Buy website traffic cheap

Recensie Jordy van Loon zingt Louis Davids

door Hans van Oort - foto's Jean Paul Karting

De jonge ‘talentvolle’ Jordy van Loon presenteert de levensgeschiedenis, en zingt de vele bekende nummers van ‘De Grote, Kleine Man’ Louis Davids werkelijk voortreffelijk!

Na een aantal succesvolle try-outs gaat vanavond de muzikale zoektocht naar de impact van de ‘grote, kleine man’ Louis Davids door Jordy van Loon in première in het centrum van Amsterdam in het Betty Asfalt Complex!
In de hoogtijdagen van het variété, nog vóór de eerste wereldoorlog, was theater zo’n beetje het hoogst haalbare voor een Nederlandse artiest. Wie toen in het theater mocht optreden was ’gearriveerd’ en zag alle deuren voor zich opengaan! Zó brak in 1906 het voormalig circuskind Louis Davids door.


Recensie Jordy van Loon zingt Louis Davids
Louis Davids
Louis Davids werd geboren (als Simon David) op 19 december 1883 in Rotterdam en overleed op 55 jarige leeftijd aan de gevolgen van astma op 1juli 1939 in Amsterdam.
Davids was getalenteerd, maar zonder zijn doorzettingsvermogen en enorme werkkracht had hij het waarschijnlijk nooit gered van schoffie uit de Rotterdamse Raamstraat in de Zandstraatbuurt tot leider van het Kurhaus Cabaret.
Zijn ouders waren kermisgasten en traden op met komische duetten waaronder een aantal schunnige liedjes en reisden alle kermissen af. Het hele gezin zat in het kermis vak en Louis startte er als wonderkind.

Recensie Jordy van Loon zingt Louis Davids

Van wonderkind, via Tingeltangelartiest naar Revuester en Theaterdirecteur.
Tijdens zijn vijftig jarige loopbaan heeft hij alle genres van de kleinkunst aangetikt: variété, operette, revue, volkstoneel en cabaret. En niet te vergeten films.
Davids had een broer en twee zusters die ook in het theater werkten. Broer Hakkie begeleidde de familie op de piano. De twee zusters waren Rika en Heintje (Henrëtte) waarvan eerst Rika en de laatste later met Louis Davids grote successen oogstte in de revue o.a. in Carré.
In zijn persoonlijk leven was Davids niet gelukkig: zijn mislukte huwelijk en de breuk met Margie Morris werden gevolgd door verbintenissen met anderen. Een echte womanizer. 

Tot het repertoire van Louis Davids zijn de bekendste nummers: De Olieman, Reisje langs de Rijn, Als je voor een dubbeltje geboren bent en Dat is die kleine man uit de revue ‘Lach en Vergeet’ in 1929.

Recensie Jordy van Loon zingt Louis Davids

Jordy van Loon.
Jordy stapt met liefde in de schoenen van Louis Davids. De zanger die op zijn dertiende een hit had met Verliefdheid is een toverbal. Van Loon is Davids steeds meer gaan bewonderen en zei dan ook direct JA toen scriptschrijver Zwarteveen  met het idee kwam om een productie te maken over het leven van Louis Davids waarin alle successen centraal staan. Er zijn ook paralellen tussen Davids en van Loon. Ze komen allebei uit een volksbuurt en hebben beiden geen opleiding voor het vak. We kennen Jordy inmiddels van de producties ‘Haal het doek maar op’ en ‘Titanic’. Ook na deze Davids tournee zullen we nog veel horen van deze perfecte performer.  

Recensie Jordy van Loon zingt Louis Davids

Na een allereerste try-out op 18 februari in Amstelveen en een paar try-outs elders nu de première in het Betty Asfalt Complex in het centrum van Amsterdam.

Begeleider David Quakkelaar neemt plaats achter de piano en vormt als begeleider een éénmansband. Quakkelaar speelt naast piano ook  accordeon, gitaar, drums en staat garant voor uiterst fraaie vocale bijdragen.
Performer Jordy van Loon zingt ‘Lege stoelen, lege tafels’ uit Les Misérables dit lijkt op een auditie wordt afgetikt en er wordt overgeschakeld naar het leven van Louis Davids.
Van Loon duikt in het leven van Louis Davids.

Davids eerste optreden was al op 5 jarige leeftijd op een Groningse kermis, waar hij staand op een pilaar en gekleed in minirokkostuum en hoge hoed liedjes zong. Zijn successen zorgden regelmatig voor ruzies tussen Louis en zijn vader. 
Het was beter dat Louis niet meer optrad met zijn ouders en ging een succesvol duo vormen met zus Riki. Na zijn successen in Carré was zijn afkeer voor het optreden in tingeltangelcafés groter geworden. Toen Davids zestien jaar was trad hij toe tot artiestenvereniging ‘Hulp in Nood’ hij veroorzaakte een rel met zijn verzet tegen het ‘mansen’ (rondgaan met een schoteltje voor de inkomsten van een artiest) en zo kregen de artiesten een behoorlijke gage.
Na een jaar als goochelhulpje in Engeland keerde hij terug naar huis. 
In 1904 moest Davids in militaire dienst. 

Dit alles en nog veel meer over het leven van Louis Davids laat Jordy van Loon de revue passeren. Van Loon is een geweldige performer en weet het publiek op een grandioze manier te vermaken en aan zich te binden.
Deels erg vrolijk, deels ernstig en deels sentimenteel. 
Het decor bestaat uit zwart/witte portretten.

Recensie Jordy van Loon zingt Louis Davids

De vele muzikale nummers waaronder: Oh mooie Westertoren, Als je voor een dubbeltje geboren bent, Weekend in Scheveningen, Naar de bollen, De Olieman, De kleine man, Sally met de roomijskar, Reisje langs de Rijn en niet te vergeten de nummers uit het toneelstuk/musical De Jantjes: Nou tabé dan, Als je huilt , Draaien, Word nooit verliefd, Omdat ik zoveel van je hou worden vertolkt door Jordy van Loon met een stem die je raakt met vele nuances!
Er is een groot meezinggehalte in deze voorstelling en de hele zaal zingt bijna alle liedjes mee. 

 Van Loon beëindigt de voorstelling met het prachtig gezongen ‘Als liefde bestaat’ waarna het aanwezige publiek  van Loon een staande ovatie geeft. Hij bedankt iedereen en is een blije performer!

Sinds de allereerste try-out in Amstelveen en nu de première in Amsterdam is er hard gewerkt en succesvol geschaafd aan de voorstelling door: regisseur Jan Hein Sloesen en scriptschrijver Jan Adriaan Zwarteveen die garant staat voor de tekstinterpretatie en spelregie. Producent is Jean Paul Karting.

Jory van Loon vertelt over het leven en zingt ‘Louis Davids’ De Grote Kleine Man verdient volle zalen! Bravo.          
Info en tourneeplanning: www.jordyvanloon.com