Maas Theater en Dans is terug van weggeweest met een nieuwe, verrassende voorstelling voor jongeren. Deze keer zetten theatermaker en artistiek leider Moniek Merkx en haar frisse, energieke cast hun creatieve en kunstzinnige bekwaamheid in als communicatief middel voor het aan de kaak stellen van een veelbesproken en actueel onderwerp: voedsel van de toekomst. De rode draad hierin is steeds het idee dat de toekomst nú begint en dat het loslaten van conventionele visies op onze voedselketen de eerste stap naar verandering is.
Jongeren zijn het volk van de toekomst, lijkt Merkx te denken. Haar nieuwste voorstelling heeft daarom het doel om juist hen te bereiken met dit eigentijdse ervaringstheaterstuk. De voorstelling is overigens niet slechts interessant voor jongeren; ook volwassenen zullen zich beslist geïnspireerd en gemotiveerd voelen om na het zien van De Wilde Keuken anders naar eten en gegeten worden te kijken.
Bijzonder sterk zijn in deze voorstelling de vele perspectiefwisselingen die worden gemaakt. Hoewel iedereen begint als toeschouwer, wordt het publiek gaandeweg deze dynamische voorstelling uitgedaagd zich te verplaatsen in een plantenzaadje of fruitsoort en voor je het weet, lig je als heerlijk hapje op iemands bord. De Wilde Keuken daagt je uit om vanuit niet eerder ingenomen invalshoeken te kijken naar onze voedselketen en het eten dat we eten.
De Wilde Keuken is vernieuwend en vooruitstrevend, maar tegelijkertijd ontzettend actueel; niet slechts in de ideeën die worden uitgedragen omtrent voeding van de toekomst – groenere, diervriendelijkere en duurzamere alternatieven voor onze snel-en-veel-maatschappij zijn immers al langere tijd wijdverspreid en veel gehoord – maar vooral ook in de manieren waarop deze ideeën worden belicht. De Wilde Keuken stipt de alom bekende alternatieven wel aan, maar legt vooral de nadruk op het diepgewortelde idee dat de mens bovenaan de voedselketen staat en draagt andere zienswijzen ten opzichten van deze voedselketen aan.
Zeer actueel zijn ook de verschillende manieren waarop gezorgd is voor anderhalve meter afstand tussen de 32 bezoekers die per voorstelling worden toegelaten. Om ondanks de vanwege Covid-19 verplichte fysieke afstand tussen performers en publiek en publiek onderling nabijheid en verbondenheid te creëren krijgen alle toeschouwers bij de start van de voorstelling een koptelefoon die maakt dat de spelers direct in verbinding staan met alle aanwezigen. Het publiek wordt via deze koptelefoons met aanwijzingen van de cast van de foyer naar verschillende ruimtes in het om het theater geleidt.
De weg die het publiek aflegt is divers; van activerende, alle zintuigen prikkelende ervaring buiten tot iets dat doet denken aan een kalmerende geleide meditatie over blind vertrouwen in een donkere, met rook gevulde gang. Het publiek wordt als het ware opgenomen in een door de cast en crew ontworpen wereld van visual effects, decorstukken, rook, kleurrijke kostuums en natuurlijk spel. Zowel tijdsbesef als het traditionele idee van frontaal theater op een podium tegenóver het publiek worden overboord gegooid en alle muren tussen cast en publiek worden geheel afgebroken. Toeschouwers worden namelijk niet alleen ruimtelijk middenin het stuk geplaatst, maar ook veelvuldig bij het stuk betrokken door de spelers.
De Wilde Keuken is hilarisch, futuristisch en tegelijk helemaal van nu. Het provoceert en is tenslotte zonder twijfel anders dan eerdere theaterervaringen. De Wilde Keuken zet niet alleen haar doelgroep (jongeren) aan het denken, maar prikkelt volwassenen evengoed. En hoe!
De Wilde Keuken is nog tot en met 26 september 2020 te zien in Maaspodium Rotterdam en op 2, 3 en 4 oktober in De Krakeling te Amsterdam. Kijk voor meer info en tickets op www.maastd.nl