Buy website traffic cheap

Nederlandse Dansdagen: beleef dans in alle verschijningsvormen

Foto  Sjoerd Derine

4 tot en met 10 oktober

De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar voor de 27e keer plaats in Maastricht. Het feest van de Nederlandse dans zal weer gevierd worden in theaters, op bijzondere locaties in de stad, online, en vanuit de Danstent op het Vrijthof. Onder het motto ‘Dans met mij’ worden publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren. Van klassiek ballet tot hiphop, van grootmeesters tot aanstormend talent, van theater tot film en events voor een jong publiek.

Het festival opent op vrijdagavond met het Nederlandse Dansdagen Gala, waar de belangrijkste dansprijzen van het land worden uitgereikt. De Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht geeft een impuls aan opkomend talent en met de prestigieuze Zwanen van de VSCD worden grensverleggende topprestaties gevierd. Deze feestelijke avond wordt omlijst met bijzondere optredens van oud-prijswinnaars, toonaangevende makers en verrassende gasten. Het gala wordt gepresenteerd door Anna Drijver.

Meesterwerken, gepresenteerd door choreografe/cabaretier Mouna Laroussi op zaterdagavond is het enige moment in het jaar waarop vier Nederlandse topgezelschappen op één podium te zien zijn: Het Nationale Ballet, Scapino Ballet, Introdans en Nederlands Dans Theater.

Een hele week in de Danstent
Voor het derde jaar keert de Danstent terug op het Vrijthof en voor het eerst zal deze bijzondere spiegeltent gedurende het hele festival blijven staan. Dé ontmoetingsplek voor dansliefhebbers en hét podium voor iedereen die wil dansen, battlen, clubben of van dichtbij van dans wil genieten. Dit keer worden er, naast workshops overdag, avonden voor salsa, tango, linedancing en lindyhop georganiseerd. Daarnaast zal de uitreiking van de &Awards, verbonden aan de Code Diversiteit en Inclusie, in de Danstent plaatsvinden.
De Nederlandse Dansdagen organiseert hier ook een experimental hiphop battle, samen met het Open Your Mind festival (Eindhoven) en The Notorious IBE (Heerlen). Zeventien dansscholen uit Limburg presenteren zich op het jaarlijkse Open Podium, er is een speciale editie van Dansen in het park voor ouderen en je kunt een workshop rolstoeldansen volgen.

Dicht op de huid
Een belangrijke missie van de Nederlandse Dansdagen is om dans dichterbij te brengen en publiek de kunstvorm op verschillende manieren te laten ervaren. De sfeervolle Sint Janskerk op het Vrijthof wordt daarom op zaterdag 5 oktober voor een dag omgevormd tot een plek waar dans in zijn puurste vorm wordt gepresenteerd, dicht op de huid van de performers. Een deel van het programma is gewijd aan Limburgse makers, een deel aan opmerkelijke voorstellingen die ondanks hun in het oog springende kwaliteit nog nauwelijks in Nederland te zien zijn geweest.

The Ruggeds en Ghetto Funk Collective
Tijdens het swingende dansconcert GROOVE op zondagmiddag duiken The Ruggeds, vorig jaar tot beste hiphop crew ter wereld gekozen, en Ghetto Funk Collective vijftig jaar terug in de tijd. Ze nemen het festivalpubliek mee op een reis door de evolutie van funk & soul, met muziek uit de periode van James Brown, Aretha Franklin & Marvin Gaye. Tijdens de afterparty in de foyer van Theater aan het Vrijthof zal Leroy Rey aka El Rey zijn visie op de wortels van hiphop laten horen.

Praktisch
De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van vrijdag 4 tot en met donderdag 10 oktober 2024. Kaarten voor een deel van het programma gaan op 18 mei in de verkoop. Het volledige programma wordt op 26 augustus bekendgemaakt, waarna op 31 augustus de verkoop van het gehele festivalprogramma start. Zie nederlandsedansdagen.nl.

Kun je niet naar Maastricht komen of geen genoeg krijgen van dans? Volg dan Op Pad met Redo, waarin Redouan Ait Chitt (bekend van Project Dans bij NPO 1) voor het vijfde jaar op rij verslag doet van de voorstellingen, een kijkje achter de schermen biedt en artiesten interviewt. Te volgen via de website.