The Analogues, gewoon de beste Beatles coverband van de wereldDat een Beatles coverband in jouw voorprogramma staat, terwijl je zelf een Beatles coverband bent, dan heb je het toch echt gemaakt. Vooral als de coverband van jouw voorprogramma, jou ook bedankt dat ze mogen optreden, dan ben je een grootheid.

Foto John van der HoekMijn dosis Beatles muziek is vanavond tot in het extreme bevredigd door het voorprogramma van The Analogues namelijk “BeatBox”. De uit Italië afkomstige band speelt niet alleen als de Beatles, maar zien er ook nog eens zo uit. Een gewaagd voorprogramma als je de zaal vol hebt zitten met echte Analogues cq. Beatles fans. BeatBox zet vanaf het eerste nummer meteen de juiste sfeer in de uitverkochte Ziggo Dome. Ik denk echt, als deze band gaat toeren in Nederland, er meer dan voldoende fans zijn om de theaters te kunnen vullen. Ik had mij geen betere opwarmer van deze avond kunnen wensen dan het optreden van deze vier mannen uit Italië.

Als dan, na een korte opbouw break, het licht weer aangaat en de mannen van The Analogues het podium betreden gaat er een oorverdovend applaus door de zaal, die meteen verstomd als de eerste tonen van “She Loves You” de zaal instromen.

“Hello Goodbye, 66-70” had de laatste serie voorstellingen moeten zijn van The Analogues. Corona gooide roet in het eten. Na vijf jaar bezig zijn geweest met de Beatles, zou er ook een einde komen aan The Analogues. Om de eenvoudige reden dat er geen ander materiaal meer is om te spelen. Met “Hello Goodbye” zou de band een laatste hommage brengen aan the fabelous four uit Liverpool.

Nu kunnen eindelijk Bart van Poppel, Jac Bico, Jan van der Meij, Felix Maginn, Fred Gehring en Diederik Nomden beginnen aan deze serie afscheids voorstellingen.  

Foto Ferdy DammanDe opzet van het concert wijkt wel flink af van wat we gewend zijn van The Analogues. Normaal gesproken worden we getrakteerd op enkele anekdotes en andere wetenswaardigheden over het ontstaan van een liedje en de gebruikte instrumenten. Vanavond staat enkel en alleen de muziek centraal. (Die extra informatie is ook uitgebreid te lezen op de website van The Analogues.)

Alle nummers van de Beatles zijn de afgelopen vijf jaar door The Analogues vertolkt. Voor “Hello Goodbye” is een perfecte balans gevonden tussen de verschillende genres van het Beatles repertoire. Van “She Love you” tot en met nummers van de White Album, The Analogues fan wordt met dit concert op alle wenken bediend.

Ik zit in de bijzondere positie dat ik alle tours heb mogen zien. In het begin lag de focus op hoe perfect The Analogues de muziek van de Beatles kunnen reproduceren. Nu is alles veel organischer en ligt de focus veel meer op het plezier maken van het spelen. Uiteraard zonder de perfectie te verliezen.  
Er wordt nog steeds aan ieder detail gedacht. The Analogues gaan daar ook ontzettend ver in. Niet alleen in hoe ze de muziek spelen maar ook hoe deze muziek in de zaal overkomt. Want het heeft weinig nut om de percussionist het ritme te laten klappen als niemand dat hoort. Dat het wisselen van een microfoon onopgemerkt blijft in het creëren van een andere sound bijvoorbeeld.
Het is dat geheel van samenwerking tussen musici, orkest, techniek en vooral ook, zeker in de Ziggo Dome,  de camera regie wat een concert van The Analogues die extra laag geeft. Als je het over een geoliede machine hebt, dan kan ik wel stellen dat er een zeer goede olie gebruikt is.

Foto John van der HoekTijdens “Hello Goodbye” wordt ik getrakteerd op 35 schitterende Beatles nummers. Die samen een mooi beeld geven wat de mannen uit Liverpool hebben gemaakt. Ze geven ook een heel mooi beeld van hoe The Analogues in de afgelopen jaren zijn gegroeid.  
Ze zijn niet, misschien de beste Beatles coverband van Nederland, nee, ze zijn de béste Beatles coverband van de wereld.

In de corona periode hebben The Analogues de basis gelegd voor een nieuwe weg die ze gaan inslaan. Het eerste album met eigen muziek is  op CD, Vinyl en online uitgekomen. Dit album “The Analogues Sideshow” bevat 13 eigen nummers met de herkenbare Analogues sound maar toch met een volledig nieuwe eigen inbreng erin.

Wat mij vanavond erg blij gemaakt heeft is dat Jan van der Meij weer heerlijk mee heeft kunnen spelen en zingen. Door gehoorproblemen is hij bij de laatste concerten wat minder actief geweest en nu is zijn bijdrage weer als vanouds.

Met “Hello Goodbye” nemen The Analogues gelukkig geen afscheid van hun publiek. Hopelijk worden The Analogues nu misschien wel de beste Nederlandse band in plaats van de beste Beatles coverband.

Klik hier voor de speellijst en tickets

Gezien op 17 septemebr 2022 in de Ziggo Dome