De vrouw die het theater naar het Leidseplein bracht, Lucretia Wilhelmina van Merken

Lucretia Wilhelmina van Merken

De Vrouwelijke Vondel
In 1772 brandde de Amsterdamse schouwburg op de Keizersgracht tot op de grond af. Het zou twee jaar duren voordat een nieuwe schouwburg haar deuren opende. Vanaf 1774 zou het Leidseplein het nieuwe kloppende theaterhart van de stad worden. Voor de opening van deze nieuwe toneeltempel werd de beroemdste en meeste gevierde toneelschrijver van de 18e-eeuw gevraagd een stuk te schrijven: Lucretia Wilhelmina van Merken, de ongekroonde koningin van het vroegmoderne Nederlandse toneel. Een absolute ster in haar tijd, de nieuwe Vondel, maar nadien volstrekt vergeten. Tijd om daar in haar 300ste geboortejaar verandering in te brengen.

Van Merken-dag
Op zondag 15 mei 2022 organiseert Theater Kwast daarom in samenwerking met het Allard Pierson en de Werkgroep 18e eeuw een heuse Van Merken-dag. Voorafgaand aan een (her)opvoering van haar kaskraker Jacob Simonszoon de Ryk (waarmee de schouwburg in 1774 geopend werd), buigt een discussiepanel zich over de vraag: “Op welke manieren kunnen we een (onterecht) vergeten schrijvende vrouw als Van Merken terug in de schijnwerpers worden gezet?”. Een diverse waaier aan sprekers uit o.a. de erfgoedsector, onderwijs, theaterwereld en collectief Fixdit werpen hun licht op deze kwestie. Bij deze gelegenheid verschijnt Brieven uit Bijdorp met haar nog nooit gepubliceerde correspondentie. Cor de Vries vertelt ons over de maatschappelijke betrokkenheid die uit haar brieven naar voren komt. Kijk hier voor het volledige programma.

Heropvoering Jacob Simonszoon de Ryk
Van Merken neemt ons in haar tragedie mee naar de roerige beginjaren van de Opstand. De Watergeus De Ryk valt in handen van de Spaanse Landvoogd Requenses. Eenmaal gevangengezet in het kasteel van Gent, wordt De Ryk onder grote druk gezet zijn idealen en steun aan Willem van Oranje te laten varen. Een ongekende krachtenmeting tussen de Spaanse edelman en de Hollandse militair ontspint zich. Ondertussen zet De Ryks echtgenote Margaretha alles op het spel om haar man vrij te krijgen.

Kwast speelt het stuk op een voor hen kenmerkende wijze en volgens beproefd recept. Acteurs en musici repeteren in één dag een stuk en spelen het vervolgens dezelfde dag met tekst in de hand voor publiek. Een snelkookpan, die het stuk bruisend van energie tot leven brengt.

Wanneer: Zondag 15 mei 2022, 13.30 uur (15.00 uur aanvang voorstelling)
Waar: Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam
Entree: €22,50 / €25,-
Reserveren via: www.allardpierson.nl / www.theaterkwast.nl

Mede mogelijk gemaakt door: De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde & Dr. C. Louise Thijssen-Schoute Stichting.

Complete speellijst en meer informatie: www.theaterkwast.nl