Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 53
‘Kamp Delta’: Mad Max bij de scouts



Anderhalf uur na de feestelijke première van ‘Kamp Delta’, kopte o.a. Het Nieuwsblad dat de VRT de samenwerking met MNM-presentator, maar ook regisseur, schrijver, componist en decorontwerper van deze nieuwste productie van The Singing Factory, Wanne Synnave, heeft stopgezet na meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Het feit dat de tienercast, die deze voorstelling volledig draagt, kort voor de première werd ingelicht, toch wilde spelen en dat met verve deed, maakt hun prestatie alleen maar lovenswaardiger.

Exact om middernacht, tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag, plaatsten de kranten het bericht online. Op hetzelfde moment verscheen op zijn Instagrampagina een mededeling waarin hij o.a. zijn excuses aanbiedt: “Ik wil graag eindigen met oprechte excuses, aan de betrokkenen die mijn gedrag als ongepast ervaarden. Het was nooit mijn bedoeling iemand te kwetsen of ongepast te benaderen. Het spijt me als dat wel gebeurd is. Ik neem tijd om na te denken en aan mezelf te werken, en hoop jullie binnenkort terug te zien.” Tinne De Groot, Synnaves moeder en koorleidster bij The Singing Factory, kreeg het nieuws enkele uren voor de première te horen. Aan Het Nieuwsblad liet De Groot weten dat ze daarop beslist had dat haar zoon voor ‘Kamp Delta’ een stap terug moest zetten. Later, vlak voor de voorstelling, bracht ze cast en crew op de hoogte. “We wilden de première niet afgelasten omdat die gasten zo hard gewerkt hebben. De gebeurtenissen rond Wanne doen niets af aan hoe goed die jonge mensen zijn,” vult De Groot aan in o.a. Het Nieuwsblad. Daarmee geeft ze meteen aan waar de kracht van deze voorstelling ligt: de jongerencast zet een dijk van een performance neer in ‘Kamp Delta’.

Kamp Delta
De musical speelt zich af in het jaar 2099. De inwoners van ‘Kamp Delta’ zijn de enige overgebleven mensen op aarde en moeten, onder leiding van Jax (Femke Verschueren), overleven in hun kleine gemeenschap. In het kamp gelden duidelijke regels en iedereen heeft een taak: jagers, verzamelaars, bewakers, … Binnen het kamp zijn er ook strubbelingen en personen die hun wereldbeeld willen verruimen. Zo wil Luca (Mauro Janssens), na de aankomst van drie nieuwelingen in het kamp, op
zoek gaan naar meer overlevenden.

Kanp delta The Singing Factory4
Dystopische toekomstbeelden kunnen absoluut interessante musicals opleveren – en ik kan de producent alleen maar prijzen om dit aan te durven – maar het is pas in de laatste 20 minuten dat de show een dreigende toon krijgt door o.a. het knappe “Kies Een Kant”. Zelden bekruipt je echter het ongemakkelijke gevoel dat je associeert met een wereld “na de bommen”. Integendeel. Bij de opgewekte opener “Hier in Kamp Delta” heb je eerder het idee dat je aanwezig bent bij een scoutskamp met ‘Mad Max’-thema. De typische grime – die zwarte randen rond de ogen – en zelfs een heus kampvuurlied maakten dit plaatje af. Als er een lijst bestaat met musicalconventies, dan werden de vakjes vakkundig afgevinkt door de maker van ‘Kamp Delta’. Een (audio)dagboek om het verhaal op gang te trekken? Check. Een instant romance met de onbekende nieuwkomer? Check. Een plottwist (die je van ver voelt aankomen)? Check. Een sympathieke bijrol die het loodje moet leggen? Check. Het gevolg: ‘Kamp Delta’ voelt vaak clichématig aan en ook de songs klinken alsof je ze ooit al eens ergens anders gehoord hebt.

Kanp delta The Singing Factory3
Het is de jongerencast die veel inhoudelijke keuzes weet recht te trekken door hun innemende en enthousiaste vertolkingen. Femke Verschueren voert als professional de cast aan. In haar musicaldebuut speelt ze op voortreffelijke wijze de rol van kampleidster Jax. De 16-jarige Mauro Janssens vertolkt zeer overtuigend de rol van Luca. Qua zangtimbre en spelstijl doet Janssens erg denken aan een jonge Jelle Cleymans. In de toekomst hoopt hij nog veel meer musicals te mogen spelen en dat hoopt het publiek absoluut met hem mee. Hetzelfde kan gezegd worden over de ijzersterke vertolking van Noah door Lotte Villays. Dé kwaliteit van The Singing Factory ligt – en hiermee val ik in herhaling – bij de formidabele samenzang en de geweldige groepschoreografieën. Als groep stijgen alle castleden boven zichzelf uit waardoor de ensemblestukken van het podium spetteren. Alle lof voor deze waanzinnig getalenteerde groep.

Voor meer info en tickets: www.singingfactory.be.

Gezien op vrijdag 28 oktober 2022 in het Zuiderpershuis in Antwerpen