Buy website traffic cheapWe mochten weer een voorstelling bezoeken. En niet zomaar één! Dit keer gingen we naar een opera. Volgens de uitnodiging geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Daar waren we – normaal gesproken geen bezoekers van de opera – natuurlijk wel heel erg benieuwd naar!

De voorstelling wordt gespeeld in de Boekmanzaal van het Nationale Opera en Ballet. We hebben vrije zitplaatsen en de eerste twee rijen in de zaal worden vrijgehouden voor kinderen. Omdat het toch was spannend lijkt om zonder vader of moeder helemaal voorin plaats te nemen, zitten de meesten kinderen gezellig naast hun ouders.

De Nationale Opera Meisje Jager Wolf Kim Krijnen 00007
Het decor oogt in eerste instantie eenvoudig; een langwerpige bak met daarin wat bladeren en gruis. Maar niets is wat het lijkt! De bak blijkt meer dan multifunctioneel te zijn en verandert gedurende de voorstelling in het huis van de twee biggetjes, grootmoeder en het bos. En hoewel er maar drie spelers zijn, zijn er zeven personages die zich op het toneel door middel van eenvoudige maar goed bedachte kledingwissels steeds een andere rol aanmeten. Het kostuum van de wolf is levensecht en prachtig, net als zijn gehuil. Of is het toch zingen wat hij doet? Niets is wat het lijkt.

De muziek is afwisselend; het ene moment lijkt het, door de muzikale begeleiding bijna een komische tekenfilm en het andere moment bevind je je midden in een spannende triller. En dan het verhaal. Ook dit is niet wat het lijkt. Is de wolf nou echt zo slecht als wij hem altijd afschilderen? Is hij nou werkelijk aan het jagen en wil hij alles opeten wat op zijn pad komt? Of is hij enkel op zoek naar een veilige plek? Een goed bedachte twist op de traditionele kijk op de ‘boze wolf’.

De Nationale Opera Meisje Jager Wolf Kim Krijnen 00009
Of de voorstelling ook echt geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar? Daar twijfel ik aan. Het geweldige kostuum en vertolking van de wolf (Arturo den Hartog) kunnen nogal angstaanjagend zijn en we zagen gedurende de voorstelling heel wat kleine bezoekers wegglippen. Ook zie ik dat de aandacht van mijn gezelschap (8 jaar) na een minuut of 35 afneemt en is er ook om mij heen wat onrustig geschuif van de kleine bezoekers. Ik vraag mij af of het verhaal in de vorm van opera wel te volgen is en er gebeurd verder niet heel veel op het toneel waar de aandacht naar verlegd kan worden.  Ook is het stuk wat zwaar en serieus voor kinderen. Voor een kindervoorstelling had ik wel wat humor verwacht. En een vrolijke boodschap om mee af te sluiten. ‘De wereld is een akelig feest, maar ik dans’ is wel een zware boodschap….

Ik vond het een vermakelijke en toegankelijke opera als je geen fervent opera bezoeker bent, maar het lijkt mij wat ambitieus om te zeggen dat het voor kinderen vanaf 6 jaar is.

Ben jij benieuwd? Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Gezien: 15 oktober 2022 Nationale Opera en Ballet