Buy website traffic cheap

Les Misérables is terug in Nederland. Voor het eerst sinds 2008 staat de musical der musicals weer op de Nederlandse planken. Het is voor de derde keer dat Les Misérables in Nederland te zien in. De eerste versie in 1991 bracht vele mensen naar het theater en was een kweekvijver voor musicaltalent. Onder meer Pia Douwes, Henk Poort, Joke de Kruijf en Simone Kleinsma schitterden in deze editie. In 2008 kon het publiek wederom genieten en waren er rollen weggelegd voor René van Kooten, Freek Bartels en Carlo Boszhard. Voor deze vernieuwde versie van Les Misérables, geproduceerd door Ruud de Graaf, Hans Cornelissen en Erwin van Lambaart, is er gekozen voor een jonge cast met wederom heel veel nieuwe talenten! Op 5 maart gaat deze frisse uitvoering in première in Koninklijk Theater Carré.

LesMisHolland2023 Barricades fotograaf Johan Persson

Les Misérables is gebaseerd op de roman van Victor Hugo en speelt zich af tijdens een turbulente periode van de Franse geschiedenis, waar in het begin van de 19de eeuw veel armoede en erbarmelijke leef-en werkomstandigheden waren. Deze omstandigheden leiden uiteindelijk tot een revolutie.

Nieuwe talenten, het zijn er nogal wat. Om te beginnen bij Milan van Waardenburg, die je wegblaast met zijn stem in zijn rol van Jean Valjean. Wat een prestatie. Niet alleen zijn zang, maar ook zijn spel is fenomenaal. Dit geldt ook voor tegenspeler en rivaal Freek Bartels als Javert. Van Bartels is bekend dat hij een geweldig stemgeluid heeft, maar in de rol van Javert laat hij toch weer horen dat hij nog beter kan!

LesMisHolland2023 Javert en Jean Valjean fotograaf Johan Persson
In de rol van Fantine zien we Channah Hewitt die Carré volledig stil krijgt tijdens het gevoelige ‘Mijn Droom’. Eponine wordt gespeeld door Vajén van den Bosch. Geen onbekende in musicalwereld, maar ze weet mij te verassen. Prachtige uitvoering van ‘Heel Alleen’ waarbij ze de zaal na de pauze meteen weet in te pakken.

Voor een beetje lucht tijdens de voorstelling moeten we zijn bij de Thenadiers. Zij zorgen voor de komische noot en voor wat verlichting tijdens de zware verhaallijn. Ellen Pieters, die sowieso al de lach aan haar kont heeft hangen, als Madame Thénadier en Yannick Plugers als mister Thénadier himself. Een grote rol voor Plugers die zich prima staande weet te houden naast de ervaren Ellen Pieters.

LesMisHolland2023 Thénardiers fotograaf Johan Persson
Michael Muyderman en Sem Gerritsma spelen de jonge geliefde Marius en Cossette en leider van de revolutie Enjolras wordt gespeeld door Mark Roy Luykx. De scéne voor de pauze waarbij de revolutie start en we het alom bekende ‘Nog een dag’ zien en horen, blijft toch wel een van de indrukwekkendste scènes van de voorstelling. Het ensemble is overigens ook ijzersterk en alle stemmen tezamen blazen je omver.

LesMisHolland2023 Cosette en Marius fotograaf Johan Persson
Het vernieuwde decor is geïnspireerd op tekeningen die Victor Hugo zelf maakte, zoals ook het iconische logo van de voorstelling, de afbeelding van Cossette. De bekende draaischijf is vervangen door een nieuw duister decor met op de achtergrond een groot scherm waar vele effecten mee gecreëerd worden en waar we ook de afbeeldingen op terug zien. Het moment dat Jean Valjean met Marius op zijn nek door de tunnels loopt bijvoorbeeld, een prachtig reëel beeld. Maar zeker ook het moment waarop we Javert zijn sprong van de brug zien, je kijkt ernaar met ingehouden adem. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van dit grootse decor wat de beleving van het verhaal nog meer versterkt, mede ook door het lichtplan. De legendarische en bombastische muziek blijft indrukwekkend en wordt gespeeld door een 14 koppig live orkest.

LesMisHolland2023 Javert brug fotograaf Johan Persson
Les Misérables blijft zelfs na 30 jaar een must see. Deze vernieuwde versie is ijzersterk, indrukwekkend en beschikt over een uiterst getalenteerde cast. Dit samen me het live orkest en de nieuws visuals op het gebied van decor maken dit een theaterervaring die je niet snel zal vergeten.

Je moet wel even goed zoeken naar kaarten, want het zal je niet verbazen dat deze musical klassieker heeft gezorgd voor een run op kaarten, zelfs al voor de première.

Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Wil je meer lezen over het vernieuwde decor en wat voor voeten het in de aarde heeft om dit allemaal te vervoeren? Lees dan ons interview met de stagemanager van Les Misérables.

Gezien 5 maart 2023 Koninklijk Theater Carré Amsterdam