Buy website traffic cheap

Recensie: Afscheid en diversiteit bij End Of The Season programma van Introdans


Door Peter Rombouts

Introdans sluit altijd jaarlijks haar seizoen af met een End of The Season programma. Voorheen gebeurde dat alleen in woonplaats Arnhem maar door de diversiteit en feestelijkheid wilden ook andere theaters deze voorstelling programmeren en zo geschiedde.

Maar liefst zeven choreografieën krijgen we te zien waar vooral de vier Introdansers die dit jaar afscheid nemen nog een laatste keer kunnen stralen.

Recensie, Afscheid, Diversiteit, Introdans, End, Season
foto Hans Gerritsen

Het eerste ballet is Wrapped van Inbal Pinto. Een duet van twee vrouwen zittend op een bankje. Via eigen klikgeluiden zien we de meest vreemde been en arm houdingen. Verrassend en innovatief en zeker heel erg grappig. Opvallend is het perfecte samenspel van de twee danseressen Merel Janssen en Demi Verheezen.

Hierna volgen drie choreografieën van de Amerikaanse choreograaf Robert Battle. Zijn stijl is rauw en atletisch. 

Recensie, Afscheid, Diversiteit, Introdans, End, Season
foto Filibert Kraxner

In het eerste ballet Three zien we drie dansers die op een jamsessie elkaar uitdagen tot grote hoogten. Als turners op de mat draaien en springen terwijl ze indrukwekkend de vloer gebruiken. Soms beginnen ze zelfs in de Yoga stand, het hoofd op de grond en het lichaam kaarsrecht de lucht in.

Recensie, Afscheid, Diversiteit, Introdans, End, Season
foto Filibert Kraxner

Hierna volgt de solo Takademe waar ritmes uit de klassieke Indiase Kathakdans met de danser Jurriën Schobben, die ongelooflijk snelle isolerende bewegingen maakt. Dan weer zijn het de armen die het snelle ritme aangeven, gevolgd door de benen, de voeten of het hoofd. Isolerend verbindt Battle deze bewegingen in een razend tempo met draaien en sprongen.

Recensie, Afscheid, Diversiteit, Introdans, End, Season
foto Filibert Kraxner

Dan krijgen we het derde stuk Bon Appetit waar een ensemble tribalachtige oerbewegingen uitvoert. Geleid door danser Alberto Villanueva Rodriguez die soleert waarbij het lijkt of hij opgehitst door de dansers in trance zichzelf bijna transformeert. Battle verwijst met een knipoog naar het kannibalisme. Prachtige muzikaliteit op Music for pieces of wood van componist Steve Reich. Ik vind dit het absolute hoogtepunt van de avond. De samenhorigheid van de groep die voor mij een ongekend hoge energiebeleving heeft komt hier helemaal tot zijn recht. Dit paradepaardje zou de groep van mij vaker op het repertoire mogen zetten.

Recensie, Afscheid, Diversiteit, Introdans, End, Season
foto Filibert Kraxner

Na de pauze is het de beurt aan het duet uit Loin van Sidi Larbi Cherkaoui. Hierin danst Yulanne de Groot haar afscheid met haar oude danspartner Lucas Donner die nu bij het Scapino Ballet danst. Haar serene kwaliteit, waarbij opvalt hoe mooi haar lange dansersbenen toch zijn. Larbi heeft daar goed gebruik van gemaakt. De Aziatische kostuums van Isabelle Lhoas en Frederic Denis geven de vloeibare bewegingen van dit romantische duet extra betekenis.

Recensie, Afscheid, Diversiteit, Introdans, End, Season
foto Filibert Kraxner

Hierna krijgen we Rara Avis waarbij Adriaan Luteijn en Chantal de Vries de dragqueens van House of Holographic samen laten werken met de Introdansers. Rara Avis, Latijn voor zeldzame vogel, is een leuke knipoog naar de diversiteit en acceptatie van een ieder die zich anders voelt. Prachtig hoe de dansers transformeren naar de dragscene en ook om de queens op het toneel te zien schitteren. Jammer dat ze zich veel te vlug van hun mooie transformatie ontdeden om in vleeskleurige academics balletpassen te doen die mij een beetje te veel deden denken aan de dansers van Sharon Eyal. Het verschil was te groot in techniek daarvoor. Ook het gedoe met de spiegels kwam voor mij niet helemaal uit de verf. Ik had ze liever allemaal langer als queen willen zien.

Recensie, Afscheid, Diversiteit, Introdans, End, Season
foto Filibert Kraxner

Directeur Roel Voorintholt heeft als uitsmijter de succesvolle Musical Choreograaf Daan Wijnands gevraagd een afscheidsdans te maken voor de vier vertrekkende dansers. Heel leuk en no nonsens deze Bye Bye Land waarbij hij de muziek van de film La La Land heeft gebruikt. Een vrolijk geheel met droomachtige kostuums van Tim van  't Hoff met een knipoog naar de MGM filmmusicals. Ik miste wel de zang terwijl ik weet dat deze dansers veel kwaliteiten bezitten. Daar had Wijnands wel wat meer mee kunnen doen.

Al met al een mooie avond waar bij Merel Janssen, Alberto Villanueva Rodriguez, Jurrien Schobben en Yulanne de Groot een waardig publiekelijk afscheid hebben gekregen. Ik werd er een beetje weemoedig van want wat zijn het toch nog geweldige dansers. Ik wens ze alle succes van de wereld.

gezien 26 juni 2024 in de Utrechtse Schouwburg