Buy website traffic cheap

Berlijn was na de Tweede Wereldoorlog verdeeld in vier bezettingszones onder beheer van de geallieerden. Checkpoint Charlie was een bekende controlepost in Berlijn en stond symbool voor het verdeelde Duitsland. In 1961 bouwde de DDR de Berlijnse Muur om de massale vlucht van burgers naar het Westen te stoppen. Checkpoint Charlie werd één van de weinige controleposten waar buitenlanders het Oost-Berlijn konden betreden. Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur.

CheckpointCharlie02 1
Een mooi gegeven om een musical van te maken, moet producent Goedemorgen Theaterproducties gedacht hebben. Een nieuwe Nederlandse musical werd geboren, met onder meer liedteksten van Stef Bos en rollen voor Job Bovenlander, Marleen van der Loo, Wim van den Driessche, Linda Verstraten, Sanne den Beste, Jeffrey Italiaander, Alex van Bergen en Pieter van Nieuwenhuyze.

Op een ochtend in augustus, 1961 worden de bewoners van Berlijn wakker met prikkeldraad, later de muur, dat de stad in tweeën splitst, het Oosten en het Westen, met soldaten ernaast en geen mogelijkheid om van de ene naar de andere kant van Berlijn te komen. Verbouwereerd probeert de bevolking een manier van leven te vinden met deze beperking. Maar hoe lang het duurt, en wat dit hun kost, hadden ze niet kunnen voorzien.

We maken kennis met verschillende personages. Van ieder van hen zien we een verhaal vanuit hun eigen oogpunt, dat duidelijk hun beleving van de situatie laat zien, met de bijbehorende emoties. Stuk voor stuk gaan zij op een andere manier om met de muur en de beperkingen die zij opgelegd krijgen.

CheckpointCharlie03 1
Zo zien we een moeder en een zwangere dochter die van elkaar gescheiden zijn en toch proberen om contact met elkaar te houden. Maar ook toekomstplannen die in duigen vallen, relaties die onder hoge spanning komen te staan en gemis krijgt voor velen een hele nieuwe betekenis. Ook de andere kant wordt getoond en belicht, het verraden van jouw buren bijvoorbeeld, wat toentertijd door velen gedaan werd. Wat ook een interessant punt is, is de invalshoek van twee soldaten, een Duitse, in het oosten, en een Amerikaanse soldaat die op wacht staan bij Checkpoint Charlie. Hoe beleven zij het leven naast de muur en de problemen die hier bij komen kijken?

De muziek van Helmer Kant en de liedteksten van Stef Bos geven een extra laag aan de emoties. Elk personage krijgt de kans om zijn of haar verhaal aan het publiek te vertellen. De voorstelling maakt hier goed gebruik van met verschillende prachtige liedjes.

De castleden zijn stuk voor stuk erg sterk, qua spel maar ook zeker vocaal. Uitschieter is de solo van Linda Verstraten.

CheckpointCharlie08 1
Het toneelbeeld had van mij wat spannender gemogen. Het is naar mijn mening ietwat saai, zeker omdat er tijdens de hele voorstelling nauwelijks wat veranderd.

Goedemorgen Theaterproducties heeft met Checkpoint Charlie een nieuwe Nederlandse musical op de planken gebracht over een bijzonder stukje geschiedenis van onze Oosterburen. Een musical met prachtige nieuwe muziek en een aangrijpend verhaal, vertelt vanuit de mens. De voorstelling is in één akte en duurt ongeveer anderhalf uur. Precies goed naar mijn mening.

Kijk hier  voor meer informatie en kaarten.

Gezien: 30 januari 2023 - Theater De Stoep Spijkenisse