Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 53
“Dwars”, heel leuk en ook wel spannend

“Dwars”, heel leuk en ook wel spannend



Nee dit is niet mijn kwalificatie van deze voorstelling, maar van één van de kinderen in de zaal. Na afloop mogen de aanwezige kinderen eerst hun mening geven en daarna vragen stellen aan de makers van deze voorstelling. Die meningen en vragen hebben mij verrast. Ik vertel daar straks meer over.

Vandaag ben ik aanwezig bij de première voorstelling “Dwars” van TG De Klassieken. Het is geen openbare première, TG De Klassieken speelt vooral schoolvoorstellingen. Ik mag wel zeggen dat de voorstellingen van TG De Klassieken altijd wel bijzonder zijn. Deze Rotterdamse theatergroep maakt, al ruim tien jaar, moderne bewerkingen van klassieke verhalen. Van de Griekse oudheid tot en met Shakespeare.
Vandaag is het de beurt aan de klassieke tragedie “Antigone” van dichter/tragicus, Sophocles, met de titel “Dwars”.

Het verhaal
De tweelingbroers, Eteocles en Polyneikes zijn gesneuveld. Kreon (Creon), de leider van Thebe, wil Eteocles begraven, omdat hij volgens de wetten van de staat geleefd had, maar Polynices wordt buiten de stad gelegd en niet begraven, omdat hij de stad Thebe wilde platbranden. Niemand mag hem begraven, er mag zelfs niet om hem gerouwd worden. Antigone wil hem wel begraven en wil weten wat haar zus hier van denkt. Haar zus wil niet helpen, omdat ze bang is voor de openbare straf.

Dwars foto Andy Doornhein 0793

De voorstelling
Uiteraard moet het publiek nog even verteld worden waar de voorstelling over gaat. Derk Oudshoorn probeert het publiek erbij te betrekken door wat vragen te stellen, maar die worden telkens meteen beantwoord door Robin Elstak. Deze publieksparticipatie mislukt dan ook compleet. De kinderen genieten zichtbaar van het gekissebis op het toneel.

Als de voorstelling van start gaat, vertelt de nieuwe koning Kreon (Derk Oudshoorn) de regels waar het volk (het publiek) en zelfs zijn familie aan moeten voldoen. Dat Antigone (Robin Elstak) het daar niet helemaal mee eens is, wordt snel duidelijk.

Dwars foto Andy Doornhein 0717

Decor
De voorstelling speelt zicht af in een omgeving die volledig gecreëerd is met bouwstellingen. Hierdoor wordt de fantasie meteen geprikkeld. Het paleis, de straat, de begraafplaats het is allemaal meteen duidelijk waar zich iets afspeelt.

Dwars foto Andy Doornhein 0820
Humor
Het zusje van Antigone, Ismene, wordt gespeeld door Charlotte Kloosterman. Zij is de complete tegenpool van Antigone. Kloosterman, speelt deze rol prachtig maar schittert vooral in haar rol als de voedster. Met een ontzettend plat Rotterdams accent laat ze bij iedereen de tranen over de wangen lopen van het lachen. De andere vrolijke noot, in dit toch wel dramatische verhaal, is Aron Elstak als de wachter en de ziener. Hoe deze twee karakters worden neergezet is briljant. De ziener die orakelt vanuit een televisie, uiteraard gemaakt van een bouwstelling, is meesterlijk verzonnen.

Dwars foto Andy Doornhein 3012

Het dramatische einde van deze tragedie wordt op een mooie subtiele wijze gespeeld en in beeld gebracht. De tere kinderzieltjes worden zeker niet gepijnigd.
Robin Elstak ( regie en teksten) heeft dit verhaal weer, op haar eigen fantastische wijze, naar de huidige tijd gebracht met de juiste dosis ernst en humor. 

Dwars foto Andy Doornhein 0868

Voor mij is zo’n besloten voorstelling met kinderen altijd een bijzondere ervaring. Tijdens het spel is het regelmatig echt niet muisstil. Ik denk dan ook vaak, vinden ze het eigenlijk wel leuk? Iedere keer ben ik dan verrast als je daarna de kinderen hoort praten.
Na de voorstelling mogen ze vandaag hun mening geven en vragen stellen aan de spelers. Ik sta verbaasd van hoe goed sommige kinderen kunnen omschrijven wat ze van de voorstelling vinden. Zeker als ik besef dat ze rond de negen jaar zijn.
De vragen die gesteld worden zijn geweldig, van vragen over de kleding tot en met van welke afkomst de acteurs zijn. Hoe hou je kinderen bij de les? Nou, zo dus!

TG De Klassieken zet met “Dwars” weer een schitterende voorstelling op de planken. Een voorstelling met een mooie boodschap. Denk goed na in het leven, neem niet altijd alles zo maar aan en laat je eigen mening horen en luister altijd naar de mening van een ander.
Je kan “Dwars” gaan bekijken tijdens twee openbare voorstellingen. Deze zijn op 12 en 13 november aanstaande. Klik hier voor info en tickets. 

Gezien op 4 november 2022 in LAB 2|9|3 in Rotterdam