Buy website traffic cheap

Mandy Heidstra (36) werkt als ZZP’er in het theater, aan de organisatiekant. Haar partner Joep werkt ook in het theater, aan de technische kant. Mandy werkte onder meer mee aan Disney’s The Little Mermaid, Cirque Stiletto 2 & 3 en Holiday on Ice’s jubileumvoorstelling SHOWTIME. Ze werkt ook voor een impresariaat. Volgens Mandy is theater een microkosmos, waar alles uit de gewone wereld op kleine schaal plaatsvindt. Ze schrijft tweewekelijks voor ons over wat zij haar gewone leven in een ongewone sector noemt.

Ik geloof in magie. Niet de magie zoals beoefend door Harry Potter, maar wel de magie ván Harry Potter. En van alle andere verhalen die ons in vervoering brengen. De magie van boeken, films, van theater in het bijzonder.

Wij waren vorige week op de kerstmarkt in Duitsland. Na de coronajaren eindelijk weer eens gewoon een dagje naar de oosterburen en langs de kraampjes slenteren. De hele dag kerstliedjes luisteren in een miljoen uitvoeringen en genieten van kitscherige lampjes en schreeuwerige kerstversiering. Veel, vet en fout eten overal en zo mogelijk nog meer alcohol. Allemaal in kraampjes die er samen uit zien als een uit de kluiten gewassen kerstdorp waar de Grinch abrupt van in de rui zou schieten.

Toen we in het reuzenrad stapte hadden we een prachtig uitzicht over de stad én over de kerstmarkt. Maar van boven is er weinig te zien van de opsmuk. Van boven zie je plaatmateriaal, spanbanden en zeecontainers. Gebakken lucht, een filmset, gewoon gore nep.

Prachtig, vind ik dat! Ze zeggen wel ‘beauty is in the eyes of the beholder’, maar het is minstens net zo waar voor magic. Magie zit niet, of nauwelijks, in de verteller of het medium, maar in de ontvanger. Magie zit in de bereidheid je te laten bedotten of betoveren.

Dat is waar illusionisten, mentalisten en goochelaars op rekenen. Wat ze doen kan niet, maar het publiek in de zaal is bereid zich in de maling te laten nemen en te denken ‘maar, hoe dan?! Het kan niet, maar ik zie het toch?!’.

Het is niet moeilijk om van verreweg de meeste trucs te leren hoe ze gaan. Online kan je van alles vinden; er is een programma geweest dat goochelaars ontmaskerde, er zijn hele Tiktokkanalen gewijd aan trucs en het ontmaskeren ervan en er zijn fora genoeg waar mensen met kennis van zaken speculeren en discussiëren. Waarom weten we dan niet allemaal hoe het in elkaar zit? Waarom begrijpen we niet hoe Hans Klok de ene doos in gaat en de andere doos uit komt of hoe Victor Mids dat mobieltje ineens in fles heeft zitten zonder opening die groot genoeg is voor een mobieltje? Simpel: de meeste mensen wíllen het helemaal niet weten! Ze willen in volle verwondering en bewondering vermaakt worden.

Voor mij zit de magie juist niet in het blind geloven wat een illusionist doet. Ik wil wel weten hoe de truc werkt. Ik wil in de zaal zitten en zien dat van de zes mannen in zwarte capes er één niet bij hoort. Ik wil weten hoe je licht kunt verbuigen, spiegels, kleuren en vormen in kunt zetten voor optisch effect. Ik wil zien dat de kerstmarkt van spanbanden aan elkaar hangt. Ik wil de bloopers van Harry Potter zien, net als de green screen shots.

Als ik weet hoe het werkt, gezien heb dat het nep is, is de magie voor mij niet verbroken. Het voegt juist toe. Want magie zit niet in het verhaal of het medium. Magie zit in alle mensen. We maken het samen, door erin te geloven, door ervan te genieten, door ons gezamenlijk te laten bedotten. Door te zien dat het nep is, weet ik weer even dat magie echt bestaat.