Buy website traffic cheap

Vorige week was de boekpresentatie van Levensdans. Schrijfster Astrid van Leeuwen heeft zichzelf overtroffen. Nederlands beroemdste danskoppel Alexandra Radius en Han Ebbelaar vertellen hier over hun ballet carrières.

Meer dan dertig jaar Nederlandse balletgeschiedenis krijgen we voorgeschoteld. Zelden is er een boek verschenen dat volgens mij zo gedetailleerd en vol anekdotes verteld over de Nederlandse balletgeschiedenis. We krijgen de informatie van binnenuit te lezen. Hoe ze hun ervaringen zelf hebben beleefd in deze boeiende geschiedenis. Zonder een blad voor de mond vertellen ze ook hoe ze over bepaalde situaties denken. Vaak zijn dat smeuïge en soms zelfs hilarische opvattingen. Dat Han en Lex ( zo worden ze genoemd door intimi) bevlogen en met een discipline hun vak uitgeoefend hebben wordt hier ook zo mooi zichtbaar. Fantastisch is hoe dit allemaal opgeschreven en gedocumenteerd is.

Levensdans boek over de ballet carrières van Alexandra Radius en Han Ebbelaarjpg                                                                                                                                                                                           Foto Antoinette Mooy

Astrid van Leeuwen begrijpt de taal van dansers als geen ander. Zo grappig laat ze Han op bladzijde 82 even uitleggen hoe hij een choreografie beschrijft. Zie daar maar eens brood van te bakken. Van Leeuwen weet precies hoe ze dat boeiend kan vertalen. Hun loopbanen zijn zo geweldig mooi verlopen. Hun tijd bij The American Ballet. Alexandra als danspartner van Rudolf Nureyev. Het dansen zowel bij het Nederlands Danstheater als bij Het Nationale Ballet. Hun eigen duettenprogramma's. Het door hun opgerichte Dansersfonds.

Als lezer worden we meegenomen en meegevoerd niet alleen in de geweldige periodes van hun dansen. Van hun jeugd tot en met waar ze nu staan als mens. Het is een prachtig eerbetoon aan dit liefdeskoppel. Het valt ook moeilijk weg te leggen. Mede ook door de foto's wordt je meegezogen in een verhaal wat beklijft. Levensdans is een beschrijving van twee levens die zo belangrijk zijn geweest in onze geschiedenis van de dans. Zowel voor de dansleek als voor de danskenners is Levensdans heerlijk om te lezen. Het perfecte cadeau voor Sinterklaas of voor onder de kerstboom.