Buy website traffic cheap

Recensie: SIX de musical, “Hoofd… euh… Dak eraf!”Door Maron Teerds

“Divorced, beheaded, died, divorced, beheaded, survived.”

Dat is het ezelsbruggetje waarmee de Britse kinderen leerden wat het lot was van de zes vrouwen van Hendrik VIII. In de Queens queer Britpop musical SIX pakken de vrouwen van Henry VIII de microfoon en vertellen – eindelijk – hun verhaal. Met een soundtrack die met 100 miljoen streams op Spotify wereldwijd veroverde, proberen de zes Queens in een musical van 80 minuten te bewijzen wie van hen het ergste lot trof. Verhalen over liefde, verlies en de meest beruchte ex van het afgelopen millennium komen aan bod in deze Britse musical. 

Schrijvers/componisten Toby Marlow, ook bekend van de show Hot Gay Time Machine, en Lucy Moss, regisseur van o.a. SIX en Legally Blonde: The Musical (2022), werden met deze show genomineerd voor belangrijke Britse en Amerikaanse toneelprijzen en wonnen er ook nog een aantal. Daarmee doorbraken zij een aantal  grenzen: Marlow was de eerste openlijke non-binaire componist/schrijver die een Tony Award won en Moss brak op 26 jarige leeftijd het record van  jongste vrouwelijke regisseur van een musical op Broadway.

Tijdens hun studententijd schreven Marlow en Moss deze musical voor het Edinburgh Fringe Festival en vanuit daar ontwikkelde de show zich door tot een West End, Broadway en uiteindelijk wereldwijde hit. De zes koninginnen zijn gemodelleerd naar hedendaagse vrouwelijke popsterren en hebben allemaal een eigen persoonlijkheid en stijl. Zo heeft Anna of Cleves elementen van Nicki Minaj en Rihanna terwijl Anne Boleyn een mix is van Miley Cyrus, Avril Lavigne en Lily Allen. De Queens worden begeleid door een live band met 4 fantastisch musicerende vrouwen: The Ladies in Waiting (de hofdames).

Dat dit alles vooral de jongeren naar het theater trekt is dan ook niet verwonderlijk. Dit is vooral te merken aan de lange rijen met jongeren van divers pluimage voor de kassa, het merchandise verkooppunt en het zeer uitbundige enthousiasme tijdens de show. Maar dat enthousiasme was bij iedereen in de zaal te merken: Het dak ging eraf tijdens de première!  En dat is meer dan terecht.

Alle koninginnen zijn individueel ijzersterke zangeressen maar ook als ze als meidengroep optreden laten ze hun meerstemmige girlpower zien. Geen clicktracks met vooraf opgenomen backing vocals of orkestbanden zoals bij andere musicals. Nee, in tegenstelling tot die karaokevoorstellingen is hier alles live! Goed in balans en net niet té luid krijg je de ervaring van een goed geolied popconcert. Het decor en choreografie zijn sinds Edinburgh Fringe niet veel veranderd en behouden die heerlijke intieme festivalsfeer. Ik ben benieuwd of deze sfeer ook blijft hangen in de grotere zalen. De heerlijke strakke danspasjes en de grappige teksten zorgen er ook voor dat deze musical comedy een feestje is. Een feestje waar feminisme en sisterhood op een lichte leuke manier aan bod komen.

Medialane heeft met deze musical een hit naar Nederland gehaald! De voorstelling is geheel in het Engels. Ontwaak de innerlijke teenager in jezelf en/of neem je teenagers mee naar deze geweldige productie. Deze voorstelling is zeker 5 sterren waard maar stiekem denk ik: SIX sterren voor deze Queens!

SIX speelt in DeLaMar Theater - Amsterdam t/m 1 okt (uitverkocht), Luxor - Rotterdam  4 t/m 8 okt (laatste kaarten) maar komt terug naar Nederland in 2024! Martina Plaza - Groningen 30 okt t/m 3 nov 2024 en Koninklijk Theater Carré - Amsterdam 6 t/m 10 nov 2024!

Gezien DeLaMar Theater Amsterdam, 22 September 2023.