Buy website traffic cheap

Door Andy Doornhein - foto's Annemieke van der Togt

Je bent een jonge theatermaker en dan wil je weer eens wat nieuws en fris in het theater brengen. Weet je wat we gaan doen? We gaan cabaret en musical met elkaar combineren. Ik zou de omgeving van Niels van Doormalen, want uit zijn brein is dit idee ontsproten, op dat moment wel eens willen hebben gezien. Ja hoor…cabaret en musical, hoe kan dat nu ooit een succes worden? Dat dacht ik toen ik het voor het eerst hoorde. Maar vanavond zit ik toch vol verwachting in het prachtige nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch bij de première van de cabaretmusical, Ver van je bed.

Recensie Ver van je bed, cabaretmusical een waanzinnige combinatie

Het verhaal
Op bezoek in het ouderlijk huis zit Hannah (Renée de Gruijl) samen met broer Pieter (Martijn Kardol) bij moeder Marjan (Annick Boer). Hannah is bijna 30 en had eigenlijk verwacht haar leven nu wel zo’n beetje op de rit te hebben. Een koophuis kan je in deze huizenmarkt niet manifesteren en een relatie vinden zonder te hoeven swipen lijkt een onmogelijke opgave. Pieter zoekt met spoed naar een betaalbare woning voor hem en zijn baby. Tot overmaat van ramp, zit er opeens een andere man op de plek van hun vader: Jan Dirk (Bart van Veldhoven), de nieuwe “lifecoach” van Marjan.
Kon het allemaal maar weer zijn zoals vroeger. Maar hoe gaat dat wanneer de wereld in een razend tempo blijft veranderen en een happy end onbereikbaarder lijkt dan ooit? Samen gaan de generaties weer op zoek naar die verbinding en omarmen ze het ongemak wat daarbij komt kijken.

(bron website Outmilk Studio)

Recensie Ver van je bed, cabaretmusical een waanzinnige combinatie

De voorstelling
Als het licht gedoofd is staan Boer, Kardol, de Gruijl en van Veldhoven als zichzelf op het podium. Het doek is nog dicht en de vier bespreken hun plannen voor deze avond. We gaan een nieuwe Feelgood musical maken. Daar heeft het publiek, juist in deze tijd, behoefte aan. Als dan het doek opengaat zien we het decor waarin het bovenstaande verhaal zich gaat afspelen. Alles aan dit toneelbeeld straalt een vergane tijd uit.  Mooi ontwerp van Roos Veenkamp met ondersteuning van het lichtontwerp van Jasper Nijholt.

Als de musical zicht ontwikkelt blijkt uit alles dat de Feelgood vibes in deze musical niet echt goed uit de verf aan het komen is. Dit gegeven creëert steeds meer grappige en humorvolle situaties. De karakters die in de musical staan komen steeds meer tot leven en het Feelgood gevoel zakt steeds verder weg. Hierdoor wordt de productie waar ik naar zit te kijken steeds en steeds grappiger. De ellende van de vier karakters zijn de ideale voedingsbron om de humor te voeden. 

Recensie Ver van je bed, cabaretmusical een waanzinnige combinatie

De chemie tussen de vier is merkbaar. De cabaret ervaring van Annick Boer en Martijn Kardol trekken Renée de Gruijl en Bart van Veldhoven met zich mee. Deze laatste twee hebben mij dan ook zeer verrast. De cabaret invloeden van regisseur Wimie Wilhelm zijn in het spel absoluut merkbaar. Wilhelm overleed helaas in september van 2023, ze zal zeker in de gedachten van de makers er vanavond bij zijn.

Alle componenten in deze voorstelling passen als een op maat gemaakt kostuum in elkaar. Maarten Hopman debuteert als schrijver van het script en de liedteksten. Als redacteur van “De Speld” en “Dit was het nieuws” mag hij van mij vaker zijn energie in dit soort voorstellingen gaan steken.  De muziek (Ezra van Nassauw) is zo uitgebalanceerd gecomponeerd en pakt de sfeer van de productie telkens op miraculeuze wijze op. De details in de choreografie (Chiara Re) zijn een cabaretvoorstelling op zichzelf. 

Recensie Ver van je bed, cabaretmusical een waanzinnige combinatie

Er is ook gekozen om geen pauze in de voorstelling in te lassen. Geweldig, heerlijk, fantastisch, zo blijf ik in het verhaal en in de gecreëerde sfeer. Dit gevoel moet je gewoon vast kunnen blijven houden. Ondanks dat op het toneel het goede positieve gevoel steeds verder naar de achtergrond verdwijnt groeit deze in mij met de minuut. Ik lig niet dubbel van het lachen, maar er ontstaat een gelukzalig gevoel van ontspanning en vermaak in mijn hoofd. 

Recensie Ver van je bed, cabaretmusical een waanzinnige combinatie

Niels van Doormalen is een aanwinst voor de Nederlandse entertainment industrie. Met zijn frisse blik en zijn gedurfde ideeën slaat hij een doelgroep van publiek aan. Cabaretmusical, wie had dat nu gedacht dat dit echt een fantastische goede combinatie is?

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 23 maart 2024 Theater aan de Parade in Den Bosch