“Misschien zijn wij vandaag voor veel mensen op de vlucht wel het New York van vroeger”. Met deze beklijvende woorden leidde CEO Anja Van Mensel de wereldpremièrevoorstelling van ‘Red Star Line’ in en kaderde zo meteen de relevantie van deze voorstelling. Want mensen die alles achterlaten, op zoek naar een beter leven, zijn van alle tijden: in de jaren ’20, ’40 en nu nog steeds. Door parallellen te trekken met de mensen die nu op de vlucht zijn, om welke reden dan ook, verbindt ‘Red Star Line’ de huidige realiteit met de geschiedenis. In het begin van de twintigste eeuw vertrokken twee miljoen mensen naar New York vanuit ‘ons’ Antwerpen. Met een koffer vol hoop en dromen lieten ze alles en iedereen wat vertrouwd was achter. Ze stapten aan boord van één van de schepen van de bekende Belgische rederij. Dit werd het uitgangspunt van de nieuwe spektakelmusical.
Na het bejubelde ‘40-45’ is deze voorstelling nog grootser: “Meer spektakel, meer mensen, meer kostuums, meer pruiken, grotere decors, …” dixit Van Mensel. Met ‘Red Star Line’ durft Studio 100 zelfs dromen van een internationaal vervolg naast de transfer van ‘40-45’ naar Nederland. En inderdaad: groot, groter, grootst moet het credo voor ‘Red Star Line’ geweest zijn.
In de spektakelmusical volgen we het verhaal van Jan Leemans (Jelle Cleymans) en Marie Van Daele (Lotte Stevens), een gelukkig koppel dat gescheiden wordt doordat Jan al naar Amerika gaat in een poging het te maken als ingenieur bij de Belgische zakenman Walter Vandermeer (Peter Van de Velde). Marie zou hem achterna reizen, maar dat loopt anders dan ze zou willen. Het script van Frank Van Laecke en Gert Verhulst is eerder cliché, enigszins voorspelbaar en hier en daar moet je als kijker toch niet té kritisch kijken naar de verhaalwendingen.
Clichés komen ook terug in sommige eerder ééndimensionaal uitgeschreven personages. Peter Van de Velde haalt alles uit de rol van fabriekseigenaar Vandermeer – en heeft een héérlijk shownummer gekregen – maar steekt zelfs op de faliekant aflopende trouwpartij van zijn dochter meteen een sigaar op wanneer schoonzoon in spé de benen neemt. Idem voor Charlotte Boudry, die als verwend nest Louise weinig extra’s meekrijgt om mee te werken. Boudry is – net zoals het spetterende ensemble – verrukkelijk in haar solo “Ik wil de bruid zijn” al zou het geen drama zijn om die ietwat overbodige song te schrappen. Een kwartier minder uit de lange zit van 135 minuten zonder pauze zou niet misstaan. Cyriel, de zoon van de pachtmeester, is eveneens karikaturaal uitgeschreven, maar Michiel De Meyer speelt deze rol zodanig aandoenlijk dat je hem – met zijn “meer dan 1000 kevers” – meteen in je hart sluit. Wat een hilarische scène. Groots in de kleine rol van boekhouder Jakob is Carry Goossens. Een ijzersterke vertolking.
Maar laten we wel wezen: die opmerkingen over script en personageontwikkeling vallen in het niets bij het onwaarschijnlijk spectaculaire geheel dat Studio 100 wederom uit z’n mouw heeft geschud in het Pop-up Theater in Puurs. Het geheel is zo innemend dat je elk cliché meteen vergeeft.
Het decorontwerp van Piet De Koninck en Wouter Verhulst is formidabel. Het gigantische schip voor het eerst zien opdoemen zorgt voor kippenvel. Wat een grandeur! In de ‘Ziegfeld Follies’-scène waan je je op Broadway en kom je ogen tekort: dans, circus en een joekel van een showballet worden op het publiek losgelaten. Het is fenomenaal hoe regisseur Frank Van Laecke deze grootse scène onderbreekt voor een veel kleiner stilleven op de boerderij in Kallo dat zich gelijktijdig afspeelt met New York. De pluimen zijn nog geen seconde uit beeld en Marie komt aan de andere kant van het speelvlak moeder meedelen dat er twee koeien ziek zijn en dat het moeilijk wordt om de pacht te betalen. Briljant hoe Van Laecke in ‘Red Star Line’ voortdurend met dergelijke contrasten weet te spelen.
Daarnaast zijn er nog zóveel scènes die een vermelding verdienen. De openingsscène waarbij je als publiek meteen heel dichtbij komt en langs verschillende hoeken inzoomt op een maquette van de Belgenland, is fantastisch. Je wordt zo in het verhaal gezogen. De scène waarin Marie – formidabel vertolkt door Lotte Stevens – haar verdriet uitschreeuwt te midden van een zee van rook, met het publiek eromheen, is wondermooi en aangrijpend. Hetzelfde kan gezegd worden over Maries ontdekking van de achtergehouden brieven van Jan. Ook deze scène grijpt bij de keel. En wanneer je denkt dat je technisch alles al gezien hebt in het Studio 100 Pop-Up Theater steekt ‘Red Star Line’ nog een tandje bij met een verbluffende stormscène. Ook qua dans overtreft de nieuwste productie van Studio 100 de vorige shows in het theater. Wat het ensemble hier presteert, is van absoluut wereldniveau. De choreografieën van Martin Michel zijn snel, strak, groots en knipogen fijntjes naar Broadwayklassiekers als ‘Anything Goes’ en ‘West Side Story’. Je weet niet waar eerst te kijken.
De muziek van Steve Willaert, Gert Verhulst en Jelle Cleymans bevat ook referenties aan enkele Broadwayshows én ze hebben een dijk van een musicalhit geschreven met het formidabele “Onze droom begint vandaag”. Dit is hét nummer van de show, dat als een rode draad doorheen de voorstelling loopt en geregeld wordt hernomen. “In ’t zelfde schuitje” voelt aan als een song uit ‘Oliver!’ en wordt op een heerlijk Fagineske manier gebracht door Dirk Van Vaerenbergh (Odilon). Het zijn herkenbare songs die de internationale allures van de show versterken.
Een valkuil bij de Vlaamse megaproducties in het Studio 100 Pop-Up Theater is dat je op den duur mogelijk gewend geraakt aan de waanzinnige technische mogelijkheden van de zaal. Want het is nog steeds ongezien wat de producent op de gigantische speelvloer brengt. En het straffe is: ze worden steeds beter in het volledig uitspelen van de beschikbare technologie. De show klinkt nog beter door de hoofdtelefoons, de rijdende tribunes worden nog sterker benut en de veelzijdigheid van de bewegende ledschermen wordt in ‘Red Star Line’ nog meer getoond.
Studio 100 brengt met ‘Red Star Line’ opnieuw waar ze in Puurs ijzersterk in zijn: het leveren van theatermagie en het bieden van een ongeziene totaalervaring. Straf, straffer, strafst.
Tickets en info: www.redstarline.nu

Gezien op zondag 19 maart 2023 in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs.