Buy website traffic cheap

In gesprek met Anne de Blok over Fanfare

De Nederlandse filmregisseur Bert Haanstra debuteerde in 1958 met zijn film Fanfare. Een unieke prestatie want deze film behoort nog steeds tot de best bekeken films uit onze culturele geschiedenis.
Ruim 2,6 miljoen bioscoop bezoekers hebben de film gezien en ik denk dat tot op heden de film ook online nog regelmatig opgevraagd wordt. (https://www.youtube.com/watch?v=JntmFaxUb8E)

Van 21 juli tot en met 25 juli is Fanfare weer te zien. Nu als muziektheatervoorstelling op de plaats waar de oorspronkelijke film is opgenomen, namelijk het prachtige en bijzondere dorp Giethoorn.
We spraken met de jonge regisseuse Anne de Blok over deze voorstelling.

theaterspektakelfanfare scriptlezing fotograaf Jan Amse (17)

Wie is Anne de Blok?
Ik ben Anne de blok, 28 jaar en ik ben regisseur.
Regisseur worden was niet mijn eerste ambitie. ik ben daar door het lot een beetje ingerold, maar het is wel het beste wat mij is overkomen. Regisseren is echt de missende factor geweest in mijn leven op het werkgebied.
Ik heb altijd gedacht dat ik op de planken wilde staan. Dat vind ik ook ontzettend leuk. Ik sta daar ook nog steeds helemaal voor open. Ik doe zo nu en dan nog audities. Vooral film en tv ben ik heel erg in geïnteresseerd. Ik vind camera acteren heel erg interessant.
Maar aan het roer staan van een musical of een voorstellig dat vind ik toch wel het meest interessante. Ik heb zelf altijd zoveel ideeën gehad tijdens het spelen, tijdens het maken of tijdens een repetitieproces en nu kom ik er achter dat ik daar dan ook echt iets mee kan doen.

Ik ben er de afgelopen vijf jaar achter gekomen dat ik het juiste gevoel voor regisseren hebt. Dat ik daar mijn creatieve ei helemaal in uit kan laten komen.
Mijn eerste voorstelling die ik geregisseerd heb was “Brugklas”. Toen ik daarvoor gevraagd werd heb ik volmondig ja gezegd. Ik vond dat ook wel heel spannend om te doen. Het is een grote zaal musical en ik ging met jongeren werken die voornamelijk ervaring hadden met TV acteren. Dat is toen heel goed verlopen en kreeg ik een leuke nominatie voor.
Sindsdien is het balletje een beetje gaan rollen. Dus ik ben heel blij met zo’n start. De voorstelling die ik het afgelopen seizoen heb geregisseerd (Misfit de Musical) heeft ook weer een Musical Award nominatie gekregen.

De Fanfare?
Ook jij zegt, De Fanfare maar dat moet ik wel meteen corrigeren het is, Fanfare. Ik zeg het ook de hele tijd verkeerd en dan word ik door de schrijver, Louis van Beek, gecorrigeerd met “Hé Anne, het is Fanfare”.
Producenten Gerard Cornelisse en Ellen Wisse hebben mij deze opdracht nog niet eens een half jaar geleden gegeven. Zij hadden vorig jaar “van Katoen en Water” in Almelo geproduceerd. Dat was voor mij de eerste grote locatie theatervoorstelling. Nu mag ik bij hun de volgende voorstelling regisseren en dat is Fanfare in Giethoorn.

theaterspektakelfanfare scriptlezing fotograaf Jan Amse (41)

Fanfare, is dat niet wat oudbollig?
Ik kan mij voorstellen dat mensen denken huh Fanfare?, omdat het zo’n oud verhaal is.
Het is ook natuurlijk een heel oud verhaal en mensen kennen het verhaal van de film van Bert Haanstra. Het is bijna cultureel erfgoed van Nederland
Uiteraard heb ik de film ook gezien en eigenlijk, hoe oud het ook is, het heeft zo’n humor, het zit zo leuk in elkaar.
Het is niet een heel erg moeilijk verhaal en dat is ook wel eens lekker, vooral in deze tijd waarin we graag zoveel dingen altijd willen uitleggen. Dan is het juist bijzonder om zo’n verhaal weer te gaan vertellen.

