Op 25 juli ging in het Delamar Theater in Amsterdam Falsettos in premiere. Een doorgecomponeerde musical naar het boek William Finn en James Lapine, en muziek en teksten van Finn. De met Tony Awards bekroonde musical bestaat uit twee delen: March of the Falsettos en Falsettoland. Falsettos vertelt het verhaal van een joodse ‘modern family’ in New York begin jaren 80. Marvin, een rol van William Spaaij, leeft onder één dak met zijn ex-vrouw Trina en zoon Jason. Marvin is uit de kast gekomen, maar is bij zijn gezin gebleven.
Whizzer, zijn nieuwe partner, trekt bij het gezin in en dat leidt tot confrontaties met Trina die moeite heeft met de nieuwe situatie. Marvins zoon Jason besluit dat hij zijn Bar Mitswa niet meer wil vieren. Partner Whizzer krijgt een 'vreemde ziekte' die vooral homoseksuele mannen lijkt te treffen. De uiteindelijke viering van Jason’s volwassenwording leidt tot een bijzondere situatie.
Spaaij speelt zijn rol als Marvin solide, maar mag iets meer buiten de lijntjes kleuren. Rosalie de Jong raakt de juiste snaar als de gekwetste ex-vrouw Trina, zowel vocaal als qua spel. Trina haalt haar therapeut en nieuwe liefde Mendel (Ad Knippels) in huis. Ook Knippels overtuigt als de verliefde therapeut met een uitstekende (comedy) timing. Job Greuter is de verrassing van de voorstelling en raakt het publiek met 'Je moet toch ooit sterven'. Milan van Lipzig speelt met veel bravoure zoon Jason maar is vocaal nogal instabiel. In de tweede akte zien wij ineens nog twee lesbische buren opduiken, dokter Charlotte, erg sterk gespeeld door Danique Graanoogst en kookgek Cordelia (Julia Herfst). De tweede akte is verrassend anders dan de eerste, ook door de komst van buren ontstaat er een andere interactie met een dramatische plotwending.
Falsettos is de muzikale autobiografie van William Finn. Het stuk voelt in alle facetten 'typisch Amerikaans' aan. Het boek van de musical is van veteraan James Lapine, vooral bekent van zijn samenwerking met Stephen Sondheim (Into the Woods en Passion). De regie en vertaling van Falsettos zijn in handen van Koen van Dijk. De vertaling is uitstekend, de regie had wat intenser mogen zijn zodat je iets meer gaat voelen met de karakters. Doordat de musical doorgecomponeerd is mis je soms ook de rust in de voorstelling. De choreografie van Chiare Re, de staging van Eric Goossens en het lichtontwerp van Nick Zwolsman zijn prachtig in balans. Het verhaal wordt verteld op een enorm hellend schaakbord waar de acteurs als pionnen overheen bewegen.
Falsettos is tot en met 13 augustus te zien in het de La Mar theater.
Opus One levert, na het grote succes van Spring Awakening, opnieuw een mooie productie af met thematiek die nog steeds actueel is.
Gezien: 25 juli 2022 Delamar Theater Amsterdam