Buy website traffic cheapAAAAAHOEWWWW!!! Een spannende soundscape klinkt door de boxen van het Amsterdamse Bostheater. We zijn terecht gekomen in Zwijnwoude, waar big Knar (Imke Smit) en haar baby bro’s big Krul (Yamill Jones) en big Knor (Wart Kamps) het huis uit zijn gezet door moeder Zeug. Met een snackie in hun rugzak moeten ze nu op hun eigen varkenspoten leren staan. Dat is echter nog niet so easy, want ondanks dat de drie biggetjes het gelijknamige sprookje met een beetje hulp van de kinderen in het publiek redelijk goed kennen, is er continue de angst voor die… die… ja, Die WOLF.  Zullen de jonge biggen opgevreten worden met huid en haar? Of zullen ze een weg vinden om gemoedelijk een leventje samen op te bouwen, in een huisje dat eigenlijk veel meer lijkt op een raar gevormde, roze spekkietoren?

Biggetjes03 Sanne Peper
Op dinsdag 20 juli bezoeken we de voorstelling: de drie biggetjes en het wolfspak van Toneelmakerij. Vandaag valt Imke Smit in voor de rol van Knar, die anders gespeeld wordt door haar tweelingzus Jip Smit. Het is een eigentijdse bewerking van het bekende sprookje, waarin veel humor, eigenwijsheid en vrolijkheid zit. Wie een laagje dieper zoekt, vindt in de ongeveer 50 minuten durende voorstelling zeker ook wat wijze lessen over bijvoorbeeld samenwerken, zorgen voor elkaar en sorry zeggen als je iets niet op de meest handige manier hebt aangepakt. De kwaliteit van de zang is wat wisselend, maar dat hindert niet veel. Door de hippe dansmoves, de pakkende choreo’s, de vele woordgrapjes, de komische kostuums, de maffe stemmetjes, het energieke spel en de speelse liedjes, is het een heerlijke voorstelling voor jong (4+) en oud om naar te kijken.

Uiteraard moet er worden vermeld dat de voorstelling buiten plaats vindt. Het verhaal speelt zich letterlijk af in het bos en dat is zeker een meerwaarde. Vooral tijdens de scènes waarin de biggen bang zijn of big Knar in een wolfspak langskomt, levert het bos een natuurlijke extra dimensie die het allemaal een beetje spannender en echter maakt. Als je daar dan een energieke, expressieve big en wolf in zet (Smit), een acteur met goede stem en dans skills (Jones) en een uitblinker in komisch acteerspel (Kamps) is het verhaal zo goed als compleet.

Biggetjes02 Sanne Peper

Wat nog niet benoemd is, is namelijk de reality van de invloed van Wifi op het dagelijks leven van de huidige generatie kinderen. Die invloed zit ook zeker ook in deze voorstelling. Zoals zinnen die dan ergens in the middle opeens Engelse woorden bevatten en gekscherende verbasteringen van werkwoordvervoegingen. Het lijkt in de voorstelling als eigen taaltje van de biggen lekker overdreven en het is absoluut hilarisch, maar als juffrouw van groep 1 t/m 4 weet ik wel beter ; ). Erg knap dus, hoe deze voorstelling aansluit bij het gedachtegoed en gedrag van deze leeftijd. Wellicht maakt dat het ook zo smekkie smakkie om naar te kijken.

Kortom: Heb je zin in iets luchtigs, komische en toch een beetje scary deze zomervakantie? Deze voorstelling voldoet er zeker aan. Dat is een waarheid als een big.

Biggetjes04 Sanne Peper

De drie biggetjes en het wolfspak – in het bos is tot en met 21 augustus 2021 te zien in het Amsterdamse Bostheater. Vanaf december gaat de voorstelling het theater in (De drie biggetjes en het wolfspak – in het theater). De voorstelling is ook te boeken als schoolvoorstelling. Kijk voor meer informatie op: https://toneelmakerij.nl