Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 53
De Elephantman, echte schoonheid zit van binnen

De Elephantman, echte schoonheid zit van binnen



Dinsdag 23 oktober is de feestelijke eerste voorstelling van De Elephantman in het bijzondere theater Zonnehuis. Een bijzonder mooi vertolkt, maar tragisch verhaal, te zien tot en met 31 oktober.

Verhaal
De voorstelling wordt geopend door Tom Norman, Jochem Feste Roozemond, die aan het publiek vraagt wat ze willen zien; De tragische dood, het leven van de ‘freak’ of het verhaal van Joseph?
Dan ontrolt zich op het toneel de vertelling, er komen bijzondere ‘freaks’ voorbij en in eerste instantie zie je Norman als uitbater van alle personen die met hun uiterlijk proberen hun geld te verdienen. De Elephantman, Mathieu van den Berk, wordt tentoongesteld en als voornamelijk afschrikwekkend figuur, uitgebuit. De arts Treves, Robbert Besselaar die belangstelling toont voor de Elephantman, moet ook eerst betalen om überhaupt de kans te krijgen om hem eens te mogen zien. Hij biedt aan om de Elephantman te behandelen, maar dit wordt resoluut afgewezen door Norman.

TEM foto Andy Doornhein 9636

Als de nieuwe wetgeving een einde maakt aan het tentoonstellen van ‘freaks’ moet één ieder op zoek naar andere ‘werk’. De Elephantman krijgt wat geld mee van Norman en besluit op zoek te gaan naar de arts die hem heeft bezocht.
Als hij na een zoektocht belandt in het ziekenhuis waar de arts hem onderzoekt en zelfs genezing beloofd, wordt de Elephantman ook daar weer tentoongesteld. Tenslotte overlijdt hij aan de gevolgen van zijn ziekte op 27-jarige leeftijd.

Het verhaal is grotendeels authentiek, maar natuurlijk zijn er wat extra elementen aan toegevoegd. De ontmoeting met Cathrin, Hanneke Engels, op zijn reis naar Londen is zeer indrukwekkend. Niet alleen om de zeer prachtige zangstem van Engels, maar ook om de eerste persoon die de Elephantman daadwerkelijk als persoon ziet. Dat geeft je als publiek ook de kans om Joseph te laten kennen en niet alleen naar zijn afwijkingen te kijken. Dat schoonheid van binnen zit en uiterlijk geen rol speelt.

TEM foto Andy Doornhein 0063
Muziek
De arrangementen van Maron Teerds zijn werkelijk prachtig, de muziek ondersteunt het verhaal en geeft er zelfs extra dimensie aan. Wel jammer is dat in de eerste acte het geluid de zang van de acteurs overstemt. Gelukkig wordt dat in de tweede actie hersteld. Waar de kostuums op alle vlakken bijzonder gedetailleerd zijn en mooi aansluiten bij de personages, gaat het helaas mis bij het decor. 
De voorstelling verdient meer dan alleen een eenvoudig zwart doek en wat zitkussens die op een trap heen en weer geschoven worden. Het doet geen afbreuk aan het verhaal maar zou zoveel meer kunnen toevoegen als het completer zou zijn.

Overige castleden zijn: Lucie de Lange, die op het juiste moment als Queen Victoria, duidelijk maakt dat ze van zuiverheid houdt maar toch ook de Elephantman zeer intrigerend vindt. 
Directeur Gomm: Bert Simhoffer, Zuster Esmee: Saskia Egberts, Lisa van den Burg: Terrence Weijschenk en Roelof van der Sar: Mats Hoogland. Waarbij dan zeker vermeldt moet worden dat bijna alle acteurs twee of meer rollen vertolken. Knap gedaan.

Deze voorstelling is exclusief te zien in Theater het Zonnehuis in Amsterdam, voor meer informatie: the-elephantman.nl

Gezien op 23 oktober 2018 theater Het Zonnehuis