Buy website traffic cheap

Perspresentatie: Viva la Diva!

Door Hans van Oort

‘Viva la Diva’ is een hilarische tragikomedie geschreven door Chris Ballance.

Frédérique Sluyterman van Loo kruipt in de huid van Florence Foster Jenkins en Erik Brey speelt een dubbelrol namelijk die van haar pianist en haar echtgenoot Cosmé McMoon. Zij zijn de meest aangewezen performers om deze voorstelling te kunnen spelen.

Wie is Florence Foster Jenkins?
Florence Foster Jenkins werd geboren op 19 juli 1868 in Pennsylvania en overleed daar op 26 november 1944. Zij was een Amerikaanse sopraan die bekend werd vanwege haar gebrek aan zangtalent. Ze zong in een uitverkochte Carnegie Hall. Kreeg lovende kritieken en tijdens haar soirees was het publiek laaiend enthousiast. Ze zong alleen hemeltergend vals! Viva la Diva is een hilarische, (a)muzikale komedie, naar het waargebeurde verhaal over de gefortuneerde operazangeres, die zelf totaal geen idee had dat ze niet zuiver kon zingen.

Iedereen weet en hoort het behalve Florence zelf. Haar oprecht bedoelde kunst is in feite entertainment en zij wordt door haar omgeving in de waan gelaten dat ze prachtig zingt. Haar pianist durft niets te zeggen en het blijkt dat haar man, die ook haar manager is, goede recensies koopt en publiek vaak betaalt om haar concerten te komen bezoeken en dan uitzinnig te applaudisseren. Ondanks de publieke wens voor meer optredens, beperkte Jenkins zich tot een aantal optredens op de voor haar favoriete plekken met o.a. een jaarlijks optreden in de RitzCarlton-balzaal in New York. Op 76 jarige leeftijd gaf zij eindelijk toe op te treden in de Carnegie Hall op 25 oktober 1944. De kaartjes waren al weken van te voren uitverkocht. Jenkins overleed een maand na dit optreden.

In 2001 had het toneelstuk Viva la Diva van Chris Ballance over Jenkins veel succes op het Edinburgh Fringe. In september 2005 ging het toneelstuk Glorious van Peter Quiller over Jenkins in première in het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens bleef het script op de plank liggen. In 2016 verscheen de film Florence Foster Jenkins van regisseur Stephen Frears met in de hoofdrollen Meryl Streep en Hugh Grant.

Nu dan de Nederlandse uitvoering en première.
Een vertaald citaat van Florence: ‘Mensen mogen zeggen dat ik niet kan zingen , maar niemand kan ooit zeggen dat ik niet heb gezongen’.

Tijdens de perspresentatie worden we in de repetitie ruimte in het Amsterdamse Polanentheater ontvangen en krijgen we: de info, zien een stukje acteerwerk en horen een stukje (valse)zang in een fragment uit: Die Fledermaus van Johann Strauss.

Han Oldigs heet ons welkom en vertelt dat het repetitiedag nummer 4 is. Erik Brey deelt mede dat hij garant staat voor de vertaling en speelt de rollen van Jenkin’s pianist en als haar echtgenoot Cosmé McMoon.

Hierna maken we kennis met Frédérique Sluyterman van Loo die de complete rol van Florence Foster Jenkins voor haar rekening neemt.

Na thuis alle lange teksten te hebben geleerd en ook al de spel-regie te hebben gerepeteerd met regisseur Han Oldigs zijn we getuige van een excellent stuk acteerwerk en vooral (valse) zang.

Sluyterman van Loo trekt van leer en is meteen tekst vast en doet je direct geloven dat dit een hilarische tragikomedie is die boeit. Wat kan ze prachtig vals zingen deze Jenkins. Het geacteerde gedeelte van Sluyterman van Loo en Brey geven nu al aan dat er een chemie ontstaat tussen beiden. Nog ruim drie weken repetitie periode en dan is de allereerste try-out op 1 februari in het Kennemer Theater in Beverwijk, gevolgd door een tweede try-out op naar de première op maandag 5 februari in de Schouwburg Amstelveen. 

Een productie die werkelijk volle zalen waardig zal zijn.

Creatives:
Erik Brey (vertaling) Han Oldigs (spel-regie en mise en scene) Joris van Veldhoven (decor- en kostuumontwerp) Tim van Tooren (licht- en geluidontwerp) Ilse van den Heuvel (productie) Jean Paul Karting (producent)

Deze productie toert van 1 februari tot en met 17 maart door het land naar de overige theaters in Nederland. Voor info: www.vivaladivatheater.nl