Buy website traffic cheap

Kat op het Spek laat met een absurde blik menselijk onvermogen in alledaagse systemen zien.

Foto Vincent van Woerko
Kat op het Spek laat met een absurde blik menselijk onvermogen in alledaagse systemen zien.

Hoe voelt het als je zelfs je eigen brein niet kunt vertrouwen? Als je in paniek tussen de brokstukken van een uit elkaar vallend geheugen een nieuw verhaal verzint. Een kantelend wereldbeeld, structuren zonder grip en alles lijkt list of bedrog: de nieuwe absurde horrorklucht Amnesiefobie van Kat op het Spek.

Amnesiefobie is de angst om te vergeten. “Het moment dat iemand met geheugenverlies momenten van helderheid heeft, waarop die persoon beseft alles te vergeten, is fascinerend en verdrietig om te zien” zegt Ko van den Bosch, die de effecten van geheugenverlies heeft meegemaakt bij zijn vader. “Ik beeld mij een onwerkelijke en surrealistische wereld in, alsof je in een psychedelische trip beland” aldus Thijs Prein. Kat op het Spek speelt het beklemmende gevoel verpakt in een toegankelijke en op momenten lachwekkende horrorklucht.

De tekst die doet denken aan, Pinter meets Gumbah meets Monthy Phyton meets Memento, is speciaal voor deze voorstelling geschreven door de jonge schrijver Koen Frijns in samenwerking met Ko van den Bosch. Amnesiefobie begint bij een herkenbaar tafereel: een gemoedelijk gesprek tussen twee collega’s. Of zien we een intense ondervraging tussen patiënt en verzorger? Een van hen voelt dat er wat mis is met hem. Hij mist steeds vaker schakels in de ketting van oorzaak en gevolg en zijn collega geeft dubieuze adviezen.

Kat op het Spek keert met deze horrorklucht terug naar het theater dat we van ze kennen en houden. Een serieus thema wordt gecombineerd met een mix van slapstick en absurdisme. Vergelijkbaar met eerdere spraakmakende producties ‘Missie zoekt Massa’ (over de Russische Revolutie) en ‘Strangelove’ (over de pandemie). De recensie over ‘Strangelove’ door de Theaterkrant schetst een karakteristiek beeld: “Zoals we gewend zijn van Van den Bosch, gaat het er rauw en bot aan toe. […] Natuurlijk wordt er geknald, wordt de rookmachine aangezet en is het decor van Roelof Pothuis na een uur naar de klote geholpen. Is het allemaal nodig? Nee, maar je hebt nou eenmaal een handelsmerk of je hebt het niet.”

De première van Amnesiefobie is te zien op 17 oktober in Theater Ins Blau Leiden. Amnesiefobie toert door het hele land: 28 oktober in Noord Nederlands Toneel Groningen, 8 november in Schouwburg Concertzaal Tilburg, 11 november in Theater de Verbeelding Purmerend, 18 november in LUX Nijmegen, 23 november in Schouwburg Amstelveen, 24 november in Theater Walhalla Rotterdam, 14 december in Cultuurpodium Groene Engel Oss, 15 december in Zaantheater Zaandam, 22 februari Streams Breede Beek Nijkerk, 28 en 29 februari in Theater Bellevue Amsterdam.