Buy website traffic cheap

Piet Piraat toont in ‘De schat van de propere zeeën’ dat stoere piraten ook bang mogen zijn


Door Robin Peeters

Het zijn drukke tijden voor mijn 5-jarige dochter. Een week geleden mocht ze al eens opdraven bij de première van ‘Rapunzel’ en nu mag ze haar mening spuien over de nieuwste Piet Piraat-show die in het Puurse CC Binder z’n eerste shows speelde. Nuja, aan haar verwonderde blik, het enthousiaste meezingen en de regelmatige lachbuien te merken zal het nu ook niet zo’n straf geweest zijn… Een correcte observatie ook van onze dochter. Deze ‘Piet Piraat en de schat van de propere zeeën’ is immers een erg fijne, prima getimede show waarbij het publiek exact krijgt wat het verwacht.

Piet Piraat (Peter Van De Velde) is met zijn Scheve Schuit naar het eiland ‘Bananos’ gevaren om daar in het aangespoelde scheepswrak van Kapitein Vuilbaard op zoek te gaan naar een schat. Op het eiland ontmoet hij de jonge, stoere knaap Bertus Bandiet (Remi De Smet). Die waarschuwt Piet Piraat voor de vloek die op het wrak rust doordat Kapitein Vuilbaard de zee vervuilde. Piet Piraat weet dat deze vloek helemaal niet echt is, want hij heeft hem zelf bedacht om piraten die de zee vervuilen angst aan te jagen en een halt toe te roepen. Piet Piraat is namelijk een voorvechter van de propere zeeën. Onbevreesd gaat hij op zoek naar de schat. Maar dan blijkt er toch een spook rond te dolen op het eiland…

Het verhaaltje is een aardig vehikel om de bekende songs van Piet Piraat aan op te hangen. Dat er en passant ook nog een fijne ecologische boodschap wordt meegegeven is mooi meegenomen. ‘Piet Piraat’, ‘Storm Op Zee’, ‘Wij Gaan Duiken’, … alle hits zitten in de show, maar er is ook ruimte voor wat minder bekend werk. De nieuwe single ‘Troepsoep’ scoorde meteen bij de kinderen – én de ouders – en ‘Ik verlang zo naar huis’ uit ‘Piet Piraat en het zwaard van Zilvertand’ werd nog eens vanonder het stof gehaald. Een zeer mooi, klein nummer dat niet alleen voor een goed rustpunt zorgde middenin de show, maar door de prachtige samenzang met Remi De Smet ook meteen als één van de hoogtepunten van de show kan bestempeld worden. Die kwetsbare kant van Piet Piraat laten zien, is een zeer sterke keuze. Stoere piraten mogen gerust heimwee hebben, roepen ook op hun mama als ze bang zijn en slapen natuurlijk graag met een knuffelbeer. Probeer maar eens niet te gniffelen (of weg te smelten) wanneer die stoere Piet Piraat na een ruzie met Bertus nog even terugkeert om zijn teddy te halen.

Waar Piet Piraat normaal gezien kan rekenen op minstens drie trouwe matrozen naast zich, staat de kapitein van de Scheve Schuit nu alleen op het podium met Bertus Bandiet. Remi De Smet zet een meer dan puike Bertus op de planken die gaandeweg moeiteloos de sympathie van het publiek meekrijgt. De stemmen van De Smet en Peter Van De Velde klinken prachtig samen waardoor je hoopt dat er nog meer avonturen voor het duo geschreven worden.

Peter Van De Velde laat op zijn beurt zien dat er na meer dan 20 jaar nog geen sleet zit op de ‘Piet Piraat’-formule. Of je Van De Velde in een Sportpaleis zet met een paar tienduizend uitzinnige fans van het eerste uur tijdens een Studio 100 Rewind Party of in het 30 keer kleinere CC Binder, het maakt niet uit. De Vlaamse acteur maakt met gemak connectie met het publiek waardoor hij dat meteen op z’n hand heeft. Door met deze show in kleinere theaters te spelen, staat Van De Velde nog dichter bij de jonge fans en kan hij hen nog meer aandacht geven en betrekken bij de show. De constant verwonderde blik van mijn vijfjarige gastrecensente zei genoeg.

‘Piet Piraat en de schat van de propere zeeën’ is geen vernieuwend theater, maar is wel zéér kundig gemaakt entertainment voor de jonge fans van de kapitein. Regisseur Stefan Van Guyse heeft een prima voorstelling gecreëerd perfect op maat van die kleinere theaterbezoekers: een uitstekende spanningsboog, veel publieksparticipatie, goede afwisseling tussen verhaal en muziek en dat mooi samengebald in een uurtje speeltijd. Dat Studio 100 bovendien enkele relevante boodschappen in de show heeft kunnen verweven is mooi meegenomen. En het eindoordeel van de gastrecensente? “Duizend sterren, papa!”

‘Piet Piraat & de schat van de propere zeeën’ toert vanaf nu doorheen Vlaanderen. Meer info op www.studio100.com.

Gezien op zaterdag 1 april 2023 in CC Binder te Puurs.