Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 53
Roméo et Juliette: een unieke musicalervaring in China - deel 1

Roméo et Juliette: een unieke musicalervaring in China

Een Franse musical met een Nederlands castlid op tournee in China. Theaterparadijs is een unieke ervaring rijker! De Nederlandse Moniek Boersma vertelt over haar (Franse) theateravonturen, neemt ons mee achter de schermen en zet in Roméo et Juliette een waardige Lady Capulet neer op het podium in Shenzhen. Genoeg materiaal voor een uitgebreide reportage. In dit eerste deel proeven we de sfeer van een avondje theater in China.

Musicalland China
Hoewel China een redelijk gesloten land is, importeert het al jarenlang met veel succes musical(klassieker)s. Zo ook de Franse musical Roméo et Juliette. Die dit jaar alweer voor de zesde keer door Azië tourt sinds 2007. Deze tour begint in Shenzhen en gaat daarna nog naar Shanghai, Hangzhou, Tianjin en Taipei. Theaterparadijs is aan het begin van de tour op 30 en 31 maart in Shenzhen aanwezig. Het wordt een ware ervaring en een kleine cultuurshock.

Andere cultuur, andere theatersfeer
De musical staat amper drie dagen in Shenzhen, maar de aankleding in het theater doet vermoeden dat het een vaste show is. Er zijn twee doeken met daarop het logo en artwork van de show zodat de fans hier een leuk plaatje kunnen schieten. Daarnaast vormen de traptreden gezamenlijk de poster en is er op de achterkant van elke stoel een Roméo et Juliette sticker geplakt.

Amper vijf minuten voor aanvang van de show is de zaal nog maar voor een kwart gevuld. Zou het dan toch niet zo een groot succes zijn? Het meisje voor me bekijkt de maar liefst 20 (!) foto’s die ze in de hal bij het doek heeft gemaakt, selecteert er één om te delen en bewerkt deze aanzienlijk. Dan begint het publiek toch binnen te stromen. De mensen, voornamelijk jonge vrouwen, blijven binnen druppelen tot ruim na het begin van de voorstelling. De sfeer blijft echter uit.


Beleving
Aan het begin is het gebrek aan sfeer nogal ongemakkelijk. Totdat blijkt dat het publiek wel degelijk geniet van de voorstelling. De acteurs spelen fantastisch en zingen de longen uit hun lijf, maar worden daar op een andere manier voor beloond. Er wordt redelijk geklapt, maar opvallend is het applaus en gejoel aan het begin van de twee bekendste nummers uit de show: Les Rois du Monde en Aimer. Roméo Damien Sargue wordt bij verschijning op het toneel gillend ontvangen. Het publiek smelt voor John Eyzen’s Mercutio en voor hem wordt dan ook net iets uitbundiger geklapt (en hier en daar gegild). Gelachen wordt er nauwelijks. Waarschijnlijk veroorzaakt door de ingetogenheid van de Chinezen en de taalbarrière. De musical wordt in het Frans opgevoerd en aan de zijkant is op een tweetal schermen de vertaling te zien. Alleen op de momenten dat er fysiek iets grappigs gebeurt op het toneel wordt er soms voorzichtig gelachen. Toch zitten mensen bijna de gehele voorstelling op het puntje van hun stoel.

Het publiek gaat aan het einde wel staan, maar…
… niet om een oorverdovende staande ovatie te geven. Wel schiet iedereen tegelijkertijd in dezelfde houding de lucht in. Met in hun rechterhand een telefoon geplakt, wordt door 95% van de zaal het volledige slot gefilmd. Hierdoor heeft er nog maar een enkeling zijn of haar handen vrij om een welverdiend applaus te geven. Gegild en gejoeld wordt er wel volop. Bij het podium staan mensen te dringen om een glimp op te vangen van de cast. Dan gebeurt er iets onverwachts. De toegift wordt ingezet, mensen worden door de cast aangespoord om mee te doen en het Chinese publiek gaat los. Applaudisseren lukt nog steeds niet met de telefoon in de hand, maar wanneer Le Prince Frédéric Charter vraagt of de handen de lucht in kunnen, wordt er volop mee gezwaaid. Diverse castleden, voornamelijk de mannen, krijgen rozen en cadeaus toegestopt. Verder lopen theatermedewerkers tijdens de shows geregeld met LED-borden rond waarop vermoedelijk staat dat er niet gefotografeerd mag worden, laten mensen hun drankje netjes achter in de hal in een IKEA vakkenkast met nummers waardoor ze hun drankje achteraf weer terug kunnen vinden en kijkt 75% van het publiek met enige regelmaat op hun telefoon tijdens de voorstelling.

Sfeerimpressie
Weten hoe het slotapplaus en de toegift eraan toegaan in het theater in Shenzhen? Een filmpje van de finale van de avondshow in Shenzhen op 31 maart 2018 vind je hier.

Binnenkort lees je wat wij van de voorstelling Roméo et Juliette vonden en volgt er nog een exclusief kijkje achter de schermen. Ook stellen wij Moniek Boersma uitgebreid aan jullie voor.