Buy website traffic cheapQueens English Theatre Company (QETC) brengt een nieuwe versie van de Broadway classic Cabaret, geschreven door Joe Masteroff, met muziek van John Kander en liedteksten van Fred Ebb. Vorig jaar november ging in London al een revival in première die veel lof oogst en werd beloond met 7 Olivier Awards. In oktober zag ik deze versie met Callum Scott Howels, uit de emotionele serie it’s a Sin, als The Emcee en Madeline Brewer (the Handmaid’s Tale) als Sally Bowles. Veel beter dan dit gaat theater niet worden. Cabaret staat dus weer volop in de belangstelling. In Nederland zijn er al diverse uitvoeringen geweest van de wereldberoemde musical door onder andere Stage Entertainment en De Graaf & Cornelissen. Nu de beurt aan QETC.

Cabaret AA SULTRY SALLY 2
Het verhaal speelt zich af in het vooroorlogse Berlijn in de Kit Kat Klub onder leiding van The Emcee, met flair gebracht door Jonas Bouckaert. De Amerikaanse auteur Clifford Bradshaw, uitstekend gespeeld door Padraig Turley, arriveert in Berlijn in de tijd dat de nazi's bezig zijn het Derde Rijk te stichten. Hij verblijft in het pension van Fräulein Schneider (Mimi van Amerongen), waar ook Sally Bowles (Sophie de Bruin) woont. Bowles, die haar geld verdient als zangeres in de Kit Kat Club, wordt verliefd op Clifford die worstelt met zijn gevoelens voor mannen en vrouwen. Die worsteling zien wij helaas onvoldoende terug in het verhaal. Clifford krijgt een relatie met Bobby (Luca Diez). Director Mark Winstanly laat hen verrassend het nummer Maybe this time zingen, wat in deze setting een andere lading krijgt dan als het later ook door Sally gezongen wordt. Een gedurfde, maar uitstekende keuze.

In het pension verblijft verder ook Fräulein Kost, gespeeld door drag queen Niki Today die haar kwetsbare kant toont tijdens haar solo nummer. Kost ontvangt aan de lopende band matrozen om zo haar inkomen te genereren. Fräulein Schneider wordt verliefd op de joodse Herr Schultz (Ties Jansen) maar breekt de verloving af uit angst tijdens het opkomend fascisme. Jansen zingt prima maar zet het spelen van een man op leeftijd iets teveel aan. Als Sally zwanger blijkt te zijn, besluit Clifford zijn verantwoordelijkheid te nemen. Zijn plannen om met Sally te trouwen en samen met haar Duitsland te verlaten worden echter doorkruist door de abortus die Sally in het geheim laat plegen.

Cabaret AA BATHTIME
Deze versie van Cabaret stelt enigszins teleur doordat niet alle castleden voldoende overtuigen in hun performance. Eens te meer wordt duidelijk dat het combineren van zang, dans en acteren gecombineerd met stage presence een vak apart is. En een vereiste die alle castleden moeten beheersen en helaas is dat hier niet zo. Zeker op het gebied van dans en stage presence (Sally en heren in ensemble) laat het te wensen over. Cabaret blijft een fantastisch actueel stuk, daar geen twijfel over.

Een groot compliment voor het 6 koppige orkest onder leiding van Lori Evans. In de eenvoudige setting met twee stellages zou het juist goed zijn geweest als het orkest on stage was geweest, om zo ook het gevoel en de energie van de Kit Kat Klub te versterken.

Cabaret is tot en met 18 december te zien in CC Amstel Amsterdam. De november voorstellingen zijn uitverkocht.
Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Gezien: 19 november 2022 CC Amstel Amsterdam