Buy website traffic cheap

Op woensdag 22 maart gaat de avondvullende balletklassieker Het Zwanenmeer in première bij Het Nationale Ballet. Naast succesvolle internationale producties die het gezelschap hiervan de afgelopen ruim zestig jaar uitbracht, heeft het vooral ook eigen interpretaties gemaakt. Een van de belangrijkste mijlpalen daarbij was Rudi van Dantzigs Zwanenmeer uit 1988, dat ook internationaal nog steeds als een van de mooiste versies van dit ‘ballet der balletten’ wordt beschouwd. In totaal is de productie zeventien keer te zien in de periode van 22 maart 2023 tot 18 april 2023.
 
Voor zijn bewerking van de beroemde klassieker liet de voormalig artistiek directeur zich met name inspireren door Tsjaikovski; door zijn muziek, maar ook door zijn brieven en dagboeken. Van Dantzig respecteerde de overgeleverde delen van de ‘standaardversie’ van Marius Petipa en Lev Ivanov uit 1895, maar koos voor het overige voor een minder oppervlakkige, meer menselijke interpretatie, waardoor zijn productie zich onderscheidt in emotionele zeggingskracht.
 
Liefde en misleiding
Liefde en misleiding zijn de trefwoorden in Het Zwanenmeer. Siegfried, een jonge prins met de ziel van een dichter, ontmoet ’s nachts aan een meer een witte zwaan, Odette, en hij belooft haar – en daarmee zijn idealen – trouw te zullen blijven. Maar eenmaal terug in zijn paleis laat Siegfried zich verleiden door tovenaarsdochter Odile, die zich als zwarte zwaan heeft vermomd. Te laat beseft Siegfried zijn vergissing.
 
Toer van Schayk
Zoals Petipa voor Het Zwanenmeer werd bijgestaan door Ivanov, zo deed Van Dantzig een beroep op multitalent Toer van Schayk. Van Schayk choreografeerde de kleurige volksdansen die in de derde akte Siegfrieds verjaardagsfeest opluisteren. Daarnaast tekende hij voor de imponerende decors en kostuums, waarvoor hij zich liet inspireren door de ‘gouden’ schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse Meesters.
 
Rudi van Dantzig 
Het is in 2023 negentig jaar geleden dat Rudi van Dantzig (1933-2012) ter wereld kwam. Gedurende meer dan twintig jaar was hij artistiek leider van Het Nationale Ballet, dat hij tot een eenheid, een familie smeedde. Zijn choreografieën toonden een grote sociale betrokkenheid en een eeuwig ‘jagen naar het onbereikbare’. Tot zijn bekendste werken behoren Vier letzte Lieder, Monument voor een gestorven jongen, Onder mijne voeten en zijn veelgeprezen versies van de avondvullende klassieke balletten Romeo en Julia en Het Zwanenmeer.
 
CREDITS
Choreografie
Rudi van Dantzig, naar Marius Petipa en Lev Ivanov, i.s.m. Toer van Schayk 
 
Decor en kostuum
Toer van Schayk
 
Muziek
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
 
Muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe
De adviesleeftijd voor deze voorstelling vanuit Nationale Opera & Ballet is 10+.
 
Voorstellingen Het Zwanenmeer in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
Wo. 22 (première), do. 23, za. 25, zo. 26*, di. 28, do. 30 maart en za. 1, zo. 2*, di. 4, do. 6, vr. 7, zo. 9*, ma. 10, wo. 12, vr. 14, za. 15 en di. 18 april
 
Aanvang 19.30 uur / *14.00 uur in de Grote Zaal
 
 Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:
- Standaard tussen €25,- en €107,-
- Jeugdkorting t/m 16 jaar vanaf €25,-
 
Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55.
Online kaarten bestellen via de website operaballet.nl.
 
Fotograaf campagnebeeld: Marta Syrko
Danser: Olga Smirnova