De mensheid is gedoemd mee te gaan in de maalstroom van het leven. Constante verandering is een aspect waar we allemaal mee te maken krijgen. Hoe passen wij ons aan? Kunnen we onze emoties een plek geven als we openstaan voor het onbekende?
Metamorphosis, het nieuwe ballet van choreograaf David Dawson wijst ons de weg. Als een soort van leidraad biedt het ballet inzichten om oude emoties op een andere manier te beleven. Dawson gebruikt het vijfdelige werk voor piano 'Metamorphoses"van componist Philip Glass uit 1988. Dat hij dezelfde titel gebruikt is vanzelfsprekend na het zien van het ballet. Choreograaf, componist en de dansers vormen hier een krachtige drie-eenheid. Nooit eindigend maar altijd in verwondering doorgroeien naar het nieuwe onbekende.
In het eerste deel zien we het solisten paar Anna Ol en James Stout. Dansend in een groot leeg toneel durven ze beiden kwetsbaar en onderzoekend te zijn. Ze symboliseren de mannelijke en vrouwelijke kracht en ontdekken samen nieuwe mogelijkheden. Dit alles prachtig verbeeld in een constante zoektocht. Het rennen naar of van elkaar. De hoopvolle krachtige lifts en het gebruiken van elkaars energie. Vooral de in elkaar vlechtende armen met daarbij hun afwendende blikken zijn emotioneel sprekend en veelzeggend.
Het tweede deel is voor vier dansers en zes danseressen. In formaties dansen ze als een soort muzen door de ruimte. Stilstaand in vijfde positie met prachtige handgebaren worden zo vroegere hofdansen in een toekomstige vorm gegoten.
Het derde deel voor vier mannen is vooral bevrijdend. Solistisch of met zijn vieren zien we spectaculaire sprongen combinaties, wilde draaien waarna de mannen stuk voor stuk eindigen in balans op relevé. Afstand hoeft geen barrière te zijn.
Deel vier voor drie paren begint in een constante bewegingsstroom van de drie danseressen die in kanon het toneel over dansen. Geleidelijk gaat het over in duetten die als het ware de bewegingen van het koppel uit deel een al weer eigen hebben gemaakt. Verandering is onoverkomend en alles omvattend.
Deel vijf eindigt met een danseres die hier al de vier delen samenvat. Alleen zij kan het verschil maken door door te groeien naar een nieuwe dimensie. De dansers dansen in simpel witte kleding in een kaal toneel ontdaan van alle glamour en show. Het laat zien hoe krachtig je kan zijn als je bereid bent te veranderen en je jezelf meeneemt in de maalstroom die het leven je aanbiedt. Zoek en vind je weg naar het licht.
Speciaal voor de internationale dance dag 29 april heeft Het Nationale Ballet dit geweldige Ballet live gestreamt. Mooi gefilmd door Altin Kaftira.
Wat een kracht van deze geweldige groep dansers. Het ballet heeft een boodschap die nu juist zo nodig is. Ongelooflijk sterk en kwetsbaar en met een doorzettingsvermogen waar we als kijker alleen maar van kunnen leren .
gezien op You tube 29 april 2021