Buy website traffic cheap

In een gezellig café midden in de Jordaan spreek ik op een zonnige woensdagmiddag twee grootheden uit de kleinkunst: Jacques Klöters en Cor Bakker. De heren leren elkaar dertig jaar geleden kennen. Cor werkt aan de Amsterdamse Lindegracht als repetitor op de Kleinkunstacademie, alwaar Jacques als docent werkzaam is. Samen maken ze in de jaren tachtig het radioprogamma 'Podium voor de Nederlandse Lichte muziek' op Radio 2. Nieuwbakken en veelbelovende kleinkunstenaars kregen in dat programma de mogelijkheid om zichzelf te laten horen. Ook maakt het duo een aantal jaren samen deel uit van de jury van de Annie M.G. Schmidtprijs. En ook dit seizoen weten Jacques Klöters en Cor Bakker elkaar weer te vinden.

Want vanaf donderdag 8 november staan ze met een reprise van het succesvolle theaterprogramma 'De Gouden Jaren' in verschillende theaters in het land. Terwijl beelden van het PolygoonBioscoopjournaal het publiek zullen meenemen naar de tijd van de jaren vijftig, zestig en zeventig, speelt Cor Bakker de mooiste liedjes uit die tijd op de piano. Hierin wordt hij bijgestaan door Arie den Boer op drums, accordeonist Gert Wantenaar, gitarist Bastiaan Mulder, bassist Charly Angenois en zangeres Rebecca Lobry. Een geweldige begeleidingsband met bijzonder veelzijdige muzikanten die eerder (onder anderen in het Malando Orkest) hun sporen al ruim verdienden. 

We vieren dat wíj 'De Gouden Jaren' overleefd hebben, dat wij ze hebben mogen meemaken

"Het idee voor 'De Gouden Jaren' komt van producent Gerard Kostermans en regisseur Pieter Tiddens. In 2017 hebben we deze show ook in de theaters gebracht en deze formule slaat erg goed aan," vertelt Cor Bakker verheugd. "We trekken enerzijds wel wat ouder publiek, maar hun kinderen zijn ook benieuwd. De jongere generatie is ook steeds vaker bij de voorstelling aanwezig," vult Klöters aan. "De jaren vijftig en zestig vormen de tijd waarin we voelden: 'We gaan vooruit'. Geen oorlog, geen crisis. Het was de tijd van de verzorgingsstaat. Tijdens de show proberen we dat gevoel van collectiviteit weer terug te halen. We zetten die periode in een positief licht en we maken er een feest der herkenning van. We vieren dat wíj 'De Gouden Jaren' overleefd hebben, dat wij ze hebben mogen meemaken." Met al zijn kennis over 'De Gouden Jaren' en over de Nederlandse theatergeschiedenis is Jacques Klöters natuurlijk de aangewezen persoon om de show aan elkaar te praten èn om ook verbinding te leggen met de zaal. 

Zelf hebben Cor Bakker en Jacques Klöters ook 'Gouden Jaren' gekend. "Toen ik nog alleen op de radio te horen was, dachten ze altijd dat ik een oude man was. 'Cor' Bakker, dat klinkt als een oude naam. Maar ik ben vernoemd naar mijn oom "Cornelius". Die had zelf geen kinderen. Elk jaar op mijn verjaardag kreeg ik altijd een tientje van die oom. Als enige van al mijn broers en zussen. 'Gouden Jaren' waren voor mij ook de elf jaar dat ik bij het Metropole Orkest speelde en natuurlijk de tijd bij Paul de Leeuw."

"Ja, Paul de Leeuw. Dat is echt hogeschoolwerk," beaamt Jacques Klöters. Of Cor de opmerkingen van Paul de Leeuw weleens vervelend vond? "Ik haalde er meestal mijn schouders over op. Ik vond het weleens niet zo leuk, maar als ik dan weer naar mijn bankrekening keek... dan had ik het er graag voor over. Ik presenteer nu zelf ook avonden en uiteindelijk stond ik in 'Mooi Weer De Leeuw' voor de microfoon moppen te tappen."

