Buy website traffic cheap

Keti Koti kindervoorstelling Koken met Amba
Rond de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden speelt Veenfabriek het geliefde Koken met Amba (6+) opnieuw. Voor het derde jaar op rij maakt deze Keti Koti voorstelling jonge kinderen op smakelijke wijze bewust van een beladen verleden. Via swingende liedjes, de zoete smaken van de Surinaamse keuken en koffers vol verhalen, leren kinderen over onze gedeelde koloniale geschiedenis. De voorstelling reist langs verschillende basisscholen en theaters en komt deze zomer voor het eerst naar Amsterdam: 23 juni in het Bijlmerparktheater en 26 juni in het Pleintheater.

In de Keti Koti kindervoorstelling Koken met Amba (6+) vieren we de verjaardag van de tienjarige Amba. Zij trakteert haar klas samen met Oma op heerlijke Surinaamse lekkernijen. Via de zoete smaken en swingende klanken duiken de kinderen (én hun opvoeders) in Amba’s familiegeschiedenis en leren hoe Nederland en Suriname onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Omdat sociaal bewustzijn vroeg begint
Koken met Amba is de derde voorstelling die het Leidse muziektheatergezelschap de Veenfabriek rondom Keti Koti maakte. Het idee voor een Keti Koti voorstelling voor zesplussers kwam van leerkracht Jacintha Groen, die zelf Surinaamse roots heeft en aanjager van Keti Koti in Leiden is. Zij benaderde de Veenfabriek en speelt nu ook zelf mee in de voorstelling. Koken met Amba ging in 2022 in première en keert deze zomer wegens succes terug. 

Nita Kersten, schrijver en regisseur van de voorstelling: “Jonge kinderen van nu groeien op met de rijkdom van veel verschillende culturen om zich heen. Het is belangrijk hen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met de verhalen achter die culturen en te ontdekken hoe de geschiedenis hen verbindt.”
 
Swingende vertelling van een beladen thema
Koken met Amba confronteert kinderen op een luchtige maar eerlijke manier met een beladen verleden. Begeleid door swingende liedjes met percussie, piano en trombone volgen we het spoor van Amba’s familie terug in de tijd: van Nederland via Suriname naar West-Afrika. Een belangrijke voorstelling met feestelijke liedjes, heerlijke hapjes en koffers vol verhalen.
 
Theater voor Keti Koti
Koken met Amba maakt deel uit van het Theater voor Keti Koti: een jaarlijks initiatief waarin tal van gezelschappen en podia op theatrale wijze aandacht besteden aan het gedeelde koloniale en slavernijverleden van ons land. Om de nationale herdenking van de slavernij net zo vanzelfsprekend te maken als het herdenken op 4 mei.