Op 18 februari 2018 al ging de jeugdtheatervoorstelling ‘Sneue gevallen’ van Theater Sonnevanck in première. De voorstelling is tijdens de eerste tournee zo goed ontvangen, dat de productie onlangs in reprise is gegaan. Op 29 februari was ‘Sneue gevallen’ te zien in Theater De Krakeling in Amsterdam en Theaterparadijs mocht bij deze zeer geslaagde voorstelling een kijkje nemen.

Het verhaal gaat over de overgevoelige Bram. Zijn ouders maken zich grote zorgen over hem en proberen alle problemen in zijn leven alvast zoveel mogelijk op te lossen. Hij heeft een snoezelkamer en hij komt nooit buiten. Bram is namelijk bang voor harde geluiden, felle lichten, boze mensen, verkering en het weer. Als enig houvast heeft Bram Phil, een rots aan een touwtje. En zijn grote inspiratiebron is “Jan de Survivalman – de man die alles kan”.

Op een ochtend komen de ouders van Bram met heuglijk nieuws: Jan de Survivalman schijnt één keer per jaar bij zijn oma op bezoek te gaan. Die oma woont redelijk om de hoek, dus misschien is het goed voor Bram om Jan de Survivalman op te gaan zoeken. Alle angsten ten spijt, gaat Bram toch de straat op. Hij trotseert daar inderdaad harde geluiden, felle lichten, boze mensen, verkering en het weer. Met behulp van zijn helm, zijn telefoon (waarmee hij ook een ei kan bakken en zijn haar kan föhnen), zijn lef en de hulp van mensen van wie je het niet meteen verwacht, trotseert Bram zijn angsten. Het is dan nog maar de vraag of Bram wel echt zo’n bijzonder kind is, zo’n “sneu geval”.

web sneu 05 sanne peper
De voorstelling duurt een uur en op deze middag zit de zaal vol met een groot aantal kinderen. In de foyer is het van tevoren zo druk en zo lawaaierig dat je bij voorbaat al bijna ‘overprikkeld’ raakt. Voor de spelers belooft het een zware middag te worden. Maar zodra de voorstelling begint, zijn de kinderen stil, geboeid en betrokken bij wat er op het toneel plaatsvindt. Er gebeuren veel onverwachte, herkenbare en eenvoudige dingen. Niet alleen op het toneel, maar ook in de zaal.  

In het verhaal van “Sneue gevallen” komen meerdere personages voorbij, maar er zijn maar drie spelers. Bram wordt gespeeld door Sophie Höppener. Met grote, angstige ogen betreedt ze de grote, boze wereld en met haar ontwapenende onhandigheid weet ze het publiek al snel voor zich te winnen. Freek den Hartogh is in zijn rol als vader en Jan de Survivalman grappig en onweerstaanbaar en zijn muzikale inbreng heeft een enorm creatieve meerwaarde voor de voorstelling. Voor Yara Alink zijn de vele verkleedpartijen en typetjes een hele uitdaging, maar ze lijkt zich daar moeiteloos doorheen te slaan. Ze verandert zonder te blikken of te blozen van een lieve moeder in een boze mevrouw in lakjas om vervolgens binnen no time als mysterieuze oma op te komen. 

web sneu 09 sanne peper
Omdat deze voorstelling nog maar zo weinig te zien zal zijn, krijg ik de neiging om alle grappige en bijzondere dingen te verklappen. Vooral omdat het de makers van deze voorstelling zo gegund is om nog langer met deze voorstelling door het land te gaan. Het is een kindervoorstelling die staat als een huis: kleurrijk, muzikaal, creatief, talig, eenvoudig en raak. Kinderen gaan deze voorstelling niet alleen zien, maar sommigen gaan zelfs echt voelen wat het is om ‘op de vloer te zijn’. De spelers verwelkomen de kinderen en nemen op een zorgzame manier ook weer afscheid van hen. Deze voorstelling gun je ieder kind (en iedere ouder).

Naast besloten voorstellingen voor basisscholen speelt Theater Sonnevanck ‘Sneue gevallen’ nog op 8, 15 en 22 maart in Hengelo, Amsterdam en Enschede.
Kijk voor meer informatie op www.sonnevanck.nl.

Gezien: 29 februari 2020 Krakeling Amsterdam