Buy website traffic cheap

Soweto Skeleton Movers breken met Unbreakable het Oude Luxor Theater afDoor Andy Doornhein / foto's Bart Grietens

Het mooie van theater bezoeken is dat je regelmatig oog in oog komt te staan met een kunstvorm of een optreden welke je nog nooit eerder gezien hebt.
De voorstelling Unbreakable is zo’n voorstelling die ik aan mijn lijstje mag toevoegen.

Unbreakable vertelt de persoonlijke verhalen van vijf pantsula dansers uit Soweto, Zuid-Afrika. Genaamd de Soweto Skeleton Movers.
Pantsula is een Zuid-Afrikaanse streetdance die in de jaren ’50 in een Zuid-Afrikaanse township is ontstaan. Het waren de jaren van de apartheid. De pantsula ontwikkelde zich tot een protest genre voor zwarte Zuid-Afrikanen. Ook in de jaren na het einde van de apartheid bleef de pantsula een belangrijke kunstvorm.

Recensie: Soweto Skeleton Movers breken met Unbreakable het Oude Luxor Theater af

De Soweto Skeleton Movers onderscheiden zich binnen de pantsula scène door het gebruik van bone-breaking, contortionisme, acrobatisch voetenwerk en hattricks. Bij bone-breaking en contortionisme moet je denken aan dancemoves waarbij lichaamsdelen zich bewegen alsof er geen botten in het lichaam aanwezig zijn. Vergelijkbaar met de acts van slangenmensen.
Het hoofdonderwerp dat je kan zien in het werk van de Soweto Skeleton Movers zijn hun persoonlijke ervaringen. Ervaringen die hen overeind hebben gehouden in de strijd tegen de apartheid waarin de pantsula een belangrijke rol heeft gespeeld. In hun dans is de lading van dit verzet nog steeds voelbaar.

Uitgebreide uitleg over de achtergronden van deze dansgroep vindt je hier.

De voorstelling begint met een uitleg over de voorstelling door Jonzi D, de regisseur van Unbreakable. Jonzi D zweept meteen ook het publiek lekker op. De sfeer zit er al goed in, voordat er ook maar één pas gedanst is.
De muziek van DJ Sce’ction, FISTO & HAYP MUSIC knalt de zaal in. De muziek grijpt je meteen en trekt je met de dancemoves ritmisch richting het toneel. De verhaallijnen zijn zo vreselijk duidelijk te volgen dat het zelfs voor het onervaren danspubliek geen enkele moeite zal kosten om het te kunnen volgen.

Recensie: Soweto Skeleton Movers breken met Unbreakable het Oude Luxor Theater af

De basis van de pantsula lijkt veel op de westerse streetdance. Heel veel herkenbare moves zijn te zien.  De energie die er door de dansers ingestopt wordt is aanstekelijk en vooral voelbaar. Wat een power!
Over bone-breaking kan ik kort zijn, het is niet mijn cup of tea. Slechts bij één scène heeft het voor mij een duidelijk doel maar verder wekt het alleen maar verbazing bij mij op. Soms creëert het hier en daar een extra komische noot. Het brengt de choreografie (Soweto Skeleton Movers en Lloyd Marengo) niet naar een hoger plan. Uitermate knap gedaan, maar het doet mij niet veel. De verhaal vertellende wijze van dansen met de daarbij behorende energie en humor is voldoende. De hattricks daarentegen waren een welkome verrassing en een extra komische laag binnen de verhaallijn. Vooral het kunstig laten zweven van een hoedje verdient al een staande ovatie.
De scène in de gevangenis is adembenemend mooi. Subtiele dans moves brengen de beklemmende emotie op een weergaloze wijze over. Met een brok in mijn keel heb ik dit deel van het verhaal tot mij genomen. Heel mooi gedaan.

Unbreakable is een zeer dynamisch energieke voorstelling, gemaakt voor een jong publiek maar zeker toegankelijk voor de wat rijpere dansliefhebber. De muziek en de choreografie zorgen ervoor dat je met veel meer energie het theater verlaat dan je bij binnenkomst mee naar binnen brengt.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 10 oktober 2023 Oude Luxor Rotterdam