Buy website traffic cheap

De dieven van de Koopgoot êch wel heel spannendNormaal gesproken zit ik niet zo vaak om tien uur in de ochtend al in het theater. Vandaag ben ik in het gezellige theater van Tg de Klassieken in Rotterdam en ga samen met een grote groep leerlingen uit groep zeven kijken naar De dieven van de Koopgooot.

Het verhaal
De jonge Otis, die zijn ouders verloor, komt na het zoveelste pleeggezin alleen aan in Rotterdam. Daar wordt hij overgehaald door leeftijdsgenoten, die ook op straat zwerven, om lid te worden van de kleurrijke straatbende van Fijs. Eenmaal in de bende wordt hij overspoeld door alle dynamiek van de stad en het bendeleven. Hij komt voor moeilijke keuzes te staan, maar uiteindelijk overwint vriendschap en eerlijkheid. Een moderne, muzikale en vooral Rotterdamse theaterbewerking van het bekende verhaal van Oliver Twist.

De opwinding van de kinderen werkt heel aanstekelijk. Als er bij de ontvangst uitleg gegeven wordt over onder andere de veiligheid zijn ze muisstil. Op de vraag of het allemaal begrepen is hoor ik ook een massaal JA. De voorstelling begint in het donker en dat is toch voor enkele kinderen best wel spannend. Hier en daar klinkt een gilletje maar al snel is het muisstil en kunnen we kijken en genieten van de voorstelling.

Dieven van Koopgoot foto Andy Doornhein 0859

Kleurrijk
Het decor (ontwerp Michelle van Daalhoff en Annemieke Elstak) is gebouwd met een enorme hoeveelheid houten pallets. Doet mij denken aan Jeugdland Rotterdam ( heet nu Jeugdvakantieland ) waar we complete dorpen konden bouwen met hutten van pallets. Na de spanende openingsscène knalt er een zee van kleur de zaal in. Op de pallets liggen twee enorme kussens in fluoricerende kleuren en op de pallets en langs het balkon zijn signaalkleurige strips aangebracht.  De kinderen van de koopgoot zijn gekleed in stoere, voor jongeren, zeer herkenbare kleding. Op de jasjes en broeken zie ik weer fluorescerende verf zitten. Zal dat een bedoeling hebben vraag ik mij af?

Net als de kinderen zit ik snel goed in het verhaal en laat ik mij mee voeren in de avonturen van deze gezellige straatbende in Rotterdam. Kwint Stukker, Rositha Rikkers, Jannes Coessens, Benita Bocoum, Rowell Molema zijn allen jonge acteurs die nog aan het begin van hun carrière staan. De chemie die er is tussen deze jonge acteurs en de wat meer ervaren Leon de Waal, Aron Elstak en Annemieke Elstak is duidelijk voel- en zichtbaar. De energie spat de zaal in. De liedteksten van Anemieke en Aron Elstak zijn heerlijk om naar te luisteren en vormen mooie ijkpunten tijdens de voorstelling. Voor mij zelfs even een mooi rustpunt.

Ja en dan al die strips en verfvlekken, het licht gaat uit, de blacklichts gaan aan en door de zaal gaat een golf van bewondering. Overal lichten fluorescerende kleuren op. Waar ik kijk zie ik roze, geel, blauw en paars,  een waar kleuren spektakel voor mijn ogen.
Het lichtontwerp van Omar Elstak zit vol verrassingen in deze voorstelling.

Dieven van Koopgoot foto Andy Doornhein 1067

Moraal
Als Otis door Baas er op uit wordt gestuurd om een heel dure vaas te stelen uit de Kunsthal komt de moraal van dit verhaal steeds meer in beeld. Misdaad loont niet, eerlijkheid wordt altijd beloond en ga je dromen achterna. Deze moraal wordt in De dieven van de Koopgoot op zeer subtiele wijze naar voren gebracht zonder moralistisch te zijn. Want het blijft ook een spannend en gaaf verhaal, êch wel niet dan?

Meer informatie over Tg de Klassieken vind je hier

Gezien op 29-10-2021  LAB 2|9|3 in Rotterdam

Recensie De dieven van de Koopgoot Tg de Klassieken, Rotterdam, Schoolvoorstelling, Jeugdtheater