“Wie ben ik als ik niet meer ben op de plek waar ik vandaan kom?” Dat is één van de vragen die ten grondslag ligt aan de voorstelling STATUS van RIGHTABOUTNOW INC. Voorafgaand aan de première op 25 september 2019 in het DeLaMar Theater in Amsterdam, krijgen we een inleiding van creatief directeur Maarten van Hinte. In een paar zinnen probeert Maarten de essentie van The Black Atlantic (1993) van wetenschapper Paul Gilroy te beschrijven. Ondanks een pijnlijke geschiedenis, verbindt het slavernijverleden ook drie continenten. De eeuwenoude relatie tussen Afrika, Amerika en Europa heeft ook iets gebracht en van dat mengen vormt de essentie de grootstedelijke/urban cultuur. Het levert een interessante, maar enigszins langzame voorstelling op, met een aantal sterke facetten.
Het verhaal
“Er ligt een zwarte vrouw, tussen witte lakens, in een wit gebouw”. Na een berustend begin van de voorstelling, wordt met deze mooie woorden geopend. Op een bijna poëtische manier wordt beschreven dat de moeder van B. in coma in het ziekenhuis ligt. In niets is deze vrouw de warme, zorgende, sterke en moedige moeder die B. (Anton de Bies) kent. Daarbij is er ook nog een vreemde man (Hans Dagelet), die zijn vader blijkt te zijn. Een onbekend verleden komt aan het licht. Verwekt in Senegal, als peuter door zijn moeder meegenomen naar Europa en opgegroeid in Amsterdam Zuid-Oost. Al dan niet zonder vader. Dat doet er niet zo toe, want bij elke stap in zijn leven heeft B. kunnen uitvinden wie hij is en wat hem maakt wie hij wil zijn. Hetzelfde geldt voor zijn vader, al lijkt zijn verhaal op het eerste gezicht nog zo anders. De situatie in het ziekenhuis en hun samenkomen is daarin de gangbare volgende stap. We worden meegenomen in beide verhalen. Op reis door het zoeken en vinden van een eigen identiteit. Net zoals een ieder van ons.
Het verhaal komt vanuit verschillende disciplines tot stand: acteren, dans, muziek, live projectie en spoken word. Hans Dagelet weet het verhaal van vader doorgrond over te brengen en komt door middel van een live projectie van zijn gezicht op het decor, indringend over op het publiek. Anton de Bies heeft een geweldige vertelstem. Heerlijk om naar te luisteren, zeker als zijn tekst een spoken word laagje krijgt. De emoties in de voorstelling worden uitgedrukt en ondersteund in dans. Dit is zeer fraai gedaan. Van de drie dansers blinkt Andy Andrianasolo daar vanavond zeker in uit. Zijn explosieve energie en emotionele intensiteit in zijn bewegingen en mimiek tillen het verhaal naar een diepere laag.
De voorstelling bevat dus een aantal sterke facetten. Toch blijft het geheel ook vlak. Er is maar één scène met live projectie, één scène waar ik echt zou spreken over spoken word, één scène waarbij de belangrijke rol van muziek binnen de urban cultuur nadrukkelijk wordt gemaakt en slechts enkele korte momenten waarop de emotie achter het verhaal bij mij binnenkomt. Met zoveel multidisciplinair talent en mogelijkheden op het podium had ik meer mengen en gelijktijdigheid van disciplines verwacht. Met name om de vaart in de voorstelling te houden. Elke keer als de intentie is opgebouwd, valt deze weer terug. Alsof het vanuit het hoofd gebracht wordt en zodra je op een diepere laag betrokken raakt, de opbouw wordt gestopt. Hierdoor blijf ik toeschouwer van een verhaal in het theater. Iets meer (gelijktijdige) prikkels, meer emotionele expressie en tempo waren voor mij welkom geweest. Zoals in een schitterende laatste scène. Waarbij de dansers de dood dansen als een soort soefi’s in Osho meditatie, met gave jassen die met losse lappen opwaaien, op prachtige muziek. Daarin lag niet alleen de emotie van het verhaal, maar waren ook de emoties van de dansers, DJ en kostuumontwerper zelf voelbaar.
Kortom: Het DeLaMar Theater heeft de intentie om met de voorstelling STATUS een breder publiek te trekken. Een publiek dat een betere afspiegeling is van de bevolking van Amsterdam. Ik verwacht niet dat dit gaat lukken, daarvoor is de voorstelling te langzaam en te gestructureerd. Dat neemt de urgentie van de boodschap, het mooie verhaal en de kwaliteiten van de makers niet weg. De sterke facetten maken STATUS en daar zit deze voorstelling vol mee.
Meer informatie kunt u vinden op: www.rightaboutnowinc.com
Gezien op 25-9-2019 in het DelaMar Theater