Door Marc Smulders / Foto's Wim Lanser Recensie Onze Jordaan: een tien met een griffel
Op 21 oktober ging in het bijzijn van veel vakgenoten en burgemeester Femke Halsema Onze Jordaan in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Deze TEC Entertainment productie is geschreven en geregisseerd door Diederik Ebbinge, in het kader van het jubileumjaar Amsterdam 750.
De voorstelling begint met een korte inleiding door Steyn de Leeuwe over de totstandkoming van de productie, de herkomst van decor spullen en de afkomst en tongval van de spelers. Dit ongewone begin pakt direct je aandacht en de Leeuwe heeft meteen de lachers op zijn hand. Het verhaal is eenvoudig en neemt ons mee terug naar de Jordaan in Amsterdam vanaf de bevrijding in 1945 tot nu. Op de Dam heerst een uitbundige sfeer met vrolijke muziek. De bevrijding van Nederland is een feit. De hoogzwangere Greet Bos, dochter Loes en echtgenoot Jopie Bos doen mee in de feestvreugde als er plotseling schoten klinken. Jopie overlijdt ter plekke aan de schoten van de Duitsers. Vervolgens gaan wij naar het heden waar Greet door verzorgster Ayçè wordt klaargemaakt om haar 80e verjaardag te vieren. Greet neemt ons mee in haar levensverhaal, haar leven met haar kinderen Loes en Jan, de saamhorigheid met de buurtbewoners en de veranderingen in haar dierbare Jordaan. Recensie Onze Jordaan: een tien met een griffel
Onze Jordaan wordt muzikaal ondersteund door de typische belcanto muziekstijl, zoals velen die kennen van Willy Alberti, Johnny Jordaan & Tante Leen. De muzikale leiding is in de meer dan professionele handen van Jeroen Sleijfer. Nummers die de revue passeren, in soms verrassend nieuwe arrangementen, zijn onder meer “De Parelvissers”, “Bij Ons In De Jordaan”, “Funiculi, Funicola”,“Pikketanusie”, “Het Slavenkoor”, “Glimlach van een Kind”, “La Donna è Mobile” “Amsterdams Parfum" en "Nessun Dorma".
Onze Jordaan grijpt je meteen aan en boeit van begin tot het eind. Soms zijn er producties waar alles klopt. De scènes zijn prachtig geënsceneerd en vloeien natuurlijk in elkaar over. Een lach, een traan, het gaat soms hand en hand. Maar continue is de productie van het allerhoogste niveau: script, regie, spel, zang, staging, licht, geluid, kostuums, orkest, arrangementen en choreografie. Alles verdient een tien met een griffel. Dat is zeldzaam. Recensie Onze Jordaan: een tien met een griffel
Ellen Pieters steelt de show als Greet, haar spel en comedy timing zijn magistraal. De scène op de trap waarin ze transformeert naar bejaarde vrouw is van een niveau dat je zelden ziet. De emotie was voelbaar in de zaal. De musical award voor beste vrouwelijke hoofdrol is met afstand vergeven wat mij betreft. Richard Spijkers en Peter Gijsbertsen excelleren met hun fantastische stemmen als vader en zoon, Gijsbertsen laat een prachtige gelaagdheid zien in zijn spel als homoseksuele zoon. Roosmarijn Luyten overtuigt in haar rol als dochter Loes die moeder en zoon bij elkaar wil brengen. Haar verrassende uitvoering van "Glimlach van een kind" is prachtig. Bij "Amsterdams Parfum" ga je als liefhebber snel de vergelijking maken met de in de zaal aanwezige grand dame Jenny Arean, want niemand kan het beter dan Arean, maar Luyten maakt er haar eigen emotionele versie van. Chapeau. Beide nummers hebben zo'n mooie natuurlijke plek in het verhaal gekregen.
De unaniem sterke cast bestaat verder uit: Yvonne van den Eerenbeemt, Stefan de Kogel, Steyn de Leeuwe, Walter de Kok, Desi van Doeveren, Melinda de Vries, Mitch Blaauw en Willianne Liemborg. Het ensemble bestaat uit Marieke Goemans, Julia Berendse, Mark Roy Luykx, Abel Leemans, Isabel Diaferia en Ruth Sahertian. Bijzondere vermeldingen voor stem en spel van de Kogel en de geweldige comedy timing van Van Doeveren en Blaauw. De Kok overtuigt als violist Luigi en partner van Jan, zijn stille spel is innemend. Het samenspel met de schuchtere Jan is emotioneel en boeiend.
Het creatieve team bestaat naast Ebbinge en Sleijfer uit Melinda de Vries (choreografie), Carla Janssen-Höfelt (decor), Rob Snoek (props & vormgeving), Glenn Hewitt (kostuumontwerp), Britt Voorhuis (kap & grime) Michiel van der Zijde (techniek), Bart van den Heuvel (licht) en Maarten Houdijk (geluid).
Amsterdam en theaterminnend Nederland hadden zich geen mooier cadeau kunnen wensen. Onze Jordaan is tot en met 1 februari te zien op diverse locaties.
Kijk hier voor meer informatie en kaarten.
Gezien 21 oktober 2024 DeLamar Theater Amsterdam
Lees ook: Amsterdam Museum, DeLaMar en TEC Entertainment presenteren expositie bij musical ‘Onze Jordaan’