Mandy Heidstra (34) werkt als ZZP’er in het theater, aan de organisatiekant. Haar partner Joep werkt ook in het theater, aan de technische kant. Mandy werkte onder meer mee aan Disney’s The Little Mermaid, Cirque Stiletto 2 & 3 en Holiday on Ice’s jubileumvoorstelling SHOWTIME. Volgens Mandy is theater een microkosmos, waar alles uit de gewone wereld op kleine schaal plaatsvindt. Ze schrijft tweewekelijks voor ons over wat zij haar gewone leven in een ongewone sector noemt.
The Show Must Go On! Een gevleugelde uitspraak die ook ver buiten de theatersector gebezigd wordt. Dat maakt hem in de theaters echter niet minder waar. Zelden heb ik mensen zo ver zien gaan om maar door te kunnen werken.
De verhalen van de bekende artiesten halen zo af en toe het nieuws. Over hoe direct na het overlijden van een dierbare iemand alweer op het podium stond. Of met een zware depressie toch iedere dag nog leuk doen op de bühne.
Het zijn echter bij lange na niet alleen de solisten die zo ver gaan. Ziek zijn bestaat niet in het theater. Er zijn verhalen van technici die kotsend op de wc met headset op nog aanwijzingen zaten te geven aan de rest van de ploeg. Of die met de Mexicaanse griep en 40 graden koorts iedereen aan het werk hielden om maar te zorgen dat alles goed gebouwd zou worden, maar zelf wel onder de regietafel een tukje doen.
Ook blessures zijn maar zelden een reden om op te geven. Alles kan strak ingetaped, geijsd of verbonden worden. En de fysio kan met dry needling altijd nog een paar naalden in die pijnlijke spieren zetten. De spier geeft zijn gifstoffen door deze (vrij hardhandige) methode af en het lichaam kan gaan genezen. Dit werkt heel goed als je de tijd hebt om te genezen en voldoende eet, drink en rust. Maar voor dansers is dit soms juist een extra manier om toch door te kunnen en tijd voor rust is er dan niet. Het is dan ook meer dan eens voorgekomen dat dankzij deze methode iemand wel weer op kon maar ondertussen al kotsend in de coulissen stond, omdat die gifstoffen er toch ergens uit moeten. Maar hé, kotsen is beter dan niet op kunnen.
Totaal afgescheurde spier tijdens een première? De fysio die voor de gelegenheid in de zaal zat is naar achteren gehaald, alles is ingetaped, afgebonden en ingesnoerd en de première werd gewoon uitgespeeld. Pols uit de kom tijdens een voorstelling? Gewoon even je andere hand gebruiken.
Het publiek mag nooit uit de illusie van theater worden getrokken. Dat wil zeggen dat de mensen op het toneel mogen niet opvallen vanwege hun menselijkheid. Ze mogen opvallen omdat ze bovenmenselijk goed zingen, spelen of muziek maken, niet omdat ze hinken, verdrietig kijken of bloeden. En allen achter de schermen hanteren hetzelfde motto.
In deze tijd, waarin er niet veel gespeeld kan worden en bovendien iedere snotneus een reden is om af te zeggen, lopen theatermensen met hun ziel onder de arm. Maar we realiseren ons dat we nu niet alleen een verantwoordelijkheid hebben voor de voorstelling en ons eigen welzijn, maar ook voor het publiek en de maatschappij.
Daarom spelen we voor 30 mensen. Daarom dragen we mondkapjes. Daarom houden we afstand. Wij doen nu een grote stap terug, zodat we veilig door kunnen gaan. Zodat u fysiek veilig bent en u mentaal sterkt met onze verhalen, onze muziek. Uw gezondheid, fysiek en mentaal, is bij ons in goede handen.
De voorstelling gaat altijd door, zonder enige vorm van kwaliteitsverlies. Theatermensen zijn onwaarschijnlijk hard voor zichzelf en elkaar, zodat u een avond 100% kunt geloven in en genieten van magie.
U komt deze feestdagen toch ook naar het theater?!
Column Mandy Heidstra: THE SHOW MUST GO ON!
