Buy website traffic cheap

Het jaarlijks terugkerende Gala van Het Nationale Ballet is een van de hoogtepunten uit het theaterseizoen. Een gevarieerd aanbod van solisten en gastsolisten die zich kunnen tonen. Voorafgaand zien we een Grand Defilé van de leerlingen van de Nationale balletacademie samen met de dansers van de Junior Company en Het Nationale Ballet.

Zien en gezien worden. Het is niet alleen een feest op het toneel. De gasten en genodigden maken dit Gala tot een waar feest. De prachtigste creaties zien we terwijl er na de voorstelling flink gefeest wordt op de trappen van het Theater. En wat een viering dit jaar. 60 jaar bestaat de groep en dat is relatief jong voor een balletgezelschap welke tegenwoordig in de top 5 staat van beste dansgezelschappen ter wereld. Als je bedenkt dat je tussen gezelschappen staat die minstens een paar honderd jaar oud zijn, dan is dat een geweldige prestatie. Van die 60 jaar is Ted Brandsen 20 jaar de directeur van het gezelschap die deze groep naar dit niveau heeft getild. Hij is dan ook terecht geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw..

Ook wordt de Alexandra Radius prijs uitgereikt aan de danseres Salome Leverashvili. Een jaarlijkse prijs die in het leven is geroepen door de vrienden Van Het Nationale Ballet. Een speciale jury bepaalt wie voor deze prijs in aanmerking komt.

21 22 Gala Raymonda Pas Classique Hongrois Michel Schnater NOBgala2022D 265
De avond zit vol vuurwerk en de choreografieën zijn van de choreografen die repertoire bepalen van de groep. Om alle balletten te beschrijven wordt wat lang dus beperk ik me tot het beschrijven van enkele hoogtepunten.

De pas de deux De Chimaera van L.A. van Toer van Schayk wordt bevlogen gedanst door Anna Tsygankova en de nog jonge Giorgi Potskhishili. Samen creëren ze een mystieke beleving die onaards is. De geweldige sprongen van hem vermengend met de krachten van het afstoten en aantrekken aan elkaar geven deze pas de deux de juiste lading.

Voices van David Dawson door Polina Semionova en Alejandro Virelles van het Staatsballett Berlin is betoverend mooi. Het zoeken naar een betere wereld zo mooi uitgebeeld. Krachtig en wegdromend waarbij het slot als hij haar optilt het lijkt of ze door blijft zweven.

Met Joel een solo van Remi Wörtmeyer door hemzelf gedanst, neemt Remi afscheid als danser. Zo virtuoos en met een komische noot zien we een solist op de toppen van zijn kunnen, wat een afscheid.

gala 1
Een solo uit Who Cares van George Balanchine gedanst door Riho Sakamoto is puur vuurwerk op spitzen. Variations for Two Couples van Hans van Manen is een meesterwerk. Hiervoor ontving hij de Pris Benois de la Danse in 2013.. Laag bij de grond en aards zien we twee koppels die elkaar uitdagen. Ze weten dondersgoed wat ze in huis hebben. Ze zijn dan weer lyrisch om vervolgens toch wel te laten weten dat ze de ander af en toe moeten prikkelen. Dit wordt zo goed gedanst door Anna Tsygankova / Constantine Allen en Jessica Xuan / Jozef Varga. Zo hoor je van Manen te dansen  Sexy, gedurfd, provocerend en verleidend. Wat een mooi afscheid ook van solist Jozef Varga.

Een van de hoogtepunten is de Grand Pas Classique in de choreografie van Viktor Gsovsky. Klassiek ballet zoals je het gedanst wil zien worden. De nieuwe ster van Het Nationale Ballet, Olga Smirnova, laat even zien wat ze kan. Met de even zo goede partner Jakob Feyferlik vormen ze het perfecte koppel waarbij we alles waar de klassieke ballettechniek op geschoold is perfect te zien krijgen.

21 22 Gala ToccataPolish National Ballet Michel Schnater NOBgala2022D 123
Na de pauze geeft Het Balletorkest een prachtig cadeau aan het gezelschap. "Lucina Divina" van Jacob ter Veldhuis speciaal voor deze gelegenheid geschreven. De afsluiting is een gedeelte uit wat we wel het grootste succes van het afgelopen seizoen mogen noemen. Het klassieke ballet Raymonda in choreografie van Marius Petipa en bewerkt door Adjunct artistiek directeur Rachel Beaujean. Nog zo'n werkelijk succes is wel dat vroeger de klassieke balletten werden aangekocht, terwijl nu de producties binnenshuis gemaakt worden en over de hele wereld ingestudeerd worden. Hier zien we de groep op zijn best met de geweldige Maia Makhateli en Young Gyu Choi.

We hebben een wereldgroep om trots op te zijn. Dit Gala is van zo'n grote klasse dat het gewoon doet verlangen naar volgend seizoen.

Gezien 30 juni 2022 in Het Nationale Opera en Ballet te Amsterdam

Recensie Stijlvol Gala van Het Nationale Ballet is grandioze afsluiting van het theaterseizoen