Buy website traffic cheapOp 14 januari gaat in het Zaantheater in Zaandam Robin Hood de musical in première, een nieuwe productie van het Nationaal Jeugd Musical Theater.

Het NMJT is al jaren een plaats waar jong talent zich kan ontwikkelen en zich kan laten zien aan het grote publiek. Verschillende leeftijden krijgen de kans om met elkaar, en met professionals, aan een musical te werken en deze op de planken te brengen. Dit jaar is dat Robin Hood.

Robin Hood foto Marije Slingerland 1007
We kennen allemaal het verhaal van Robin Hood. NMJT heeft er voor gekozen om dit bekende verhaal in een nieuw en modern jasje te steken. Een goede keuze.

We volgen de tocht van Marianne, gespeeld door Lotte van der Veen. Zij komt na een jarenlange afwezigheid terug in haar ouderlijk huis, of beter gezegd, kasteel. Zij wordt opgevangen door haar stiefmoeder Sybella (Cystine Carreon). Samen met de sheriff van Nottingham, Robert de Rainault regeren zij over het volk, dat in zware armoede leeft. En toch blijven de belastingen maar stijgen. Marianne ziet dit met lede ogen aan. Zij besluit dat ze de armen wil helpen. Een mantel zorgt ervoor dat ze onherkenbaar is en zo goede daden kan verrichten onder de naam Robin Hood.

Robin Hood foto Marije Slingerland 1004
Deze twist in het verhaal is leuk gevonden en geeft een moderne kijk op het verhaal. Lotte van der Veen zet een krachtige Marianne neer, die tijdens de voorstelling heel wat tegenslagen te verduren krijgt. Ze wordt uitgehuwelijkt en ze ontmoet een oude jeugdliefde, maar die is tegelijk haar vijand. Haar stem is krachtig en ze weet de voorstelling als hoofdrolspeelster zeker te dragen en is sterk tijdens de solonummers.

Zij wordt bijgestaan door de grote groep leerlingen van het NJMT die allemaal hun steentje bijdragen en hun rollen overtuigend spelen. Of het nou de hoofd- of bijrollen zijn, of rollen in het ensemble, allemaal doen ze even goed hun best. Het vormt een krachtig geheel, zeker tijdens de nummers die ze met elkaar zingen. Het is een hele prestatie van regisseuse Elise Berends om van al die elementen van spel en zang met zo’n grote groep één geheel te creëren.

Robin Hood foto Marije Slingerland 1011
De kostuums zijn mooi uitgevoerd, ontworpen door Elise Berends, Claudia van der Werf en Carmen Jansen-Barel. De dansnummers, choreografie Ashley Veldhuyzen, zijn erg sterk. Ook leuk is de moderne draai bij de rol van Broeder Tuck, die verliefd wordt op de minstreel. Leuk gevonden en zeker een goed punt om extra aandacht aan te geven tegenwoordig. De minstreel is overigens ook de komische noot van de voorstelling, leuke rol van Louis van Dijk. Dit geldt ook voor de rollen van de smid en zijn vrouw. Deze brengen wat luchtigheid met zich mee.

Af en toe vind ik het zonde dat de hoeveelheid mensen op het toneel soms afleid van hetgeen waar het op dat moment om gaat, of het nou een dansnummer of een ballad is, ik vind het wat veel en afleidend, er gebeurt teveel op het toneel. Daarnaast had er wat mij betreft iets meer humor voor de volwassenen onder ons in gemogen.

Maar desalniettemin heeft het NJMT een leuke, moderne musical voor het hele gezin om de planken gebracht en spat de energie van het podium. Er is een hoop nieuw talent in aantocht!

Robin Hood foto Marije Slingerland 1003Kijk voor meer informatie, de speellijst en kaarten op www.robinhooddemusical.nl 

Gezien 14 januari 2023 Zaantheater Zaandam