En een grapje, dat kun jij hebben

"Maar de mensen gunden het je ook en hadden sympathie voor jou. En een grapje, dat kun jij hebben. Ik doe dat ook weleens bij jou. Jij wordt nooit boos. Daarom kan ik het ook doen. Als je er boos om zou worden, zou het ook niet echt leuk zijn," vertelt Jacques. Voor Klöters zijn zijn jaren bij de radio ook 'Gouden Jaren'.  "Ik presenteer altijd live. Dan ben ik op mijn best. Er waren weleens radiomakers die vanuit hun adres in het buitenland hun programma zouden presenteren. Maar dan ging er iets mis met de verbinding en dan vroegen ze of ik die zendtijd wilde opvangen. Ik was toch in het gebouw, dus ik deed dat wel." Zijn gevoel vanplichtsbesef en trouwe dienst hebben Klöters in ieder geval geen windeieren gelegd.Met een enorme keur aan radioprogramma's, zoals 'De Sandwich' en 'Andermans Veren' loopt hij al decennia mee op verschillende radio- en televisiestations. "Dat was een fijne tijd. Tegenwoordig kun je bijna nergens meer een vast contract krijgen en besteden ze opdrachten voor korte tijd aan 'stagiaires', zoals ze dat noemen."

Klöters bestempelt de huidige tijd zeker niet als 'Gouden Tijd'. "Alhoewel, tegenwoordig gaan mensen leuker met ouderen om. In mijn tijd had je de Amsterdamse PROVO's en de Haagse Kakkers. Als je geen spijkerbroek droeg gingen we niet met je om." "Nu is alles er tegelijkertijd. Nieuwe artiesten, maar soms zeggen mensen ook: 'Ik heb nu toch iets moois gehoord!' Blijkt het Billy Holliday te zijn. En de dreiging is opd dit moment groot. Er zijn problemen met het milieu en steeds meer ultra-rechtse leiders komen aan de macht. In onze tijd hadden we de AOW, de Ziektewet en de Studiefinanciering. We konden van alles studeren en alle banen krijgen die we wilden.  In de jaren zestig kwam er bijvoorbeeld ook geld vrij om mensen te ontwikkelen. Veel theaters zijn juist in de jaren zestig gebouwd vanuit het idealisme om jezelf te ontplooien. Het besef dat je daardoor een beter mens wordt, zie je bijna niet meer. In 'mijn tijd' wisten mijn ouders zeker dat wij een mooie toekomst tegemoet gingen. Nu moet ik nog maar zien of het mijn kinderen wel zo goed zal gaan."  

Het wordt een prachtig theaterseizoen

Cor Bakker en Jacques Klöters verheugen zich op de nieuwe theatertour van 'De Gouden Jaren'. "Met Rebecca Lobry hebben we één van de beste en meest veelzijdige zangeressen in huis. Ze zingt in alle talen en zoveel verschillende stijlen, of het nu een nummer van Patricia Paay is of van Edith Piaf. En onze muzikanten kunnen niet alleen fantastisch samenspelen, maar ook geweldig zingen. Het wordt een prachtig theaterseizoen."

'De Gouden Jaren' gaat donderdag 8 november in première in Theater De Schaffelaar in Barneveld. Voor kaarten en de exacte speellijst kunt u kijken op www.ntk.nl en op www.senf.nl.

En wilt u meer horen en lezen van Jacques Klöters? Meldt u zich dan aan bij zijn Facebookpagina en luister op zondag van 9.00 tot 10.00 en van 11.00 tot 12.00 uur naar De Sandwich op Radio 5. Of schakel voor Cor's Keuze naar Radio Noord-Holland, ook op zondag van 10.00 tot 12.00 uur.