Een donker toneel. Marilyn loopt naar voren, en zingt…
Happy Birthday… mr. President.
En spotlight! Dan begint het verhaal van De Laatste Nacht van Marilyn Monroe.
Soy Kroon speelt meerdere rollen, waaronder Henri Mortenson, de journalist die Norma Jeane Baker (Ellen Pieters) komt interviewen. Hij vloeit met het grootste gemak in en uit de personages. Het is een verademing om hem zijn talent ten volste zien gebruiken, wat zonde dat hij daar geen ruimte voor kreeg in eerdere producties. Kristalheldere, doorvoelde zang die ontroert. Met name de Robert (Bobby) F. Kennedy affaire intrigreert. De breekbare en zo naar echte liefde verlangende ziel Marilyn (Brigitte Heitzer) ziet wederom een grote liefde haar verlaten. Brigitte en Soy spelen het spel van aantrekken en afstoten feilloos. Hun duet “De Tweede Viool” komt op moment in de show dat Marilyn net afgewezen is door de broer van Bobby (John F. Kennedy, die zich heeft verloofd met Jackie Onassis) en Bobby op zijn plaats altijd in de schaduw staat van zijn broer. Het is een zeer treffend nummer waarin Bobby en Marilyn zich in elkaar herkennen.
Ellen Pieters speelt Norma Jeane Baker, die zichzelf heeft doen verdwijnen in de vergetelheid. Journalist Henri Mortenson (Soy) komt bij haar op bezoek, met maar één vraag, met een antwoord waar hij 90% zeker van is…
Deze oudere dame moet Marilyn Monroe zijn. Langzaam wordt het mysterie ontrafelt, en de vrouw achter de mythe komt tevoorschijn. Ook Ellen glijdt van het ene personage in het andere en heeft, zoals te verwachten, de lachers op haar hand, met name als journalist die confetti gooit om weer het volgende huwelijk van Marilyn in te luiden.
De tragiek die zij meegeeft aan Norma Jeane Baker, staat lijnrecht tegenover het harde cynisme die ze geeft aan de moeder van Marilyn, waar ze ook gestalte aan geeft. Op moment dat Marilyn thee komt drinken bij haar moeder, zien we dat ook haar familie Marilyn (terwijl haar moeder stellig Norma Jeane blijft zeggen) niet de liefde en acceptatie gaf die ze verdiende.
Dan de ster van de show, Brigitte Heitzer als Marilyn Monroe. Ze excelleert in zowel spel als zang, weet moeiteloos te schakelen van sexy diva, naar breekbare vrouw en neemt je volledig mee in de tragiek van haar verhaal. Brigitte heeft natuurlijk vaker iconische vrouwen gespeeld (Evita), maar het krachtige van deze rol is dat je het hartzeer bijna fysiek voelt. Chapeau.
Het toneelbeeld is even treffend als puur. Er zijn drie locaties, de slaapkamer van Marilyn, de witte, prachtige vleugel en het huis van Norma Jeane. Daarnaast is er werkelijk prachtige muziek van Sam Verhoeven. Begeleid door het Goodbye, Norma Jeane Combo: Pascal van der Velde (trompet, klokkenspel en acceordeon), Frans Heemskerk (piano, arrangementen en MD) en Alex Geller (Cello), samen maken ze een knaller van een voorstelling. Knallend in de drama, de tragiek, de hunkering, de pijn en de onvermijdelijke dood van Marilyn Monroe. Of toch?
Het is oprecht een zegen om een voorstelling te zien waar de talenten van de acteurs zo tot het volste worden gebruikt. Wederom lof voor de producent De Theater BV, die het aandurven om kleinschalige producties te brengen, die uitblinken in grootsheid door een écht verhaal te vertellen en niet terugvallen in overbodigheid als buitensporig decor, imposante lichtshows en het casten van vloggers.
Een ode aan het genre.
“Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring.” - Marilyn Monroe
Voor meer info en kaarten: www.marilynmusical.nl
Goodbye, Norma Jeane, De laatste nacht van Marilyn Monroe
Gezien 10-2-2020 in Goudse Schouwburg