theaterspektakelfanfare scriptlezing fotograaf Jan Amse (79)

Het verhaal.
Het is niet het zelfde verhaal als in de film . We gaan niet het verhaal van Fanfare zoals het in de film is te zien uitwerken.
We spelen alsof het zoveel jaar later is. We werken met de kleinzoon van de dirigent uit de film. De geschiedenis herhaalt zich letterlijk.  Er ontstaat wederom een oneindigheid in de Fanfare waardoor de Fanfare zich weer splitst, voor die splitsing moet weer een oplossing komen. Dat gaat gepaard met heel veel humor en heel veel muziek en zang. Het is tenslotte een muziektheatervoorstelling. Niet te vergeten de Fanfare zelf die meespeelt.

We beginnen de voorstelling met de grootvader zelf, de oude dirigent van de Fanfare uit de film, Peter van Heeringen die speelt deze rol. Ik wil juist beginnen met een beetje nostalgie, dus ik begin ook met de tune van de film die iedereen wel kent. (https://www.youtube.com/watch?v=b1jmElaEsdE) Maar dan echt met de versie uit de film. We spelen in een heel groot weiland in Giethoorn en dan wil ik dat hij opkomt lopen en dan meezingt met deze muziek,  dan tikt hij die muziek af en dan gaan we beginnen met de voorstelling. Zo wil ik het publiek laten voelen dat dit zijn verhaal is geweest. En dat we nu verder gaan.
Dan wordt snel zijn kleinkind geïntroduceerd. Daar hebben we een hele goede acteur voor Mattias Van de Vijver. Mattias speelt de kleinzoon Valentijn en die is ook dirigent geworden. Het zijn twee mannen die elkaar eigenlijk nooit zo goed hebben gekend, in ieder geval niet zo lang want zijn grootvader stierf al vroeg en Valentijn was toen ongeveer zes jaar oud…
Valentijn komt terug naar Giethoorn, omdat hij een erfenis krijgt van zijn grootvader. Één voorwaarde van de erfenis is dat hij moet zorgen dat de fanfare “Kunst en Vriendschap” in stand wordt gehouden. Oftewel, hij moet daar de  dirigent van gaan worden.
Nu staat er een vrouw voor de fanfare, Aike gespeeld door Wendy Briggeman. Mattias en Wendy spelen ook allebei nog eens trompet, dus dat is ook hartstikke leuk
Aike is ook nog eens een jeugdvriendin van Valentijn. Als hij haar ziet is ze heel erg verrast en blij totdat hij vertelt dat hij de fanfare wil over nemen. Daardoor ontstaan de eerste spanningen.

theaterspektakelfanfare scriptlezing fotograaf Jan Amse (36)

Openluchttheater.

De speelduur is ongeveer een maand. Wat met openluchttheaters in Nederland altijd spannend is. Ook met stromende regen spelen we gewoon door. Voor de koperen blaasinstrumenten hebben we op zo’n moment wel een oplossing, die spelen dan in de muziektent waar het combo van zes man in speelt. Zo blijven de instrumenten toch lekker droog. 

Decor.
We spelen in een groot weiland. In dat weiland heb je een beekje daar wordt ook op gespeeld. Er wordt een echte Gieterse brug gebouwd, die ze later weer gaan hergebruiken in het dorp. Er komen ook veel bootjes. Je ziet een grote boerderij in Giethoornse stijl, ja het is echt een panorama van Giethoorn.

Dineren en voorstelling.
De voorstelling wordt als compleet pakket aangeboden. Dus lekker eten in één van de aangesloten restaurants in Giethoorn en daarna naar de voorstelling. Natuurlijk nog leuker als je het compleet maakt met een wandeling door het dorp en eventueel een boot tochtje. Een compleet dagje uit.

Fanfare is te zien vanaf 21 juni tot en met 15 juli en voor tickets klik je hier.