute hoogtepunt van de avond voor mij benoemen. In  On The Nature of Daylight Van choreograaf David Dawson laten de dansers Anna Ol en James Stout een energie zien die zowel ballet technisch als qua invulling mij kippenvel bezorgde tot aan mijn kleine teen. Het vinden van je soulmate. Het onderzoeken naar wat je ervaart als echte liefde. Jezelf verliezen in de ander. En op het eind alleen je eigen weg gaan. Dit alles in zo'n mooie danstaal vertaald. De meest spectaculaire lifts met gemak gebracht. Het werkelijk prachtige samen dansen.  Het toch niet zo grote toneel leek eindeloos groot en dat is de verdienste van de verbeelding van dit koppel.

Ook de film 50 jaar Twilight, waar we op doek een jonge Alexandra Radius en Han Ebbelaar in het duet Twilight door choreograaf Hans Van Manen op muziek van John Cage zien, is indrukwekkend mooi. Wat een schoonheid in muzikaliteit en techniek. Als een solisten koppel dit zou kunnen evenaren dan mochten ze zich prijzen. Het ballet met deze twee staat anno 2022 nog als een huis.

Foto Hans GerritsenLaat de afsluiter maar over aan de dansers van Introdans. De Rossini Cards van choreograaf Mauro Bigonzetti is vol humor en energieke kracht. Met een gemak en vol overtuiging sluiten ze deze avond af. Volgend jaar staat het alweer gepland op 13 November 2023. Wees erbij want zo'n avond mag je als ballet liefhebber eigenlijk niet missen.

gezien 14 november 2022 in het DeLaMar theater te Amsterdam.