Het was het wachten waard. De nieuwe familievoorstelling van Pieter Kramer en Don Duyns: Wolfgang, het Wonderjong. De productie zou oorspronkelijk eind 2020 in Rotterdam in première gaan, maar werd vanwege de coronacrisis en de onduidelijkheid in de theaterwereld gecanceld. Theater Rotterdam en Kramer konden het vervolgens niet eens worden over het verplaatsen van de voorstelling waarop Kramer zijn vertrek aankondigde. Kramer vond onderdak bij Theater Oostpool en de Theateralliantie.
Samen vertellen ze het bekende verhaal van de jonge Mozart en zijn rivaal Salieri. Hun strijd om de lievelingscomponist van keizer Jozef II te worden is bekend door de film Amadeus, gebaseerd op het toneelstuk van Peter Shaffer.
Kramer werkt hierbij samen met het uitstekende creatieve team bestaande uit Don Duyns (tekst), Theo Nijland (liedjes), Char Li Chung (eindregie), Daan Wijnands (staging) en Niek Kortekaas (vormgeving). Kramer kennen wij van eerdere muziektheatervoorstellingen als De gelaarsde poes, Hamlet en Lang & gelukkig.
In Wolfgang, het Wonderjong volgen we Wolfgang Amadeus Mozart (Bart Rijnink) in zijn leven als kindster én puber. Samen met muze Rita (Ruth Sahertian) probeert ‘Wolfie’ de mooiste muziek te componeren. Samen met zijn goede vriend Antonio ‘Tonnie’ Salieri (Jan-Paul Buijs) wil hij die muziek aan de wereld laten horen. De spanning tussen Mozart en Salieri is vaker belicht, in deze versie ligt de nadruk echter meer op dominante en pushende ouders die de loopbaan van hun kind proberen te sturen. Met name Mama Salieri, uitstekend vilein gespeeld door Lukas Smolders, doet er alles aan om haar zoon in the picture van de keizer te krijgen. Smolders speelt ook nog de rol van de nagenoeg zwijgende lakei Hausmacher. Het contrast kon niet groter. Erg knap als je zo kunt wisselen tussen karakters.
Er wordt een grappige verbinding gemaakt met de showbizz anno nu met verwijzingen naar The Voice Kids, Boulevard en Shownieuws rubrieken maar ook naar uitputtende wereldtournees en uitbuiting door managers waar menig jonge ster tegenwoordig aan ten deel valt.
De eerste akte duurt wat lang, zeker voor kinderen en zou wat meer vaart mogen bevatten. De tweede akte maakt dat echter helemaal goed met een concertscene en een als opera gespeelde slotscene, die wat bloediger is want in opera sterven nu eenmaal mensen.
De teksten van Theo Nijland kennen de gebruikelijke dubbele lading voor kinderen en volwassenen. Alle rollen zijn sterk bezet. Comedy is een lastig genre en de grappen landen goed, zowel bij de kinderen als volwassen in de zaal. Keizer Jozef de Tweede, gespeeld door Alex Hendrickx steelt de show. Hij speelt zijn rol zowel als pruilend kind maar ook als groteske keizer met zichtbaar plezier en komisch talent.
Het ensemble verdient een pluim met het spelen van de vele dubbelrollen en bijbehorende snel verkledingen. Bart Rijnink is een energieke en onbevangen Wolfgang met fijne zangstem; Jan-Paul Buijs speelt de rol van Salieri overtuigend, je voelt zijn worsteling tussen de druk van zijn moeder en wat hij voor zichzelf kan verantwoorden.
Daarnaast vallen de mooie zangstemmen van Ruth Sahertian (Luise Weber) en Sara Afiba (Wolfgangs liefje Constance) op. Speciale vermelding voor Dick van den Toorn die de dominante vader Mozart, Muze Bernarda de Boer en Moeder Weber met zoveel humor en geweldige comedy timing speelt.
Wolfgang, het Wonderjong is een heerlijke voorstelling, grappig, origineel en geschikt voor jong en oud en is tot en met 22 januari te zien in het de La Mar theater in Amsterdam en daarna tot en met april op diverse locaties in het land.
Kijk hier voor meer informatie en kaarten.
Gezien 6 januari 2023 - Delamar Theater Amserdam
Wolfgang, het wonderjong: grappig, origineel en voor jong en oud
