Buy website traffic cheap

De Nederlandse Opera brengt een verrassende voorstelling ‘Operetta Land ’

Wat is Operette 
Een operette (kleine opera in het Italiaans) is een vorm van muziektheater die erg lijkt op een opera. De onderwerpen in een operette zijn vaak veel minder serieus terwijl de muzikale nummers (aria’s, duetten en ensembles) door gesproken dialogen aan elkaar verbonden worden en meestal ondersteunt door melodrama.

Er is bijna geen ander muzikaal genre dat zo veelzijdig is als operette. Uit de operette als genre ontwikkelde zich min of meer het genre musical. Uitvoerenden in een operette dienen dan ook te beschikken over uitstekende zang- acteer- en danscapaciteiten. In Nederland werd het bekende operette repertoire, van 1945 tot 1950 uitgevoerd in de Nederlandse vertaling en daarna altijd in de originele Duitse taal, door het enige beroeps operettegezelschap de Hoofdstad Operette. De Hoofdstad Operette was een voortzetting van de voormalige Fritz Hirsch Operette. Omdat na 55 jaar de subsidiekraan werd  dichtgedraaid was dit enige beroepsgezelschap ten dode opgeschreven en daarmee viel definitief het doek in 2001. Veel amateurverenigingen brachten operette in de Nederlandse taal maar zijn overgestapt op concertvormen, musicalversies of hebben het ook niet gered.  Operetta Land Bart Grietens 43

Operette in Nederland

Operette in Nederland is ‘een ondergeschoven kind’ het enige beroepsgezelschap dat nu nog operette uitvoert rond Kerst en Nieuwjaar is De Nationale Operette met solisten van de voormalige Hoofdstad Operette. Daarom is het initiatief van De Nationale Opera in samenwerking met Steef de Jong zo goed om met een productie zoals ‘Operetta Land’ de operette weer in de schijnwerpers te zetten!  

Operetta Land door Steef de Jong bestaat helemaal niet en is een verzonnen verhaal met verzonnen personages die eveneens verzonnen avonturen beleven. Steef de Jong, theatermaker, vormgever, performer en operette-fan oogst veel succes doordat hij de verbeelding van het publiek weet te prikkelen door met ingenieus geconstrueerde kartonnen decors te werken. De Jong put uit de rijke geschiedenis van de operette voor zijn werkzaamheden zo wordt het een luchtig zusje van de opera. Misverstanden, romantiek, list, persoonsverwisselingen en de prachtige melodieuze muziek  je vindt het allemaal terug in  deze voorstelling. Een kleurrijk schouwspel voor de hele familie.  Operetta Land is alles behalve zoetsappig! Het avontuur van de Jong begon als een grapje. In een kringloopwinkel trof hij een paar operette lp’s aan hij moest lachen om de zoete afbeeldingen op de hoes. Bij het luisteren naar deze lp’s sloeg de vonk over hier wilde hij zich aan wijden. Steef wil het publiek meenemen naar een andere wereld waar ze zich in kunnen verliezen en waar de verbeelding heerst. Operetta Land is romantisch, komisch en vol sentiment.  

Operetta Land Bart Grietens 53

Het verhaal

Operetta Land is een verzinsel van de verzinner (Steef de Jong). Er woont een koningin met haar geadopteerde dochter prinses Galathea. Galathea was een standbeeld in het paleis van de koning maar toen godin Venus haar veranderde in een mens ontvluchtte ze en vond een veilig heenkomen in Operetta Land. De koningin probeert de prinses warm te maken voor een huwelijk met een rijke prins maar dat wil zij beslist niet. De koningin wil een bal geven maar de staatskas is leeg. Hofdame Lady Kant komt op het idee de rijke prins Nicola aan te kondigen. Maar prins Nicola bestaat niet! Of toch wel? Graaf Lothar verkleedt zich als Nicola en ook koning Pygmalion verkleedt zich als Nicola. Dan komt er nog heel onverwachts een echte prins Nicola. De problemen stapelen zich op maar…..in Operetta Land komt alles goed!  

Operetta Land Bart Grietens

De voorstelling

Wanneer het doek opgaat verschijnt de verteller, verzinner, hofdame Lady Kant en Venus op een echte fiets door de lucht. Hé zijn jullie er ook richting publiek en kondigt de dirigent aan om vervolgens te dalen in Operetta Land.  
Operetta Land is knap gemaakt met veel humor, hier en daar ook een beetje stout, de Jong is geniaal, talentvol en creatief met vele kartonnen decors inklapbaar uitklapbaar en zelfs met karton heb je letterlijk en figuurlijk de poppen aan het dansen. Retteketet van de operette Steef de Jong is er gek op.

De koningin wordt komisch gespeeld (door een man bariton Raoul Steffani) zij wil niets liever dan een bal organiseren maar het land is bijna failliet, de Heggenschaarhuzaren staken dus is alle hoop gevestigd op een verzonnen prins Nicola. Nicola/Heggenschaarhuzaar wordt uitmuntend vertolkt door de tenor Ian Castro. Bravo Ian! Prinses Galathea krijgt gestalte door de prachtig zingende sopraan Eleanora Hu, winnares van TV operawedstrijd ARIA, Eleanora zet een keigoede prinses neer met een hart van steen. De overige rollen in deze productie bestaan voornamelijk uit Nederlandse zangers en zangeressen.

Overige rollen; Minister van Financiën, is een knorrig mannetje ook niet gek in een land met een lege staatskas, wordt vertolkt door bas-bariton Marc Pantus. De verliefde Graaf Lothar wordt komisch neergezet door de sopraan Laetitia Gerards. Koning Pygmalion doet zich een beetje voor als operafiguur in een operette en gaat achter de prinses aan wordt gespeeld door Frederik Bergman (bas-bariton). Een mooi uitgedoste Sir Taki/Heggenschaarhuzaar krijgt gestalte door de mezzosopraan Femke Hulsman. De cast wordt gecompleteerd door een aantal geweldige Heggenschaarhuzaren (bewegers, toneeldienst) die veel kartonnen decor wisselingen verrichten.

Operetta Land Bart Grietens2

Het Nationaal Jeugdorkest bestaand uit meer dat 60 musici zorgen onder leiding van maestro Aldert Vermeulen voor een perfecte muzikale begeleiding. Steef de jong tekent eveneens voor de regie, decors & kostuums met co-regie Maria Lamont. De muziek van Operetta Land is OPERETTE. Melodieën van componisten als: Carl Zeller, Jacques Offenbach, Johann Strauss jr., Carl Millöcker, Arthur Sullivan, Franz Lehár worden aaneen geregen op een Nederlandse tekst, mooi, komisch, spitsvondig door Paulien Cornelisse libretto. Nederlandse vertalingen zijn een kunst om over te brengen op deze muziek. BRAVA Paulien. Cor van den Brink verzorgt de belichting, dramaturgie is in handen van Laura Roling, arrangementen Marijn van Prooijen.

OPERETTA LAND is een bijzondere productie een MUST voor jong en oud! Te zien t/m 30 december.

Klik hier voor de speellijst.

Gezien 20 november 2022 Nationale Opera en Ballet Amsterdam