Buy website traffic cheapGrease is back! Voor het eerst sinds 2007, met toentertijd hoofdrollen voor Jim Bakkum en Bettina Holwerda, staat de musical klassieker weer op de Nederlandse planken. Op maandag 3 april 2023 gaat de vernieuwde versie van Albert Verlinde Producties , show Events en Senf Theaterpartners in het Delamar theater in Amsterdam feestelijk in première.

Afgelopen december begint de zoektocht naar “de” Danny en Sandy voor deze productie. In het tv-programma ‘Op zoek naar’ kan het publiek stemmen op hun favoriete Danny en Sandy. Er kan out of the box gedacht worden en het cliché beeld van Danny en Sandy wordt losgelaten. Na een strijd van enkele weken komen Tristan van der Lingen en Danique Graanoogst uiteindelijk als winnaars uit de bus.

Scenebeeld Grease 02 c Roy Beusker en Annemieke van der Togt
De spanningen lopen deze première extra hoog op als vlak voor aanvang van de voorstelling een stoppenkast doorslaat. Dit zorgt voor een vertraging van ruim 50 minuten. Voor de cast vast zenuwslopende minuten. Maar zodra producent Albert Verlinde heeft aangekondigd dat het probleem verholpen is en de show nu echt kan gaan beginnen, wordt de cast onthaald met een luid applaus. “Grease is the word’ en de show begint.

Het verhaal is alom bekend. De stille en verlegen Sandy heeft een vakantieliefde beleefd met de stoere Danny. Ze treffen elkaar tijdens het nieuwe schooljaar op Rydell High, een verrassing voor beide.

Scenebeeld Grease 05 c Roy Beusker en Annemieke van der Togt
Tristan van der Lingen heeft zeker de looks van een Danny, een knappe jongen in zijn leren jasje. Hij heeft een mooie stem maar hij mist stage presence en de uitstraling die Danny wat mij betreft hoort te hebben, die van een stoere jongen. Een leren jasje alleen is niet genoeg. Wat zijn acteerskills betreft, daar zijn zeker nog groeimogelijkheden, het is nog wat houterig en ongemakkelijk en ik mis de chemie tussen Danny en Sandy onderling. De scènes die ze samen hebben zijn vrij vlak. Dit geldt ook voor zijn dansmoves, hij valt weg in het ensemble, hij mag er wat meer power in gooien!

Danique Graanoogst als Sandy heeft een prachtig stemgeluid! Kippenvel bij ‘Hopeloos verlang ik naar jou’. Maar ook zij heeft nog iets meer tijd nodig om deze rol eigen te maken en overtuigender te spelen. Haar dans daarentegen is ook spot on!

Scenebeeld Grease 11 c Roy Beusker en Annemieke van der Togt
Het duo dat er wat mij betreft uit springt zijn Esmée Dekker en Jonathan Vroege als Rizzo en Kenickie. ‘Grease Lightning’ en de solo van Rizzo zijn twee hoogtepunten van de voorstelling. Beide zitten vol in hun rol en spelen overtuigend. Ze vallen op! Heerlijke rol van Dekker als de bitchy Rizzo, die toch een klein hartje blijkt te hebben. Vroege laat na zijn hoofdrol van Aladdin een compleet ander beeld van zichzelf zien. Wat een stoere vent en wat een moves!

Marjolijn Touw als Miss Lynch is heerlijk! Wat een humor brengt zij, samen met Eugene ( Luuk Haze) in deze show. Je kijkt er naar uit en het publiek begint al te lachen voor ze wat gezegd heeft.

Scenebeeld Grease 03 c Roy Beusker en Annemieke van der Togt
Het decor van de voorstelling is me wat tegen gevallen. Het is kaal en kleurloos. Zeker bij de eindscène, bij ‘You’re the one that I want’, waar je toch naar uitkijkt als publiek, verwacht je dat er wordt uitgepakt. Maar we moeten het, net als tijdens de hele voorstelling, doen met wat zwart witte boxen, twee trappen en een zwart witte tegelvloer. Hoogtepunt is wederom ‘Grease Lightning’ waar de roze auto op het toneel staat.

Al met al is het een leuke voorstelling, maar er zijn wat verbeterpunten, zeker wat betreft de hoofdrolspelers die wat sterker in hun schoenen mogen staan. Het ensemble maakt er een feestje van en de dansscènes zijn echt heel goed, net als de liedjes, die altijd weer even wennen zijn in het Nederlands, maar toch heerlijk blijven om te horen. Net als de begeleiding van een live band! Pluspunt. En een spetterend eind met de Grease mega mix!

Scenebeeld Grease 08 c Roy Beusker en Annemieke van der Togt
Kijk voor meer informatie en kaarten op https://greasemusical.nl/

Gezien 3 april 2023 Delamar Theater Amsterdam