Buy website traffic cheap

Onderdompeltheater, een term waar ik, als een fervent theaterbezoeker, nog niet bekend mee was. Maar ik ben een ervaring rijker! Afgelopen donderdagavond heb ik me laten onderdompelen in de wereld van Hotel Wonderland, dat eindelijk zijn langverwachte première beleefde. Wat een avond!

Immersive theater, of onderdompeltheater is overgewaaid uit Amerika. Een vorm van theater waar je als bezoeker in het decor rondloopt en oog in oog staat met de acteurs. Je staat midden in scènes en in sommige gevallen word je zelfs onderdeel van het stuk als een acteur jou daar toe uitnodigt. Een hele nieuwe beleving van het oorspronkelijke theaterbezoek. En dat is me goed bevallen!

In twee oude fabriekshallen op het Hembrugterrein in Zaandam is 4.000 m2 aan ruimte waar Hotel Wonderland is opgebouwd. Goed zittende schoenen zijn daarom ook zeker aan te raden.

HWL try outs2022 073 (1)
Eindelijk, dé langverwachte première

We worden in stijl ontvangen. Speciaal voor vanavond wordt er gebruik gemaakt van valet parking en bij aankomst sta je meteen met je voetjes op de rode loper. Binnen worden we warm onthaalt en moeten we onze telefoon en een bepaald zakje doen. Deze wordt dicht geseald en kan je gedurende jouw bezoek niet gebruiken. ( er is een noodnummer dat je kan opgeven dus geen zorgen, je bent bereikbaar zo nodig)

We stappen door de opening van het rode gordijn en een piccolo heet ons van harte welkom. We bevinden ons in een sfeervolle bar, wat me doet denken aan een ouderwetse jazzclub. Een klein rond podium in het midden met een piano erop, een grote bar en een kleine cocktailbar achter in de hoek. Het is er een beetje rokerig en er hangt een mysterieuze sfeer. Wat moet je in hemelsnaam verwachten? De beleving is begonnen. In twee grote groepen worden we opgedeeld zodat we niet allemaal tegelijk Hotel Wonderland betreden. In een afgesloten ruimte gaan we van start en ontmoeten we Pan.

HWL premiere 096 (1)

Het verhaal

Pan, de bewaarder van het Hotel, heeft al zo lang ze zich kan herinneren de taak om gasten te begeleiden in hun reis. Dat doet ze als schaduw, als gedaanteverwisselaar. Ze toont zich aan gasten als de persoon die ze op dat moment het meest nodig hebben. Hun moeder, hun vriend, hun verloren liefde…

Pan leeft voor anderen, maar verliest daardoor zichzelf. Ze wordt eenzaam en besluit om de situatie naar haar hand te zetten. Ze pakt de zandloper van één van haar gasten en zet de tijd stil. Er gebeurt niets. Ze stopt er nog één, en nog één. Weer niets. Uiteindelijk stopt ze de tijd voor 11 gasten: zij blijven en hoeven geen keus meer te maken. Het zijn Bewoners geworden. Gevangen in een tijdloze ruimte, zonder urgentie om te kiezen.

Langzaam maar zeker begint Pan de gevolgen van haar acties in te zien. Als de Bewoners hier te lang blijven, komen ze nooit meer naar buiten. Pan realiseert zich dat ze zich moet verzoenen met haar lot en de rol moet accepteren die ze te vervullen heeft. Ze besluit om de tijd weer te laten lopen en er alles aan te doen om haar Bewoners en gasten te helpen een keuze te maken. Tussen ‘the known’ en ‘the unknown’, om zo het Hotel te verlaten en hun leven te vervolgen.

HWL premiere 065 (1)
De ervaring als bezoeker


Als bezoekers loop je door het immense decor dat opgebouwd is in verschillende delen, van grote ruimte tot kleine decors. Hier wonen de bewoners. Ze hebben allemaal een eigen ruimte maar ook zij wandelen door Hotel Wonderland. Als bezoeker kan je aansluiten bij een bewonder om zijn of haar verhaal te horen. Alles is in het Engels gesproken. Je mag de huisjes in, je mag naast ze staan maar je mag niet tegen ze praten, tenzij zij jou daar toe uitnodigen.

De bewoners gaan van het ene naar het andere decor, waar een scène verder gaat of begint. Dit resulteert soms in groepen mensen die achter een bewoner aan lopen om het verhaal te blijven volgen. Verschillende bewoners kruizen ook elkaars paden, waardoor de verhalen samen vallen. Het kost best wat moeite om een bewoner te volgen, of om aan te sluiten in een verhaal wat al begonnen is. Dit is geen probleem, want overal gebeurt wel wat, of is er wel iets te zien. Daarnaast zijn er genoeg barretjes waar je even wat kan drinken, wat je overigens ook gewoon mee kan nemen op je route. Onderweg staan ook verschillende hapjes voor je klaar, allemaal vegetarisch.

HTW
Het zou zonde zijn om te veel te vertellen over Hotel Wonderland. Het is juist zo mooi om je te laten verrassen, je ogen uit te kijken en zelf de beleving volledig te ervaren. Het is ook om die reden dat ik iedereen die van theater houdt aanraad om een bezoekje te brengen aan Hotel Wonderland. Het zal je niet teleurstellen, dat weet ik zeker! Daarnaast is het ook prima meerdere keren te bezoeken, juist omdat je nooit alles in een keer kan zien. Maar ook elke keer is anders, door improvisatie van de acteurs. Die overigens heel erg goed zijn en zich totaal niet laten afleiden door het publiek. Lijkt me zelf best lastig.

Ik zal eerlijk bekennen dat ik het best even wennen vond zonder telefoon, zoveel leuke dingen die je normaal even op de foto zet of deelt met vrienden thuis. Maar eigenlijk was het zonder telefoon wel lekker rustig en ook heel fijn om niemand ermee te zien rondlopen. Geen gebogen hoofden over een klein schermpje maar allemaal volledig aanwezig in de wondere wereld van Hotel Wonderland!

Kijk voor meer informatie, het lezen over de verhalen van de bewoners en kaarten op https://hotelwonderland.nl 

Gezien 15 april 2022 Hembrugterrein in Zaandam

 

Recensie Hotel Wonderland – Een unieke en vooral wonderlijke ervaring