Mandy Heidstra (34) werkt als ZZP’er in het theater, aan de organisatiekant. Haar partner Joep werkt ook in het theater, aan de technische kant. Mandy werkte onder meer mee aan Disney’s The Little Mermaid, Cirque Stiletto 2 & 3 en Holiday on Ice’s jubileumvoorstelling SHOWTIME. Volgens Mandy is theater een microkosmos, waar alles uit de gewone wereld op kleine schaal plaatsvindt. Ze schrijft tweewekelijks voor ons over wat zij haar gewone leven in een ongewone sector noemt.
Het was het derde of vierde jaar van de middelbare school en er stond een uitwisselingsprogramma op de planning. We zouden met zijn allen naar Duitsland gaan, daar in gastgezinnen terecht komen om zo vaardiger te worden in het Duits.
Een prachtig plan, duidelijk bedacht door volwassenen en niet door puberende tieners. Die uitwisseling ging natuurlijk helemaal niet om het leren van de Duitse taal. Nee, er werd voornamelijk Engels gesproken. Als er tussen het drinken, blowen en kussen überhaupt gesproken werd. Althans, zo werd het mij door voorgaande klassen verteld, want zelf heb ik het nooit zo ver gebracht.
Het zit zo, ik was (ben…) nogal een nerd en wilde juist de Duitse taal wel graag leren. Ik zag het helemaal niet zitten sociaal te moeten doen met wildvreemden en ondertussen ook nog eens niets op te steken van waarvoor ik daar was. Dus ik gaf aan dat ik niet mee zou gaan bij de coördinator en op school wel wat extra Duitse opdrachten te maken, overigens zonder dat ik dit eerst thuis overlegd had.
In plaats van dat hij begripvol reageerde en probeerde me te overtuigen, besloot hij dat de enige manier was om me te dwingen. Foute keuze. Op zijn zachts gezegd reageer ik daar niet zo goed op, meestal ga ik zelfs radicaal in de tegengestelde richting. Dus schreef kleine Mandy een volledige verhandeling over waarom deze uitwisseling niet zinvol was, stelde alles aan de kaak wat ze de voorgaande jaren over de uitwisseling te horen had gekregen, maakte een lesprogramma voor zichzelf om gedurende die week te volgen, zocht een begeleider die daarvoor verantwoordelijk wilde zijn en, oh ja, liet haar ouders de brief ook nog even lezen. Die niet eens echt verbaasd waren, want die waren al lang gewent dat ik mijn eigen plan trok zonder eerst te overleggen.
De brief ging naar de coördinator, mijn mentor, de begeleider voor de week dat de rest van mijn klasgenoten op pad zouden zijn en de directie van de school. Het gevolg was dat de coördinator ook intern nog een keer heeft gezegd dat ze mij gewoon moesten dwingen, dat mijn mentor aangaf dat je kinderen nergens toe kunt dwingen en mij al helemaal niet en dat de directie het ook niet de meest gepaste strategie vond, aangezien ik op een montessorischool zat en dat niet bepaald binnen hun methodiek past. ‘Maar het hoort dat de leerlingen hier aan meedoen!’ sputterde de coördinator nog.
Omdat het hoort… Eén van de slechtste argumenten in welke discussie dan ook, want vooruitgang ontstaat niet door vast te houden aan het oude. Vooruitgang ontstaat door het goede te behouden en het slechte of mindere te verbeteren. Toch is ‘omdat het hoort’ een veelgehoord argument. Net als ‘we hebben het altijd zo gedaan’. Ook zo’n lekkere drogreden – als we ons daar aan vasthielden leefden we nog steeds in grotten en zonder vuur.
In de culturele sector hebben we in 2020 een enorme identiteitscrisis doorgemaakt. Ons bestaan is ter discussie gesteld, dat zijn we gewend. De vorm is ter discussie gesteld, dat is nieuw. We zagen positivisme met een can-do-attitude. We zagen wanhoop en gooiden alles op slot. Wat we nu met de komst van de vaccins vooral zien is een verlangen ‘snel weer naar normaal’ te gaan.
Het is de eerste week van januari 2021, de week van goede voornemens. Laten we van de gelegenheid gebruik maken door onze goede voornemens voor de sector uit te spreken én in werking te stellen. Laat ze niet verloren gaan zoals de dieetplannen in februari, maar laten we deze tweede start gebruiken als een tweede kans.
Mijn voornemen: ‘zoals het hoort is nooit een argument. Ik wil streven naar verbetering en vooruitgang, elke dag, met elke stap en in elk aspect van mijn leven.’
Ik wens je een gelukkig, gezond en fantastisch 2021 en hoop dat ieder jaar een beetje beter mag zijn voor jou en je naasten.
Column Mandy Heidstra: HET GOEDE VOORNEMEN
